Vecā, labā torte – Cielaviņa. Tā ir ļoti garda, turklāt, ja vēl to pagatavo savām rokām… Par manis gatavoto neesmu dzirdējusi vēl nevienu sliktu vārdu – garšo arī saldumu nemīlētājiem. Izmēģini arī tu!

!!! Tā kā man šoreiz vajadzēja ļoti lielu kūku, gatavoju visu dubultā, tāpēc arī kūku cepu kantainu un pa visu pannu. Tas tā – lai bildes tevi nemulsina, jo receptē aprakstu apaļu torti !!!

Vislabāk, ja vari ieplānot kūku gatavot divas dienas, lai trešajā to ēstu. Pirmajā dienā pagatavot un izžāvēt biskvītu, otrajā dienā sakult krēmu un pabeigt kūku, un atļaut tai vēl diennakti nostāvēties.

 

Biskvīts

Daudzās receptēs tiek rakstīts, ka biskvītu vajag taisīt visu vienā, lielā porcijā, beigās sadalot trijās daļās, taču neaprakstāmi vieglāk ir tad, ja uzreiz masa tiek taisīta katram biskvītam atsevišķi. Nepieciešamas trīs biskvīta ripas, tāpēc būs jāpagatavo trīs porcijas.

 

Nepieciešams:

  • 6 ēd.k. (ar kaudzi) cukura;
  • 2 olu baltumi;
  • 1 ēd.k. (strīķēta) miltu;
  • 5 ēd.k. (ar kaudzi) apgrauzdētu lazdu riekstu (sagrieztu plēksnītēs).

1 2

 

Pagatavošana:

Cepeškrāsnī apgrauzdē riekstus un, kad tie atdzisuši, noloba miziņas un smalki sasmalcina (sagriežot plēksnītēs). Uz cepamā papīra uzzīmē aptuveni 28 cm (diametrā) lielus apļus.

Sausā traukā liek olu baltumus (visu triju ripu olu dzeltenumus var salikt trauciņā ar vāku, jo no tiem nākamajā dienā būs jāgatavo krēms) un sāk kult ar mikseri, lēni un pakāpeniski, nepārtraucot kulšanu, pievieno cukuru. Kuļ tik ilgi, līdz izveidojas stingras putas un apgāžot trauku baltums vairs netek laukā. Iesijā miltus un iecilā sagrieztos riekstus.

 3

 

Gatavo masu smērē uz cepamā papīra uzzīmētā apļa līdz ar tā malām – rūpīgi to izlīdzina, lai virsma ir pēc iespējas gludāka. Šādi sagatavo visas trīs ripas.

 

4

 

Tad tās liek žāvēties – 2 stundas 120 grādos. Vēlams, lai cepeškrāsns ir ar ventilatoru, ja šādas opcijas nav, labāk, lai visu laiku stāv nedaudz vaļā pavērtas krāsns durtiņas. Kad biskvīts noteikto laiku ir izžāvējies, cepeškrāsni izslēdz, bet biskvītus atstāj turpat, lai tie lēni atdziest. Tā tos var atstāt līdz nākamajai dienai, kamēr tie būs nepieciešami kūkas veidošanai.

 

Krēms

Nepieciešams:

  • 6 olu dzeltenumi;
  • 2 ēd.k. (ar kaudzi) cukura;
  • 60 g ūdens;
  • 400 g saldkrējuma sviesta (to vajag noturēt siltā vietā, lai ir mīksts);
  • 4 ēd.k. (ar nelielu kaudzīti) kakao pulvera;
  • 100 g kondensētā piena;
  • 50 g ruma.

5

 

Pagatavošana:

Katliņā ielej ūdeni, pievieno cukuru un no tā uzvāra sīrupu. Nedaudz atdzesē. Puto olu dzeltenumus, pakāpeniski, nepārtraucot kulšanu, pievieno sīrupu un turpina putot. Pakāpeniski, nepārtraucot kulšanu, pievieno sviestu. Kamēr tas putojas, bļodiņā izsijā kakao un sajauc to ar rumu, pievieno to visai masai, kas tiek putota. Beigās pievieno kondensēto pienu – kārtīgi sakuļ un liek ledusskapī, lai nostāvās un sacietē.

 

6

 

Kūkas salikšana

Te būs nepieciešami arī Selgas šokolādes cepumi. Aptuveni trešdaļa paciņas.

Ņem vienu biskvītu, noņem cepampapīru un liek ar grubuļaino pusi uz augšu (uz paplātes vai uz citas virsmas, kur iecerēts kūku gatavot). Apsmērē ar krēmu (uzmanīgi, jo krēmam ir jāpietiek, lai apsmērētu visas trīs biskvīta ripas un visapkārt kūkai). Kad ripa apsmērēta, nākamo biskvītu uzliek virsū tā, lai cepamais papīrs paliek virspusē. Iekārto. Noņem cepamo papīru un apsmērē virsmu ar krēmu. Tāpat uzliek trešo ripu. Apsmērē visapkārt kūkas malas ar krēmu un tad atlikušo uz trešās biskvīta ripas.

 

7

 

Tad piestā saberž cepumus, un ar tiem apsmērē kūkas malas. Visvieglāk to darīt – paņemot cepumu birzumus uz naža un virzienā no kūkas pamatnes uz augšu tos lipināt klāt.

 

8

 

Dekorēšana

Nepieciešams:

  • 100 g melnās šokolādes;
  • 100 ml saldā (35%) krējuma;
  • 30 g apgrauzdētu, plēksnītēs sagrieztu lazdu riekstu.

9

 

Dekorēšanas krēma pagatavošana:

Ūdens peldē silda saldo krējumu, liek klāt gabaliņos salauztu šokolādi – to izkausē. Masai jāsanāk diezgan biezai, bet vēl līstošai. Krēmu nedaudz atdzesē un lej uz kūkas.

 

10

 

Atļauj nedaudz pastāvēt un pacietēt, un uzber riekstus. Protams, var vēl virsū likt dažādas dekorācijas pēc sava sirds patikas.

 

11

 

Lai labi garšo tavos svētkos un ikdienā!

Iepriekšējais rakstsNagu laka tavai horoskopa zīmei
Nākamais raksts7 pazīmes, ka jūsu attiecībām pienākušas beigas