Aizvadītajās piecās diennaktīs, laika posmā no šī gada 6. aprīļa plkst. 6.30 līdz 11. aprīļa plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 372 izsaukumus – 206 uz ugunsgrēku dzēšanu, tai skaitā 106 uz kūlas ugunsgrēka dzēšanu un astoņus uz meža ugunsgrēku dzēšanu, 101 uz glābšanas darbiem, bet 65 izsaukumi bija maldinājumi.

Pirmdienas, Otro Lieldienu, rītā Rēzeknes novada Kaunatas pagastā ugunsdzēsēji glābēji no dīķa izcēla bojāgājušu cilvēku, kuru nodeva Valsts policijas amatpersonām. Kā liecina VUGD statistika, šogad glābēji piedalījušies 28 mirušu personu izcelšanā no ūdens. Ugunsgrēkos zaudētas 33 dzīvības.

Pirmdien plkst. 23.17 VUGD saņēma informāciju, ka Talsu novada Lībagu pagastā noticis ceļu satiksmes negadījums – trīs vieglo automašīnu sadursme. Ugunsdzēsēji glābēji ar hidraulisko instrumentu palīdzību atbrīvoja divus cilvēkus no automašīnām un nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem, un vēl vienu cilvēku ugunsdzēsēji glābēji palīdzēja nogādāt līdz NMPD darbiniekiem. Notikuma vietā tika atvienotas automašīnu akumulatoru klemmes, sakārtota ceļa braucamā daļa un plkst. 00.31 darbs notikuma vietā noslēdzās.

Pirmdien plkst. 18.13 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Dienvidkurzemes novada Medzes pagastu, kur dega divstāvu saimniecības ēkas pirmā stāva garāža, ventilācijas šahta un jumta spāres 30 m2 platībā. Notikuma vietā cieta viens cilvēks, kurš nodots NMPD mediķiem. Plkst. 19.31 ugunsgrēks tiks likvidēts.

Sestdien plkst. 20.18 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Jelgavas ielu Liepājā, kur divstāvu dzīvojamā mājā jūtams sadūmojums. Notikuma vietā konstatēts, ka otrā stāva dzīvoklī deg bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens 0,02 m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no dzīvokļa izglāba cilvēku, kurš bija cietis. Plkst. 20.37 darbs notikuma vietā noslēdzās.

Piektdien plkst. 20.35 VUGD saņēma izsaukumu uz Ropažu novada Garkalnes pagastu, kur ugunsgrēks izcēlies dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka divstāvu dzīvojamā mājā deg pirmā stāva garāža 70 m2 platībā, otrais stāvs 70 m2 platībā un jumts 80 m2 platībā. Plkst. 02.04 darbs notikuma vietā noslēdzās.

Plkst. 16.10 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Dienvidkurzemes novada Dunalkas pagastu, kur ugunsgrēks izcēlies divstāvu ēkā. Notikuma vietā konstatēts, ka deg divstāvu mūra ēka 300 m2 platībā un ir izveidojies spēcīgs piedūmojums. Plkst. 22.07 šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts.

Ceturtdien plkst. 19.00 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Alūksnes novada Liepnas pagastu, kur izcēlies ugunsgrēks dzīvojamā mājā. Notikuma vietā konstatēts, ka vienstāva dzīvojamās mājas priekštelpā deg sadzīves mantas 0,5 m2 platībā. No piedūmotās ēkas ugunsdzēsēji glābēji izglāba vienu cilvēku. Plkst. 20.19 darbs notikuma vietā noslēdzās.

Ceturtdien īsi pirms pulksten deviņiem ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Ventspils novada Popes pagastu, kur mežā apmaldījies cilvēks. Notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji un Valsts policijas darbinieki, izmantojot automašīnas skaņas un gaismas signālus, kā arī sazinoties ar cilvēku pa telefonu, pēc vairāku stundu meklēšanas ap pulksten pieciem cilvēku atrada un izveda no meža.

Lieldienu brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 106 kūlas ugunsgrēkus. Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki dzēsti Lieldienās Rēzeknes novada Ozolaines pagastā, kur pērnā zāle dega 2,5 hektāru platībā, vakar Aizkraukles novada Klintaines pagastā, kur pērnā zāle arī dega 2,5 hektāru platībā un šonakt Salaspils novada Salaspils pagastā, kur pērnā zāle dega trīs hektāru platībā. Vidzemes reģionā dzēsts 21 kūlas ugunsgrēks, Rīgā un pierīgā 35 ugunsgrēki, Zemgales reģionā 17 kūlas ugunsgrēki, Kurzemes reģionā 11, bet Latgalē – 22.

Plašs ugunsgrēks bija izcēlies vakar Ludzas novada Briģu pagastā, kur dega meža jaunaudze un kūla 6,5 hektāru platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta! Diemžēl katru pavasari ievērojami dienesta resursi tiek tērēti kūlas ugunsgrēku dzēšanai. VUGD aicina cilvēkus aizdomāties, ka tajā laikā, kamēr ugunsdzēsēji glābēji dzēš degošo kūlu, kādam iespējams ir nepieciešama palīdzība, bet tā nevar tikt sniegta operatīvi, ja visi tuvākie dienesta resursi ir iesaistīti kūlas ugunsgrēku dzēšanā. Nededzini kūlu un iespējams tu kādam izglābsi dzīvību!

 

Iepriekšējais rakstsSpēkā dzeltenās un oranžās pakāpes brīdinājumi
Nākamais rakstsLieli jaunumi sagaida “Maxima” pircējus visos Latvijas veikalos