Laika apstākļus vakardien, 22. aprīlī, un šodien, 23. aprīlī, nosaka ciklons, kas pēdējo dienu laikā ir pakāpeniski virzījies no Melnās jūras uz ziemeļiem, līdzi nesot nokrišņus. Vakardien šī nokrišņu zona dienas laikā pakāpeniski no austrumiem šķērsoja Latvijas teritoriju. Un ņemot vērā, ka virs Latvijas aizvadītajās dienās saglabājas aukstā gaisa masa, nokrišņu dominējošā fāze bija un pašlaik arī ir slapjš sniegs un sniegs, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Pēc sniegotā nedēļas sākuma gaiss atkal iesils; sinoptiķi atklāj, kad gaidāmi +20 grādi

Visintensīvākie nokrišņi tika novēroti naktī uz pirmdienu, kad Dagdas novērojumu stacijā (turpmāk NS) to daudzums sasniedza pat 23,8 mm 12 stundās.

Vakar visā Latvijas teritorijā sniga, bet šodien snigšana turpinās galvenokārt valsts austrumu daļā. Daudzās NS, galvenokārt rietumu un centrālajos rajonos, līdz šodienas rītam (līdz 23.04.2024. plkst. 9.00) ir izveidojusies sniega sega (2. att.), tomēr citviet dažādu lokālu apstākļu ietekmē tās biezums var atšķirties. Un, lai gan vislielākais nokrišņu daudzums tika fiksēts valsts dienvidaustrumos, vakar maksimālā gaisa temperatūra tur paaugstinājās līdz +4…+7°, kādēļ sniegs gandrīz pilnīgi nokusa un sniega sega nepaspēja izveidoties. Līdz ar to šobrīd visbiezākā sniega sega reģistrēta tieši Kurzemē, kur gaisa temperatūra gan dienas, gan nakts stundās pieturējās ap 0° atzīmes un zemāk – Stendes NS ir 11 cm bieza sniega kārta. 

Aktīvs ciklons atnesa ne tikai intensīvus nokrišņus, bet arī brāzmainu vēju, un kā ierasts, stiprāk tas pūta piekrastes rajonos. Vakardien daudzviet piekrastē ziemeļu, ziemeļrietumu vējš brāzmās sasniedza 15-19 m/s, bet dažviet jūras piekrastē tas sasniedza vētras spēka brāzmas – 20-21 m/s (3. att). Pietuvojoties vakaram, vējš pakāpeniski sāka pierimt un šodien no rīta vietām piekrastē ziemeļrietumu, rietumu vējš vēl brāzmās sasniedza 15-16 m/s, taču dienas gaitā tas pavājināsies un iegriezīsies no dienvidu puses. 

Naktī, pazeminoties gaisa temperatūrai, uz ceļiem un citām virsmām veidojās un vēl veidosies apledojums, kā arī uz koku zariem un vadiem var veidoties slapja sniega nogulums.

Šodien dienas laikā nokrišņu zona turpinās atkāpties uz austrumiem, gaiss iesils un sniegs, slapjš sniegs pāries lietū, attiecīgi arī sasnigušais sāks pakāpeniski kust. Naktī uz trešdienu teju visā valstī debesis palaikam skaidrosies un gaidāms sals.

No trešdienas dienas jau būs siltāk un daudzviet gaiss iesils līdz +10…+15°. Savukārt nākamās nedēļas sākumā laikapstākļus noteiks anticiklons, kas nesīs sausu un siltu laiku, gaisa temperatūra jau atkal paaugstināsies virs +20° atzīmes.

Pēc Latvijas klimatiskajiem datiem, snigšana aprīlī mūsu valsts teritorijā nav nekas neparasts, tomēr šādos gadījumos neveidojas pastāvīga sniega sega. Tā visbiežāk nokūst jau pēc dažām dienām. Tāpat pavasara aukstuma viļņos īslaicīga snigšana un sniega segas izveidošanās visā Latvijā ir iespējama arī maijā.

Pēdējās nedēļas aukstums ir tipiskāks laiks aprīlim nekā mēneša pirmajā dekādē novērotais siltums, kad daudzviet tika uzstādīti jauni karstuma rekordi. Tad diennakts vidējās gaisa temperatūras sasniedza gandrīz +15°, savukārt par normu uzskatāmas temperatūras ap +4…+7°.

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Iepriekšējais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. aprīlis
Nākamais rakstsSvētdiena kļuvusi par kāda latvieša laimīgo dienu