Brīdī, kad no dārziem un veikalu plauktiem uz virtuvēm sāk velties omulīgi apaļie ķirbji, katra pavāra svēts pienākums ir pagatavot vismaz vienu ķirbju ēdienu! Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas ķirbju ēdienu receptes, kas noteikti jāpagatavo šoruden.

 

Vegānisks ķirbju karijs

Foto: Viktorija Kožemjakina

(Gatavošanas laiks: 30-40 minūtes)

Sastāvdaļas

1 smalki sakapāts sīpols

3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas

1 ēdamk. kokosriekstu sviesta vai olīveļļas

1 tējk. garam masala garšvielu

1 tējk. malta koriandra

1 tējk. maltu kumīna sēklu

2 tējk. karija pulvera

1 kubiņos sagriezts burkāns

300-400 g sagrieztu konservētu tomātu

500 g nomizota ķirbja, nomizota

1 kārba konservētu turku zirņu (~400 g)

100 g vārītu lēcu

400 g kokosriekstu piena (vai 10% saldā krējuma, ja negatavo vegāniski)

250 ml dārzeņu buljona vai ūdens

sāls, melnie pipari

sula no 1 laima (+ miziņas, ja vēlas)

sakapāti pētersīļi pasniegšanai

vārīti rīsi pasniegšanai

 

Pagatavošana

  1. Sagatavo tālākai apstrādei dārzeņus – sīpolu un ķiploku sakapā, burkānu, ķirbi un konservētos tomātus sagriez kubiņos.
  2. Lielā pannā augu eļļā apcep sīpolus un ķiplokus, pievieno tiem garšvielas (iznemot sāli un piparus) un cep apmaisot vēl minūti.
  3. Pievieno burkānus un ķirbi, maisot apcep visu dažas minūtes.
  4. Pielej buljonu, uzliec pannai vāku un sautē līdz dārzeņi ir gandrīz mīksti (~10 minūtes).
  5. Pievieno tomātus un turku zirņus, apmaisi un sautē vēl 5-7 minūtes.
  6. Pievieno lēcas un kokosriekstu pienu, sautē bez vāka vēl ~5 minūtes vai līdz karijs nedaudz sabiezē.
  7. Pievieno sāli un piparus pēc garšas, pielej laima sulu, pievieno laima miziņas, ja ir vēlme.
  8. Pasniedz kopā ar vārītiem rīsiem, rotājot ar pētersīļiem.

 

Ātri pagatavojami siltie ķirbju salāti

Foto:Viktorija Kožemjakina

(Gatavošanas laiks: 15 minūtes)

Sastāvdaļas

400 g šķēlēs sagriezta riekstu ķirbja

5 ēdamk. olīveļļas

1 ķiplokspiedē izspiesta ķiploka daiviņa

1 tējk. malta koriandra

1 tējk. rīvēta muskatrieksta

sāls, melnie pipari

200 g lapu salātu maisījuma

4 gurķi

2 saldās paprikas

100 g mīksta kazas siera

2-4 ēdamk. ķirbju sēkliņu

citronpipari

 

Pagatavošana

  1. Sajauc 3 ēdamkarotes olīveļļas ar ķiploku, garšvielām, sāli.
  2. Ar šo maisījumu no visām pusēm ieeļļo ķirbja šķēles
  3. Cep ķirbi sakarsētā cepeškrāsnī (180C), kamēr tas kļūst mīksts.
  4. Kamēr ķirbis cepas, lielā bļodā sajauc salātu lapas ar šķēlītēs sagrieztiem gurķiem un papriku, atlikušajām 2 ēdamk. olīveļļas un citronpipariem.
  5. Uz šķīvja kārto salātlapu maisījumu, liec tam pa virsu siltu ķirbi.
  6. Rotā ar kazas siera bumbiņām un ķirbju sēklām.
  7. Pasniedz siltus!

 

Iepriekšējais rakstsNo Gaujas izcelts miris cilvēks
Nākamais rakstsLieliskas ziņas no veikalu tīkla “Maxima”