Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 13.maija plkst. 6.30 līdz 16. maijam plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 147 izsaukumus – 54 uz ugunsgrēku dzēšanu, no kuriem četri bija kūlas un trīs meža ugunsgrēki, 68 uz glābšanas darbiem, bet 25 izsaukumi bija maldinājumi. Diemžēl vairāki cilvēki gājuši bojā.

Plkst. 22.30 VUGD saņēma izsaukumu uz Grīvas ielu Ogrē, kur piecstāvu dzīvojamā mājā bija jūtams sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ceturtā stāva dzīvoklī deg bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens 0,5m2 platībā. No piedūmotā dzīvokļa ugunsdzēsēji glābēji izglāba vienu cilvēku. Plkst. 23.04 darbi notikuma vietā noslēgušies.

Vakar plkst. 8.40 saņemts izsaukums uz Saulkrastu novada Sējas pagastu, kur ugunsgrēks izcēlies divstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka pirmā stāva dzīvoklī deg vannas istaba un virtuve 15m2 platībā. Ar glābšanas masku palīdzību, ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotā dzīvokļa izglāba divus cilvēkus. Plkst. 11.14 ugunsgrēks likvidēts. Dzīvoklī bija dūmu detektors, bet tas atradās uz plaukta ar beigušos bateriju.

Daudzi iedzīvotāji dūmu detektorus uzstādīja jau pirms laika un baterijas vidējais darbības ilgums ir vidēji gads, tāpēc šobrīd var rasties nepieciešamība dūmu detektoram nomainīt  bateriju. Ja dūmu detektors sāk pīkstēt, sākumā ar garāku intervālu un tam pakāpeniski samazinoties, vai arī, nospiežot testa pogu, dūmu detektors nedarbojas, tad pienācis laiks bateriju nomaiņai.

Sestdien plkst. 15.36 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Celtnieku ielu Preiļos, kur ugunsgrēks izcēlies dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka trīsstāvu dzīvojamās mājas pirmajā stāvā deg dzīvoklis. Pirms VUGD ierašanās no ēkas evakuējās seši cilvēki, no kuriem divi bija cietuši. Plkst. 16.50 ugunsgrēks likvidēts.

Plkst. 20.15 saņemts izsaukums uz Bauskas novada Skaistkalni, kur dega vienstāvu neapsaimniekota ēka 50m2 platībā un ir izveidojies spēcīgs sadūmojums. Ugunsgrēka likvidēšanas darbos piedalījās arī Skaistkalnes brīvprātīgo ugunsdzēsēju formējums. Plkst. 2.08 šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts.

Piektdien plkst. 15.54 saņemts izsaukums uz Atlantijas ielu Rīgā, kur ugunsgrēks izcēlies divstāvu dzīvojamā mājā. Notikuma vietā konstatēts, ka deg dzīvojamās mājas jumts 120m2 platībā un blakus esošā šķūņa siena 30m2 platībā. Plkst. 20.31 šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts.

Piektdien Aizkraukles novada Koknesē no upes Pērse un Jelgavas novada Līvbērzes pagastā no upes Svēte ugunsdzēsēji glābēji izcēla bojāgājušos un nodeva Valsts policijas darbiniekiem. No ūdens šogad izcelti 29 miruši cilvēki, bet ugunsnelaimes prasījušas 39 dzīvības.

Brīvdienās notikuši arī vairāki ceļu satiksmes negadījumi, kur bija nepieciešama ugunsdzēsēju glābēju palīdzība:

  • Piektdien plkst. 16.04 saņemts izsaukums uz Kurmales ielu Rīgā, kur noticis ceļu satiksmes negadījums. Notikuma vietā bija divu vieglo automašīnu sadursme un ugunsdzēsēji glābēji Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem palīdzēja vienu cilvēku nogādāt līdz mediķu transportlīdzeklim. Tika sakārtota ceļa braucamā daļa un plkst. 17.21 darbi notikuma vietā pabeigti.
  • Svētdien pēcpusdienā Dobeles novada Penkules pagastā pēc ceļu satiksmes negadījuma, kura rezultātā vieglā automašīna bija nobraukusi no ceļa un iebraukusi krūmos, ugunsdzēsēji glābēji no vieglās automašīnas izcēla vienu bojāgājušo.
  • 19.50 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Tukuma novada Kandavas pagastu, kur bija noticis ceļu satiksmes negadījums, kura rezultātā bija sadūrušās divas automašīnas. Cilvēki no tām bija izkļuvuši pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās un ugunsdzēsēji glābēji palīdzēja vairākus cietušos nogādāt līdz NMPD mediķiem.

Platības ziņā lielākais ugunsgrēks bija izcēlies vakar, kur plkst. 18.17 Valmieras novada Skaņkalnes pagastā dega mežs un jaunaudze apmēram 10 hektāru platībā. Notikuma vietā VUGD darbu pabeidza 22.21 un turpmākos ugunsgrēka likvidēšanas darbus veica Valsts meža dienesta darbinieki.

Aizvadītajās diennaktīs ugunsdzēsēji glābēji steidzās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, sadzīves mantas, koka stumbrs, zari, kūla, meža zemsedze, elektrības sadales skapis, elektrības vadi, sodrēji ēkas dūmvadā, divas vieglās automašīnas, kravas automašīna, celtniecības vagons, pārvietojamā tualete, pirts, divi šķūņi, divas dārza mājas, dzīvojamā māja un četros gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens.

Iepriekšējais rakstsSinoptiķis Bricis sola jūtamas izmaiņas laikapstākļos – kas mūs sagaida? – VIDEO
Nākamais raksts“Rīga Plaza” nāk klajā ar svarīgu paziņojumu pircējiem