Pavasaris ir īstais laiks, kad celt galdā pieneņu lapu un zaķkāpostu salātus, nātru krēmzupu un nobaudīt jauniņās upeņu lapas. „Ir vērts veidot ieradumu katru pavasari nobaudīt kādu no šiem zaļumiem – tās ir ne tikai jaunas garšas ēdienkartē, bet arī bagātīgs vitamīnu avots, ko uzņemt pēc ziemas,” padomos un receptēs dalās Ēriks Dreibants, „Restorāna 3” pavārs un līdzīpašnieks.

 

Pieneņu un zaķskābeņu salāti

pienenes

„Zaķskābenes jeb zaķkāposti ir bagāti ar C vitamīnu, savukārt pieneņu lapiņas esot pat vērtīgākas nekā citroni, burkāni un banāni,” teic „Restorāna 3” pavārs Ēriks Dreibants. Viņš iesaka ēšanai lasīt mazās pieneņu lapas, jo lielās ir rūgtas, rūgti ir arī kāti, tāpēc tie ir jāatdala no lapas.

 

4 personām

Sastāvdaļas:

1 sauja jauno pieneņu lapu

1 sauja zaķskābeņu

12 paipalu olas

1 pac. graudainā biezpiena

 

Mērcei

1 ēdamk. cidoniju sīrupa

2 ēdamk. olīveļļas

1 tējk. ābolu etiķa

 

Gatavošana:

Mērci pagatavo, sajaucot kopā norādītās sastāvdaļas. Paipalu olas vāra 3 minūtes.

Pieneņu lapas samaisa ar zaķskābenēm un sadala divās daļās.

Biezpienu un vienu daļu zaļumu samaisa kopā. Šķīvī liek biezpienu, virsū uzliek otru daļu zaļumu, paipalu olas un pārlej ar mērci.

 

Vērts zināt! Pienenes var sablenderēt ar eļļu un uzglabāt ziemai saldētavā.

 

 

Nātru krēmzupa

natres

 

„Pirmo nātru zupu savulaik būs baudījusi ne viena vien vecmāmiņa – nātres latviešu virtuvē izmantotas arī tālā senatnē, jo uzturvērtības ziņā tās apsteidz visus dārzā audzētos zaļumus un dārzeņus,” stāsta „Restorāna 3” pavārs Ēriks Dreibants. Vērts zināt, ka Latvijā augošās ir ēdamo nātru šķirnes, kas ir teicams dzelzs, kalcija, magnija un kālija avots un ir bagātas ar A un C vitamīnu.

 

4 personām

Sastāvdaļas:

400 g jauno nātru

1 šalotes sīpols

1 burkāns (sarīvēts)

2 daiviņas ķiploka

1 kartupelis (liels)

1 l dārzeņu buljona

50 ml saldā krējuma

1 ēdamk. sviesta

2 ēdamk. olīveļļas

 

Gatavošana:

Uzkarsētā katlā liek sviestu ar eļļu un dažas minūtes apcep sasmalcinātu šalotes sīpolu, ķiplokus un sarīvētus burkānus. Pievieno buljonu, kubiņos sagrieztu kartupeli un vāra, līdz tas mīksts. Pievieno saldo krējumu, nātres un vāra līdz pirmajam burbulim. Nedaudz atdzesē un visu rūpīgi sablenderē.

 

Vērts zināt! Ēšanai izmanto jaunās nātru lapiņas. Lai nātres nedzeltu, tās jāblanšē vārošā ūdenī dažas sekundes. Nātres var arī kaltēt, un, samaisot ar liepziediem, ziemā būs garda tēja.

 

 

Kazas siers ar upeņu jaunajām lapiņām

upenu_lapas

 

„Lielās upeņu lapas vasarā ierasts pielikt gurķu marinādei, taču pie upeņu krūma ir vērts piestāt jau pavasarī – jaunās lapiņas ir teicams C vitamīna avots, turklāt upenēm tiek piedēvētas tādas īpašas, kas ilgāk saglabājot jaunību,” stāsta pavārs Ēriks Dreibants („Restorāns 3”).

 

4 personām

Sastāvdaļas:

1 ritulis kūpinātā bio kazas siera „Bērzi”

1 sauja upeņu lapu

2 ēdamk. medus

1 tējk. kaņepju sēklu (grauzdētu)

 

Gatavošana:

Kazas sieru sagriež šķēlēs. Kaņepju sēklas saberž piestā un samaisa ar medu. Sieru kārto uz šķīvja, pārlej ar medus mērci un virsū uzber upeņu lapiņas. Šī ir lieliska pēcpusdienas uzkoda, ko baudīt ar dzirkstošu bērzu sulu.

Sabiedrība

Foto:Flickr.com/JP Newell/CC

Iecavas upē uziet sen miruša vīrieša līķi – VIDEO

  Kā vēsta TV3 raidījums "Degpunktā", Iecavas upē nedēļas nogalē uzietas pirms aptuveni četriem mēnešiem pazuduša...

Ar pašreizējo tempu un ierobežojumiem Covid-19 situācija varētu uzlaboties vien maijā

  Ar Covid-19 inficēto cilvēku skaits Latvijā turpina lēni samazināties – salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, saslimstība...

Zināms cilvēks, kurš atbildīgs par lielgabala aizvākšanu Jēkabpilī; tas iemests Daugavā – VIDEO

  Veicot izmeklēšanu kriminālprocesā par piemiņas zīmes – lielgabala demontāžu Jēkabpilī, ir noskaidrota iespējamā vainīgā persona....

Svētdien pavisam maz testu, teju 200 Covid-19 gadījumi un 4 mirušie, bet slimnīcās 813

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pirmdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 194 jauni...

Cik ilgi turpināsies aukstais laiks? Sinoptiķis Bricis nāk klajā ar jaunām prognozēm – VIDEO

  Lai arī marta pirmais datums Latvijā atnāca ar siltuma rekordiem, pēdējās dienas bijušas ziemīgas. Sals,...

“Apsteidzošie” lēmumi iepaliek jaunā Covid-19 paveida ienākšanai. Kam mums gatavoties?

  To, ka Latvijā ir jāapsver nopietni, apsteidzoši pasākumi, lai nepieļautu trešo Covid-19 vilni līdz ar...

Horoskopi un Testi

Foto:Flickr.com/Jo Sam/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 9. marts

  Izmanto šīs dienas iespējas, lai tiktu pamanīts, kā arī atrodi laiku, lai parūpētos par apkārtējiem....
Foto: gopixpic.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 8. marts

  Šo dienu nedrīkst aizēnot zemapziņas satraukumi un mazvērtības kompleksi. Šai dienai vajadzētu pieiet ar maiguma...
Foto:Crafthubs.com

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 8.-14. marts

  Klāt jau otrā pilnā marta nedēļa. Uzzini, kādus notikumu pavērsienus tev un mīļajiem tā sagādās!   Auns Negaidīti...
Foto:E.standard.net

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 7. marts

  7. martā sadali savas prioritātes tā, lai varētu pagūt izpildīt gan savus darba pienākumus, gan...
Foto:Flickr.com/FHKE/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 6. marts

  Šī būs labvēlīga diena visa veida jūtu izpausmēm. Vajadzētu pievērsties arī iesāktu projektu pabeigšanai, jo...
Foto:Unsplash.com/Gabor Juhasz/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 5. marts

  Šajā laikā visām horoskopa zīmēm vairāk jāmēģina iekļauties savos plānos, lai produktīvi apmierinātu savas vajadzības....

Mājai un Dārzam

Cik ilgi turpināsies aukstais laiks? Sinoptiķis Bricis nāk klajā ar jaunām prognozēm – VIDEO

  Lai arī marta pirmais datums Latvijā atnāca ar siltuma rekordiem, pēdējās dienas bijušas ziemīgas. Sals,...

Izskan pavisam jaunas ziņas par turpmāk gaidāmo laiku – prognozes 7 dienām!

  Nedēļas sākumā virs Latvijas teritorijas valdīs auksta gaisa masa - naktīs vietām gaisa temperatūra pazemināsies...

Izplatīts brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Līdztekus jau spēkā esošajiem brīdinājumiem par augstu ūdens līmeni, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra...