Neparastais citrusauglis ir ne tikai gards, bet arī veselīgs. Uzzini, kāda ir tā labvēlīgā ietekme uz mūsu veselību!
KAS IR POMELO?
Šim eksotiskajam auglim ir divi latīniskie nosaukumi – Citrus maxima un Citrus grandis. Uzskata, ka tas ir radies, krustojot greipfrūtu ar saldo apelsīnu. Dažkārt to dēvē par greipfrūta vectēvu. Daudzviet pomelo pazīst kā šedoku. Šāds nosaukums radies, jo 17. gadsimtā kāds kuģa kapteinis – Šedoks atvedis uz Rietumindiju no sava ceļojuma pa Malajas arhipelāgu šī augļa sēkliņu. Tāpat tas zināms kā Pulmeto, franču čadeks, Bali citrons, ķīniešu greipfrūts, kā arī – pampelmūza.
Pomelo forma ir dažādā – apaļa, mazliet saplacināta vai bumbierveida. Krāsa – zaļa, dzeltena, teju balta vai iesārta. Arī pēc garšas šis auglis ir atšķirīgs – salds, skābens vai pat rūgtens. Lai pomelo pilnībā nogatavotos, ir nepieciešami 6 – 7 mēneši. Augļi var sasniegt 5 un pat 10 kg svaru.
Pomelo dzimtais reģions ir Āzijas dienvidrietumi. ASV, Ķīna, Dienvidāfrika, Meksika, Sīrija, Izraēla, Turcija, Indija, Argentīna un Kuba tiek uzskatītas par lielākajām šo augļu audzētājvalstīm.
Greipfrūta un apelsīna krustojums daudzviet tiek uzskatīts par veiksmes un laimes vēlēšanas simbolu. Augļa lapu vai mizu novārījumu pievieno vannai kā līdzekli pret ļauniem gariem. Tāpat tautas medicīnā, košļājot pomelo mizu, tiek ārstēts klepus.
POMELO UZTURVĒRTĪBA
100 g augļa mīkstuma ir 25 – 40 kilokalorijas, 30 – 50 mg C vitamīna, ~ 30 mg beta karotīna, dažādu B grupas vitamīnu; tāpat – kālijs, kalcijs, fosfors un daudzas nozīmīgas vielas, kas palīdz sagremot olbaltumvielas un šķelt taukus.
10 IEMESLI, KĀPĒC TEV IR JĀNOBAUDA ŠIS AUGLIS:
1. ĪPAŠĀ GARŠA: salds ar tikai nelielu mājienu par greipfrūtu. Pomelo ir atsvaidzinošs un atspirdzinošs, liekot ēdājam sajust sākot ar saldām melones notīm, līdz pat neatkārtojamam citrusaugļu spirgtumam.
2. AUGLIM IR ZEMA KALORITĀTE: pomelo satur 0% tauku un ~ 100 gramos šī citrusaugļa ir tikai 36 kalorijas, tievētāja sapnis! Gandrīz ikviens ir dzirdējis par greipfrūtu diētu, kas kļuva populāra 30tajos gados Holivudā, piedzīvojot strauju popularitātes kāpumu četrdesmit gadus vēlāk un arī mūsdienās. Līdzīgi kā greipfrūts, arī pomelo satur taukus šķeļošu enzīmu, kas teorētiski sekmē svara zudumu. Kāpēc gan nepamainīt diētas noteikumus un greipfrūta vietā nebaudīt pomelo?!
3. TAS IR BAGĀTS AR ŠĶIEDRVIELĀM: pomelo līdzīgi kā tā eksotiskais radinieks – greipfrūts, satur 8% no dienā ieteicamo šķiedrvielu daudzuma. To uzņemšana rada ne tikai ilgāku sāta sajūtu, bet arī palīdz uzturēt veselīgu mūsu kuņģa un zarnu trakta darbību, ievērojami samazinot resnās zarnas audzēju risku.
4. C VITAMĪNA BUMBA: citrusaugļi ir bagāti ar šo nozīmīgo vitamīnu un pomelo nav izņēmums. Pomelo nodrošina 193 % no C vitamīna diennakts ieteicamās devas. Nesenie pētījumi ir pierādījuši, ka C vitamīns ir īpaši būtisks organisma imūnsistēmas stiprinātājs, palielināta stresa laikā. Lai gan tas nevar izārstēt, piemēram, saaukstēšanos, pomelo esošā viela, palīdz cīnīties un novērst slimības izraisītās blakusparādības, tādu kā pneimonija. Ir pierādīts, ka cilvēki, kuru asinīs ir augstāka C vitamīna koncentrācija, par 42 % samazina sirdstriekas risku. Tas ir būtisks arī acu veselībai, dažādu iekaisumu ārstēšanai, ļaundabīgo audzēju un sirds un asinsvadu sistēmas veselībai.
5. NODERĪGS SIRDS VESELĪBAI: vienā porcijā pomelo ir 410 mg kālija, kas līdzīgi kā C vitamīns, spēlē nozīmīgu lomu mūsu sirds veselībā. Nav noteikta ieteicamā kālija diennakts deva, taču 4700 mg tiek uzskatīti par pietiekamiem. Šis pomelo sastāvā esošas, būtiskais minerāls, regulē asinsspiediena plūsmu. Auglis ir bagāts ar pektīnu un tā sula spēj labvēlīgi ietekmēt organisma arteriālo sistēmu, īpaši ieteicams to lietot ir cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu. Esi piesardzīga, ja tev ir indikācijas, kas paredz samazinātu kālija uzņemšanu.
6. ĻAUNDBĪGO AUDZĒJU PROFILAKSE: ķīnieši izmanto pomelo mizu daudzos ēdienos, jo tā ir bagāta ar bioflavonoīdiem. Ir pierādīts, ka šīs vielas ir teju neaizvietojamas aizkuņģa dziedzera, zarnu un krūts vēža profilaksei, jo faktiski aptur vēža šūnu izplatīšanos, kā arī cīnās pret tām. Piemēram, krūts vēža gadījumā, samazina organismā lieko estrogēna līmeni.
7. POMELO IR BAGĀTS AR ANTIOKSIDANTIEM: iespējams, visnozīmīgākais ir fakts, ka šis auglis ir teju pārpilns ar antioksidantiem, kas, kā zināms – palīdz aizkavēt organisma novecošanās procesus un pasargāt pret – sirds slimībām, ļaundabīgajiem audzējiem, jo palīdz atbrīvot organismu no brīvajiem radikāļiem.
8. LIELISKS LĪDZEKLIS PRET NOVECOŠANOS: citrusaugļi, tai skaitā pomelo ir vienīgie zināmie augļi, kas satur spermidīnu, vielu, kas ir arī vīrieša sēklā. Laboratoriskajā izpētē atklāts, ka tā palīdz pasargāt ādas šūnas no ar novecošanos saistītajiem procesiem un šūnu bojājumiem. Pētījumos ir atklāts, ka spermidīns, piemēram, spēj paildzināt mušas mūžu.
9. AUGLIS KĀ MEDIKAMENTS: tiek uzskatīts, ka pomelo palīdz atvieglot paģiras. Malaizijā un Filipīnās losjons, kas pagatavots no pomelo augļa lapām, tiek izmantots pret čūlām un pietūkumu. Kā arī citrusaugļa uzlējumu izmanto kā nomierinošu līdzekli. Ķīnā izmanto visu augli, lai no tā pagatavotu pretklepus zāles, kā arī nelabumu uzveicošu un gremošanas traucējumus ārstējošu līdzekli. Pasta no pomelo mizas un ingvera spējot atvieglot locītavu sāpes. Auglim piemīt arī pārsteidzoša antibakteriāla iedarbība, kā arī tā ēteriskās eļļas stimulē ēstgribu. Tāpat pomelo spēj labvēlīgi ietekmēt urīnceļus, stiprina un pasargā zobus un smaganas, mazina anēmijas un osteoporozes, ateroskrelozes risku, kā arī novērš kāju krampjus!
RECEPTES:
PIKANTIE POMELO SALĀTI ar GARNELĒM un KOKOSRIEKSTU PĀRSLĀM
Nepieciešams:
Slātiem:
- 350 g pomelo mīkstuma;
- 12 g notīrītu, apceptu garneļu;
- 35 g grauzdētu zemesriekstu;
- 35 g grauzdētu kokosriekstu skaidiņu;
- ~ 1 ēd.k. apceptu sīpolu;
- 1 tējk. smalki sagriezta čili.
Mērcei:
- 1 vidējs – kaltēts un samalts čili;
- 80 g apceptu garneļu;
- 100 g apceptu sīpolu;
- 3 ēd.k. brūnā cukura;
- 3 ēd.k. taizemiešu zivju mērces;
- 3 ēd.k. tamarinda – indiešu mērces.
Pagatavošana: sajauc visas salātu sastāvdaļas, izņemot čili. Līdz viendabīgai konsistencei sablendē mērces sastāvdaļas, uzvāri to, līdz tā sabiezē, tad atdzesē. Servē salātus, pārlej tiem mērci un pārkaisi ar čili.
VISTAS KARBONĀDE POMELO MĒRCĒ
Nepieciešams:
- ~ 1 kg smags pomelo;
- 1 tase miltu;
- 1 ola;
- 4 plāni izklopēti vistas filejas gabali;
- sāls un svaigi malti melnie pipari;
- ¼ tases olīveļļas;
- ½ tases salda baltvīna;
- ½ tases vidēji sāļa vistas buljona;
- 1 ēd.k. sviesta;
- 1 ēd.k. svaigu, sakapātu pētersīļu.
Pagatavošana: nomizo pomelo, noņem tam visus baltos apvalkus, lai paliek tikai mīkstums, saliec bļodā. Miltus uzber uz šķīvja. Seklā bļodā sakul olu ar 2 ēd.k. ūdens. Vistu dāsni pārkaisi ar sāli un pipariem. Dziļā pannā uzkarsē 2 ēd.k. eļļas. Panē vistu miltos un olā liec uz pannas, apcep gaļu no abām pusēm līdz tā kļūst zeltaina. Liec uz šķīvja. Tajā pašā pannā lej vīnu un novāri uz pusi mazāku, pievieno buljonu, 2 – 3 minūtes pavāri, samazini temperatūru. Liec klāt sviestu un pomelo, pievieno garšvielas. Uzsildi gaļu. Uz šķīvja liec vistas karbonādi, dāsni pārlejot to ar pomelo mērci un pārkaisot ar pētersīļiem.
POMELO un APELSĪNU MARMELĀDE
Nepieciešams:
- ~ 600 g smags pomelo;
- ~ 3 apelsīni (400 g);
- ½ l ūdens;
- 1 kg ievārījumam paredzētā cukura.
Pagatavošana: nomazgā apelsīnus un sagriez plānās šķēlītēs. Nomizo pomelo, attīri to no mizām un smalki sagriez. Liec citrusaugļus katlā, pārlej ar ūdeni un, uzliekot vāku, uz lēnas uguns karsē ~ 45 minūtes. Pievieno cukuru un, palielinot temperatūru, vāri līdz cukurs ir pilnībā izkusis. Noputo un lej marmelādi burkās.
Vai tev ir kāda īpaša recepte ar pomelo? Padalies!