Par šo augli parasti dzirdēts, ka tas ir viens no vistreknākajiem, taču vai zināji, ka banāns ir arī ļoti noderīgs tavai veselībai? Piemēram, palīdz regulēt sirdsdarbību, saglabā veselīgu zarnu stāvokli un dara vēl citas organismam vērtīgas lietas.

 

Labs līdzeklis cīņā ar lieko svaru

Patiesībā banānam ir lieliskas svara samazināšanas spējas. Tā kā tas ir dabiski salds, apēdot šo augli, iespējams ierobežot vēlmi pēc saldumiem. 15 centimetru garā auglī ir aptuveni 90 kalorijas, kas ir par 1/4 mazāk nekā apēdot šokolādes batoniņu. Bez tam, apmēram puse no šķiedrām, ko satur banāns, ir šķīstošas, kas nozīmē, ka, nokļūstot gremošanas traktā, tās uzsūc ūdeni un palēlina gremošanu, sniedzot tev ilglaicīgu sāta sajūtu. Ja apēdīsi banānu neilgi pirms pusdienām, samazināsi apetīti un pie pusdienu galda apēdīsi mazāk, taču jutīsi sāta sajūtu.

 

Saglabā labu zarnu veselību

Iekļaujot savā ikdienas ēdienkartē banānu, tas palīdzēs uzturēt zarnu veselību, palīdzot no organisma izvadīt nevajadzīgās vielas. Banānā esošās šķiedrvielas palīdzēs zarnām darboties pareizi un atvieglos to funkcijas. Banāni darbojas arī kā prebiotiķi, stimulējot labvēlīgo baktēriju veidošanos zarnās, kas ražo arī gremošanas fermentus, kuri palīdz absorbēt uzturvielas. Tā kā banāns ir bagāts ar šķiedrvielām, tas palīdz normalizēt zarnu kustības, likvidējot aizcietējumu.

 

Regulā un stabilizē sirdsdarbību

Ik dienas apēdot banānu brokastīs, organisms saņem ļoti vērtīgas uzturvielas, kas palīdz veidot normālu sirdsdarbību. Šie augļi satur daudz kālija, kas nokļūst asinsritē, tiekot uzsūkts caur zarnu sieniņām. Kālijs izdalās visās organisma šūnās, tajās izšķīstot, saglabājot šūnām nepieciešamo mitruma līmeni. Šis process palīdz normalizēt sirdsdarbību, jo kālijs sirds ritmam ir vitāli nepieciešams.

 

Palīdz uzturēt acu veselību

Banāni satur krietnu devu A vitamīna, kas ir taukos šķīstošs, un tas ir ļoti svarīgi, lai aizsargātu acu un redzes veselību.

 

Būtiski fakti par banāniem:

  • Ēdot šo augli katru dienu, tajā esošais triptofāns, kas vēlāk pārvēršas laimes hormonā serotonīnā, palīdz mazināt depresiju vai tās simptomus, mazina stresu, uzlabojot garastāvokli.
  • Ja esi aktīva dzīvesveida piekritēja, divu banānu apēšana neilgi pirms treniņa, apgādās organismu ar enerģiju, uzturot stabilu cukura līmeni asinīs.
  • Ilglaicīgi lietojot uzturā, palīdz pret muskuļu krampjiem.
  • Stiprina kaulus, neitralizējot kalcija zudumu, kas rodas urinēšanas laikā.
  • Mazina sāpes mēnešreižu laikā.
  • Banāni mazina tūsku, aizsarga pret II tipa cukura diabētu, palīdz samazināt svaru, nostiprina nervu sistēmu.
  • Tie palīdz saglabāt arī dzelzs līmeni asinīs, spējot pat ārstnieciski iedarboties, ja cilvēks sirgst ar anēmiju.
  • Tā kā šajā auglī ir augsts kālija, bet zems sāls līmenis, tas spēj pazemināt asinsspiedienu un aizsargāt pret sirds un asinsvadu slimībām, pasargāt no insulta.
  • Banānos ir krietna deva dažādu antioksidantu, kas nodrošina organismu ar brīvajiem radikāļiem, pasargājot to no hroniskām slimībām.
  • Šo augļu ēšana slimības laikā palīdz samazināt ķermeņa temperatūru un organismā radušos iekaisumu.

 

BANĀNU RECEPTES

Veselīgi banānu cepumi

Nepieciešams:

  • 3 labi nogatavojušies banāni;
  • 2 tases sasmalcinātu auzu pārslu;
  • 1 tase sakapātu dateļu bez kauliņiem;
  • 1/3 tases augu eļļas;
  • 1 tējkarote vaniļas cukura.

 

Pagatavošana:

Lielā bļodā saspaidi banānus putriņā, pievieno pārējās sastāvdaļas, rūpīgi samaisi. Atstāj uz 15 minūtēm, lai sastāvdaļas ievelkas. Uzklāj uz pannas cepampapīru un ar tējkaroti liec uz tās banānu masu, veidojot nelielus cepumus. Cep cepeškrāsnī  aptuveni 20 minūtes 170 – 180 grādu temperatūrā.

 

Banānu maize

Nepieciešams:

  • 1/2 tase izkausēta sviesta;
  • 1 tase cukura;
  • 2 olas;
  • 1 tējkarote vaniļas cukura;
  • 1 1/2 tase miltu;
  • 1 tējkarote cepamās sodas;
  • 1/2 tējkarote sāls;
  • 1/2 tase skābā krējuma;
  • 1/2 tase sasmalcinātu valriekstu;
  • 2 sagriezti vidēja lieluma banāni.

 

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu temperatūrai.

 

Bļodā sajauc izkausēto sviestu ar cukuru, pievieno olas, vaniļas cukuru un labi samaisi. Pievieno miltus, sodu un sāli, samaisi līdz izveidojas viendabīga masa. Pievieno krējumu, valriekstus un banānus. Ielej kēksam paredzētajā garenajā formā.

 

Cep aptuveni 60 minūtes cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Gatavību vari pārbaudīt, iedurot koka irbulīti – ja tas izņemot ir tīrs, pie tā nekas nepielīp – maize ir gatava. Kad maize gatava, izņem no krāsns un 10 minūtes paturi formā, tad ņem laukā un atdzesē. 

Iepriekšējais rakstsJaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ
Nākamais rakstsKā tavu personību raksturo VĀRDA PIRMAIS BURTS?