Šoreiz vecāsmātes pūra lādē ielūkojāmies un atradām, iespējams, nedaudz piemirstas receptes no dārzeņiem. Papildinātas ar gaļu vai sēnēm, kā arī bez papildus produktiem – galvenais, lai prieki vēderam!

 

Dārzeņu kotletes

Nepieciešams:

  • 600 g svaigu kāpostu;
  • 250 g burkānu;
  • 200 g kāļu;
  • 100 g sīpolu;
  • 100 g rīvmaizes;
  • 4 olas;
  • 60 g rīvmaizes apviļāšanai;
  • sviests cepšanai;
  • sāls.

 

Pagatavošana: Notīrītus un sagrieztus dārzeņus (izņemot sīpolus) liek katlā pakāpeniski – atkarībā no vārīšanās ilguma un sautē nelielā ūdens daudzumā līdz tie ir gatavi. Caurdurī notecina, tad samaļ gaļas mašīnā. Masai pievieno sīki sasmalcinātus, sviestā apceptus sīpolus, rīvmaizi, ar sāli sakultas olas un labi samaisa. No iegūtās masas veido kotletes. Tās apviļā rīvmaizē, liek sakarsētā taukvielā un cep gaiši brūnas. Pasniedz karstas.

 

 

Kartupeļu pudiņš

Nepieciešams:

  • 1 kg ar visu mizu vārītu kartupeļu;
  • 5 olas;
  • 150 g svaiga krējuma;
  • 100 g sviesta;
  • 40 g miltu;
  • 20 g rīvmaizes;
  • muskatrieksts;
  • sāls.

 

Pagatavošana: Vārītus kartupeļus nomizo un samaļ. Olu dzeltenumus sakuļ ar svaigu krējumu, pievieno sāli, muskatriekstu, izkausētu sviestu, miltus un visu labi samaisa. Olu baltumus sakuļ stingrās putās un pakāpeniski iecilā kartupeļu masā. To liek ar sviestu ieziestā veidnē, pārkaisa ar rīvmaizi, pārliek ar sviesta piciņām un cep krāsnī gaiši dzeltenu. Pasniedz ar mērci.

 

 

Ar sēnēm pildītas kartupeļu kotletes

Nepieciešams:

  • 1 kg ar visu mizu vārītu kartupeļu;
  • 3 olas;
  • 50 g sviesta;
  • 250 g sīpolu;
  • 50 g kaltētu sēņu;
  • 60 g rīvmaizes (vai miltu);
  • 50 g eļļas vai citu taukvielu;
  • sāls.

 

Pagatavošana: Vārītus kartupeļus nomizo un samaļ. Olas sakuļ ar sāli un pievieno samaltajiem kartupeļiem, sajauc viendabīgā masā. No tās veido iegarenus plācenīšus, kuru vidū liek pildījumu. Ārējās malas saspiež, veidojot kotleti. Tās apviļā rīvmaizē vai miltos un apcep no abām pusēm gaiši brūnas. Pildījumu gatavo no sēnēm un sīpoliem. Izmērcētas sēnes nospiež, sasmalcina un uz mazas liesmas sacep kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem. Pildītas kartupeļu kotletes pasniedz ar krējumu vai kādu mērci.

 

 

 Kartupeļu klimpas ar sēnēm

Nepieciešams:

  • 1 kg kartupeļu;
  • 150 g piena;
  • 3 olas;
  • 400 g svaigu vai sālītu sēņu;
  • 50 g sviesta;
  • 50 g siera;
  • 100 g sīpolu;
  • pētersīļi;
  • sāls.

 

Pagatavošana: Kartupeļus nomizo, sarīvē, nospiež šķidrumu, pārlej ar verdošu pienu, samaisa un pievieno sakultas olas. Svaigas sēnes notīra, nomazgā un caurdurī notecina, sagriež un nedaudz apcep. Tām pievieno apceptus sīpolus, sasmalcinātus pētersīļus un iestrādā kartupeļu masā, pieberot sāli pēc garšas. No masas veido apaļas klimpas. Tās liek verdošā sālsūdenī un vāra. Gatavas nokāš, notecina caurdurī, liek traukā un pārlej ar sabrūninātu sviestu, pārkaisa ar sarīvētu sieru un sasmalcinātiem pētersīļiem.

 

 

 Ziedkāpostu pudiņš

Nepieciešams:

  • 1, 2 kg ziedkāpostu;
  • 3 olas;
  • 100 g saldā krējuma;
  • 100 g piena;
  • 50 g rīvmaizes;
  • 50 g sviesta;
  • pētersīļi vai citi zaļumi pēc izvēles;
  • sāls.

 

Pagatavošana: Notīrītus ziedkāpostus sadala rozetēs, vāra sālsūdenī gandrīz mīkstus. Caurdurī notecina un liek ar sviestu ieziestā un ar rīvmaizi apkaisītā veidnē. Olu dzeltenumus sakuļ ar sāli, pakāpeniski pievienojot pienu, saldo krējumu un saputotus olu baltumus. Šo maisījumu pārlej ziedkāpostiem, pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļiem vai citiem zaļumiem, rīvmaizi un uzliek virsū sviesta piciņas. Cep cepeškrāsnī apmēram 10 – 15 minūtes. Ziedkāpostu pudiņu var pasniegt gan kā pamatēdienu, gan kā piedevu vārītai putnu, truša, teļa gaļai vai vārītām zivīm.

 

 

Ziedkāpostu sacepums

Nepieciešams:

  • 1 kg ziedkāpostu;
  • 5 olas;
  • 150 g sviesta;
  • 40 g miltu;
  • 50 g rīvēta siera;
  • 250 g šķiņķa,
  • sviests veidnes ietaukošanai;
  • rīvmaize veidnes apkaisīšanai;
  • muskatrieksts;
  • sāls.

 

Pagatavošana: Notīrītas un stiprā sālsūdenī noskalotas, apmēram vienāda lieluma ziedkāpostu galviņas sautē nelielā sālsūdens daudzumā mīkstas, tad caurdurī notecina. No sviesta un miltiem pagatavo mērci, pievienojot tai sāli un nedaudz rīvēta muskatrieksta, saputotus olu dzeltenumus un rīvētu sieru. Olu baltumus stingri saputo un iecilā sagatavotajā mērcē. Ziedkāpostu galviņas sagriež 4 daļās, liek tās ar sviestu ieziestā un ar rīvmaizi apkaisītā veidnē. Virsū liek nelielos gabaliņos sagrieztu, sautētu šķiņķi un pārlej ar mērci, pārkaisa ar rīvmaizi un cep cepeškrāsnī 4 – 5 minūtes.

 

 

Pupiņu biezenis ar olu kulteni

Nepieciešams:

  • 300 g balto pupiņu;
  • 3 olas;
  • 100 g sviesta;
  • 150 g kūpinātas, cauraugušas cūkgaļas;
  • 100 g sīpolu;
  • 100 g majonēzes (vislabāk paštaisītas, receptes meklē ŠEIT!);
  • sāls.

 

Pagatavošana:  Izmērcētas pupiņas novāra sālsūdenī, nokāš un sastrādā biezenī. Liek ar taukvielām ieziestā veidnē. Kūpinātu gaļu sagriež gabaliņos, apcep sviestā kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem un pārliek biezenim. Olas sakuļ ar sāli, pārlej iepriekš sagatavotajai masai un cep mērenā karstumā, kamēr olas sarec. Pasniedz veidnē karstu. Majonēzi piedāvā atsevišķi.

 

 

Lai labi garšo!

Iepriekšējais rakstsPaštaisīti līdzekļi spēcīgiem un skaistiem matiem: Olu maska un šampūns
Nākamais rakstsSteidzami! Atpazini? Valsts policija lūdz atsaukties šo kundzi