Iespējams, šie zinātnieku apkopotie aptaukošanās novēršanas  risinājumi palīdzēs daudziem. Daži no tiem patiesi pārsteidz! 

 

Šā gada augustā, Somijā, Helsinkos norisinājās starptautiskās izglītības programmas Nordplus četru dienu intensīvais kurss Aptaukošanās novēršana. Tajā piedalījās 24 studenti, kas pārstāv dažādas valstis un izglītības nozares, viņu vidū arī LLU uzturzinātnes maģistrantūras studente Liene Bergsone. Lekcijas lasīja zinātnieki no Somijas, Dānijas un Norvēģijas. Lekciju un diskusiju rezultātā tika apkopoti deviņi risinājumi aptaukošanās problēmai.

 

Starptautiskās izglītības programmas Nordplus kursa Aptaukošanās novēršana vadītājs bija pasniedzējs no Helsinku universitātes, pārtikas un vides zinātņu profesors Mikaels Fogelholms. Norvēģijas dabaszinātņu universitāti pārstāvēja ainavu arhitektūras un telpiskās plānošanas profesore Anna-Karine Halvorsena Thorena. Vera Mikkila – Helsinku universitāte, PhD, pārtikas un vides zinātņu fakultāte. Bente Merete Stallknecht – Dānijas universitāte, biomedicīnas zinātņu profesore.

 

Diskusiju rezultātā pasniedzēji un studenti apkopoja iespējamos aptaukošanās problēmas risinājumus:

 

 

1. Iekļaut ēdienkartē pēc iespējas vairāk šķiedrvielu avotu – dārzeņu, pilngraudu produktu, augļu (tomēr augļus normas robežās, jo satur daudz cukura);

 

2. Iekļaut ēdienkartē mazāk piena produktu, riekstu, sēklu salīdzinājumā ar šķiedrvielu produktiem. Gaļu, zivis vēl mazākā daudzumā;

 

3. Kāpnes publiskās ēkās projektēt redzamā vietā, bet liftus nostāk no apmeklētāju plūsmas. Lai kāpnes ir pirmā izvēle;

 

4. Aizliegt ātrās ēdināšanas uzņēmumu reklāmas televīzijā tajos diennakts laika posmos, kad tās var redzēt bērni;

 

5. Aizliegt skolās uzstādīt saldumu automātus;

 

6. Plānot pilsētas vidi tā, lai cilvēki tiktu vedināti būt aktīvi, piemēram, veidot vairāk riteņbraukšanas celiņu, skrituļslidu vai skrituļdēļu izmantošanas iespēju, parku aktīvai ģimenes atpūtai;

 

7. Muzikālu kāpņu ieviešana dažādās sabiedriskās vietās (vairāk par tām – www.thefuntheory.compiano stairs);

 

8. Lielās rūpnīcās, birojos jāpiesaista treneri, kuri darbiniekiem vienreiz dienā vada izkustēšanās nodarbības, 30 minūtes veicot vingrinājumus;

 

9. Veikt izmaiņas supermārketos plauktu izkārtojumā. Acu augstumā izvietot veselīgo pārtiku un plauktus iekrāsot, piemēram, zaļus, kas vedina patērētāju domāt, ka tajos izvietotais ir veselīgs. Turpretī sarkanā krāsā iekrāsot plauktus, kuros atrodas ātri pagatavojamie pusfabrikāti, konditorejas izstrādājumi, utml.

 

Rūpēsimies par savu veselību!

Iepriekšējais rakstsSejas masku nozīme un to pagatavošanas receptes
Nākamais raksts3 superprodukti – efektīvi tauku sadedzinātāji