Pavasaris ir īstais laiks, kad celt galdā pieneņu lapu un zaķkāpostu salātus, nātru krēmzupu un nobaudīt jauniņās upeņu lapas. „Ir vērts veidot ieradumu katru pavasari nobaudīt kādu no šiem zaļumiem – tās ir ne tikai jaunas garšas ēdienkartē, bet arī bagātīgs vitamīnu avots, ko uzņemt pēc ziemas,” padomos un receptēs dalās Ēriks Dreibants, „Restorāna 3” pavārs un līdzīpašnieks.

 

Pieneņu un zaķskābeņu salāti

pienenes

„Zaķskābenes jeb zaķkāposti ir bagāti ar C vitamīnu, savukārt pieneņu lapiņas esot pat vērtīgākas nekā citroni, burkāni un banāni,” teic „Restorāna 3” pavārs Ēriks Dreibants. Viņš iesaka ēšanai lasīt mazās pieneņu lapas, jo lielās ir rūgtas, rūgti ir arī kāti, tāpēc tie ir jāatdala no lapas.

 

4 personām

Sastāvdaļas:

1 sauja jauno pieneņu lapu

1 sauja zaķskābeņu

12 paipalu olas

1 pac. graudainā biezpiena

 

Mērcei

1 ēdamk. cidoniju sīrupa

2 ēdamk. olīveļļas

1 tējk. ābolu etiķa

 

Gatavošana:

Mērci pagatavo, sajaucot kopā norādītās sastāvdaļas. Paipalu olas vāra 3 minūtes.

Pieneņu lapas samaisa ar zaķskābenēm un sadala divās daļās.

Biezpienu un vienu daļu zaļumu samaisa kopā. Šķīvī liek biezpienu, virsū uzliek otru daļu zaļumu, paipalu olas un pārlej ar mērci.

 

Vērts zināt! Pienenes var sablenderēt ar eļļu un uzglabāt ziemai saldētavā.

 

 

Nātru krēmzupa

natres

 

„Pirmo nātru zupu savulaik būs baudījusi ne viena vien vecmāmiņa – nātres latviešu virtuvē izmantotas arī tālā senatnē, jo uzturvērtības ziņā tās apsteidz visus dārzā audzētos zaļumus un dārzeņus,” stāsta „Restorāna 3” pavārs Ēriks Dreibants. Vērts zināt, ka Latvijā augošās ir ēdamo nātru šķirnes, kas ir teicams dzelzs, kalcija, magnija un kālija avots un ir bagātas ar A un C vitamīnu.

 

4 personām

Sastāvdaļas:

400 g jauno nātru

1 šalotes sīpols

1 burkāns (sarīvēts)

2 daiviņas ķiploka

1 kartupelis (liels)

1 l dārzeņu buljona

50 ml saldā krējuma

1 ēdamk. sviesta

2 ēdamk. olīveļļas

 

Gatavošana:

Uzkarsētā katlā liek sviestu ar eļļu un dažas minūtes apcep sasmalcinātu šalotes sīpolu, ķiplokus un sarīvētus burkānus. Pievieno buljonu, kubiņos sagrieztu kartupeli un vāra, līdz tas mīksts. Pievieno saldo krējumu, nātres un vāra līdz pirmajam burbulim. Nedaudz atdzesē un visu rūpīgi sablenderē.

 

Vērts zināt! Ēšanai izmanto jaunās nātru lapiņas. Lai nātres nedzeltu, tās jāblanšē vārošā ūdenī dažas sekundes. Nātres var arī kaltēt, un, samaisot ar liepziediem, ziemā būs garda tēja.

 

 

Kazas siers ar upeņu jaunajām lapiņām

upenu_lapas

 

„Lielās upeņu lapas vasarā ierasts pielikt gurķu marinādei, taču pie upeņu krūma ir vērts piestāt jau pavasarī – jaunās lapiņas ir teicams C vitamīna avots, turklāt upenēm tiek piedēvētas tādas īpašas, kas ilgāk saglabājot jaunību,” stāsta pavārs Ēriks Dreibants („Restorāns 3”).

 

4 personām

Sastāvdaļas:

1 ritulis kūpinātā bio kazas siera „Bērzi”

1 sauja upeņu lapu

2 ēdamk. medus

1 tējk. kaņepju sēklu (grauzdētu)

 

Gatavošana:

Kazas sieru sagriež šķēlēs. Kaņepju sēklas saberž piestā un samaisa ar medu. Sieru kārto uz šķīvja, pārlej ar medus mērci un virsū uzber upeņu lapiņas. Šī ir lieliska pēcpusdienas uzkoda, ko baudīt ar dzirkstošu bērzu sulu.

Sabiedrība

“Maxima” nāk klajā ar patīkamu ziņu visiem pircējiem

  Lai palīdzētu iedzīvotajiem izdarīt videi draudzīgu izvēli ikdienā, “Maxima Latvija” turpina samazināt cenas papīra iepirkuma...

LU profesore nosauc 4 iemeslus, kādēļ ir svarīgi vakcinēt bērnus – VIDEO

  Daudzas ģimenes gaida brīdi, kad varēs justies mierīgākas par saviem mazajiem bērniem, proti, paziņojumu, ka...

Turpmāk divreiz nedēļā testēs visus klātienē strādājošos, arī vakcinētos un pārslimojušos – VIDEO

  No 6. decembra visiem strādājošajiem, kas darbu veic klātienē un ir saskarē ar citiem cilvēkiem,...

“Es gribu, lai cilvēki saprot, ka nevajag ticēt antivakseru muļķībām. Mums tika “izskalotas” smadzenes.” Mediķi neticami glābj smagu pacienti

  Sieviete no Češīras atteicās no Covid-19 vakcinācijas. Vēlāk viņa piedzīvoja neapskaužamu notikumu ķēdi un nomira...

Tas ir jāredz: Magone izlēmusi remontēt māju saviem spēkiem

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Magone ķērusies pie remontdarbiem un izlīdzas kā var, tapešu...

Devās uz Rīgu pie ārsta un paziņas… Jau nedēļu mīklaini pazudis sirmgalvis no Talsiem

  Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Talsu iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 79 gadus veco...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. novembris

  Veidi, kādos planētas sevi šodien pozicionēs būs ļoti labvēlīgi un optimistiski, tāpēc, visticamāk, šodien būs...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. novembris

  Šodien, visticamāk, beidzot sajutīsi savu nozīmi, taču neaizraujies ar savas ietekmes izrādīšanu. Piemērota diena, lai...
Foto:Tharunaya.co.uk

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. novembris

  Šodien tu vieglāk nekā parasti varēsi padarīt savus ikdienas darbus. Tava uzmanība un pacietība aizvien...
Deviant Art

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. novembris

  Šodien, visticamāk, tu kļūsi pārāk kritisks un kategorisks. Daudz radīsies dažādu secinājumu un būs vēlme...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 22. – 28. novembris

  Kārtējā nedēļa jau beigusies, sākas atkal nākamā. Kā izkārtojušās zvaigznes un, ko tas nozīmēs tieši...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. novembris

  Pirmajā dienas pusē var rasties pārlieku liels optimisms un nereālas cerības. Iespējams, tev būs nosliece...

Mājai un Dārzam

Izplatīts brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par laika apstākļiem otrdien. Naktī no 22.11....

FOTO, VIDEO: Vietām Latvijā jau snieg; otrdienas rītā sniegs klās valsts lielāko daļu

  Pirmdienas pēcpusdienā vietām Kurzemē jau snieg, savukārt naktī un otrdienas rītā sniegs pārklās valsts lielāko...

Sinoptiķi sarūgtina ar jaunāko prognozi turpmākajām dienām

  Nedēļas sākumā Latvija atradīsies anticiklona ietekmē un gaidāms lielākoties skaidrs laiks, taču jau no otrdienas...