Gaļas kūpināšana, sālīšana un vītināšana ir sensenas gaļas gatavošanas metodes, kas gadsimtiem izmantotas, lai gaļu būtu iespējams uzglabāt ilgstoši. Arī mūsdienās šie gatavošanas veidi savu popularitāti nav zaudējuši, tāpēc “Rīgas Miesnieka” gaļas meistari piedāvā uzzināt par tiem vairāk.

 

 

Kūpināšana

Par kūpināšanu sauc pārtikas apstrādi ar dabiskiem dūmiem. Kūpināšanas mērķis ir piešķirt gaļai pievilcīgu izskatu un garšu, kā arī pagarināt tās uzglabāšanas termiņu. Karstā kūpināšana notiek 60 līdz 80 grādu temperatūrā, bet aukstā kūpināšana – 15 līdz 20 grādu temperatūrā.

 

Kūpināšanai visbiežāk tiek izmantota tieši sarkanā gaļa – krūtiņa vai ribas. Kūpināt gaļu iespējams, izmantojot īpašu, šim mērķim paredzētu kūpinātavu, kā arī uz ugunskura – īpašā žāvētavā, kurā dūmus iegūst, sadedzinot koka pagales vai zāģskaidas, kas atrodas uz apsildāmās virsmas. Latvijā labākais pieejamais kurināšanas materiāls, ko izmantot kūpināšanai, ir alkšņa pagales vai zāģskaidas. Savukārt skujkoku malka gaļai piešķir rūgtenu piegaršu.

 

 

Gaļas sālīšana

Sālīšana tāpat kā kūpināšana ir izsenis izmantota gaļas konservēšanas metode. Iesālīta gaļa saglabājas ilgāk, jo sāls iznīcina lielāko daļu gaļā esošo baktēriju, kā arī neļauj tajā attīstīties jauniem parazītiem.

 

Klasiska sālīšanas metode ir sausā sālīšana, kad gaļas gabali tiek ierīvēti ar sāli, kārtām tiek ievietoti traukā un atstāti uz ilgu laiku. Plaši izplatīta ir arī mitrā sālīšana, kad gaļa traukā tiek pārlieta ar sālsūdeni. Šis process gan ir laikietilpīgs. Iesālīšanu iespējams arī paātrināt, sāli gaļā injicējot, izmantojot speciāli šim nolūkam paredzētu šļirci vai liela izmēra medicīnisko šļirci. Sālīšanai tradicionāli izmanto bekonu vai speķi, kā arī jūras sāli vai parasto vārāmo sāli.

 

 

Vītināšanas jeb kaltēšanas metode

Tāpat kā sālīšanas arī vītināšanas galvenais mērķis ir gaļu atdalīt no šķidruma un pagarināt tās uzglabāšanas termiņu. Tās pagatavošanai tiek izmantota sāls un dažādas garšvielas. Dienvideiropas valstīs vītināšanai nereti tiek izmantoti lieli gaļas gabali, piemēram, cūkas kāja. Šis process tiek veikts vairākos etapos un kopā var prasīt pat 15 mēnešus. Tikmēr amerikāņi vītināšanai biežāk izmanto sloksnēs grieztus liellopu gaļas gabalus. Protams, visvairāk šī metode izmantota tieši dienvidu valstīs, jo oriģināli gaļa tika kaltēta saules staros. Kaut Eiropā aizvien ir ražotāji, kuri gaļu vītina, izmantojot tradicionālās metodes, rūpnieciski gaļa tiek vītināta, izmantojot karstu, cirkulējošu gaisu, bet procesa beigu posmā tiek paaugstināta temperatūra, lai iznīcinātu baktērijas. Šādi apstrādāta gaļa visbiežāk tiek lietota kā uzkoda.

Sabiedrība

Foto:Pexels.com/CC

Saeima ievieš pabalstu bērna pieskatīšanai Covid-19 pandēmijas laikā

Saeima ceturtdien, 26.novembrī, otrajā – galīgajā – lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus likumā “Par maternitātes un...
Foto:Flickr.com/Jesús Pérez Pacheco/CC

Minimālā alga tiks palielināta no 430 eiro līdz 500 eiro

  Lai mazinātu nodokļu slogu un palielinātu reālos ienākumus iedzīvotājiem ar mazākiem ienākumiem par vidējo darba...
Foto:Flickr.com/tramani_sagrens/CC

Glābēji izplata svarīgu informāciju iedzīvotājiem

  Tuvojas Adventes laiks, kad mājas un dzīvokļus, kā arī sabiedriskās ēkas rotās adventes vainagi un...

Šorīt saņemta vēsts par lielu nelaimi Daugavpilī

  Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 25.novembra plkst.06.30 līdz 26.novembra plkst.06.30, Valsts ugunsdzēsības un...
Foto:Flickr.com/Irish Typepad/CC

Ceturtdienas rīts sācies ar sēru vēsti

  Aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēti 118 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši 12 cilvēki un viens gājis...
pixabay.com

Zemnieku saimniecības darbinieka kontā iekrīt pamatīga naudas summa

  Novembra vidū momentloterijas Safīrs laimests izmaksāts Andrejam Mierkalnam no Talsiem, kurš studē jurisprudenci un strādā zemnieku saimniecībā....

Horoskopi un Testi

flickr.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. novembris

  Auns Šodien visādā ziņā būsi spiests atkāpties un paiet maliņā. Protams, ka Tevī tas radīs neizpratni,...
Foto:Flickr.com/Michael Wallace/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. novembris

  Auns Šodien būsi pilns iedvesmas un enerģijas, gatavs uzņemties iniciatīvu un sākt teju revolūciju vai vismaz...
www.splitshire.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. novembris

  Auns Šodien ieteicams izvērtēt, kas ir tas, pēc kā tiecies savā dzīvē, saistībā ar ko lolo...
Foto:Flickr.com/Robert Couse-Baker/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. novembris

  Auns Šodien izvēlēsies atrasties tuvāko draugu kompānijā un spēsi atrast līdzsvaru starp sava viedokļa paušanu un...
suggestedpost.eu

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 23. – 29. novembris

  Pašlaik virsroku gūst slapjš un pelēks rudens, vēl īsti neļaujot ienākt kārtīgai ziemai. Kāda būs...
Foto:Whathebuzz.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. novembris

  Auns Šodien visu savu enerģiju fokusēsi uz karjeru. Ar aizrautību izmantosi katru iespēju, ar kuras palīdzību...

Mājai un Dārzam

Brīdina par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis brīdinājumu par laika apstākļiem trešdien, 25. novembrī. 25.11.2020. no...

Izskan jauna informācija par laiku šajā ziemā! Stāsta sinoptiķis Toms Bricis – VIDEO

Kad un vai vispār iestāsies noturīgs sals? Kādas cerības uz baltiem Ziemassvētkiem? Vai tiešām turpināsies...

Sinoptiķim Bricim nav iepriecinošu ziņu par turpmāk gaidāmo laiku – VIDEO

  Par šonedēļ gaidāmo laiku intervijā LTV "Rīta Panorāmai" pirmdienas rītā pastāstīja LTV laika ziņu redaktors...