Uzzini, kuras ēdienu kombinācijas kā nevēlamas aplūko mūsdienu uztura speciālisti, fiziologi, kā arī tās tiek aprakstītas Ājurvēdā.
Produktu savienojamība nav mazsvarīgs jautājums. Pastāv daudzas pārtikas kombināciju teorijas, kas ir pretrunīgas, taču noteikti nedrīkst tikt atstātas bez ievērības. Vairums šo kombināciju netiek ieteiktas, jo organismam ir grūti sagremojamas, veicinot vēdera uzpūšanos, nelabumu, nogurumu, vēdersāpes un problēmas ar vēdera izeju. Kamēr īstermiņā šīs blakusparādības var normalizēties dažu dienu laikā, ilgstoša šo ēdienu miksēšana spēj veicināt sliktu elpu, ādas sausumu, dažādu izsitumu un hronisku iekaisumu attīstīšanos, kā arī miega traucējumu, enerģijas zuduma un citu būtisku problēmu rašanos.
10 NEVĒLAMAS ĒDIENU KOMBINĀCIJAS:
AUGĻI PĒC MALTĪTES
Daudzi uztura speciālisti uzsver, ka tos nav ieteicams ēst pēc pamata maltītes, jo augļos esošais cukurus nav ilgstoši jāpārstrādā, pretēji, piemēram, citos pārtikas produktos atrodamie tauki, proteīni un ciete – kuņģī uzturas daudz ilgāk. Šāds uztura paradums veicinās augļu cukuru ilgstošāku klātbūtni organismā.
LAZANJA vai CEPTAS SIERMAIZES
Proteīnu un cietes sagremošanai ir nepieciešami dažādi enzīmi, kā arī atšķirīga skābuma pakāpe. Kad tos ēd kopā, ķermenim tiek piespiests – sagremot proteīnus, ne cieti. Nesagremotie tās produkti pārcieš fermentāciju un sadalīšanu, kas bieži satur dažādus kaitīgus galaproduktus. Uztura speciālisti norāda, ka pievienojot grūti sagremojamajiem siera ēdieniem zaļumus, ir iespējams būtiski atvieglot kuņģa labsajūtu.
SIERA un GAĻAS OMLETE
Daudzi uztura speciālisti neiesaka olbaltumvielu un proteīnu kombinācijas. Ja maltītē būs koncentrētas tikai, piemēram, olbaltumvielas – tās būs daudz ātrāk sagremojamas un neprasīs tik daudz enerģijas. Kā alternatīvu, brokastīs pagatavo omleti ar dažādiem dārzeņiem un zaļumiem.
TOMĀTU un SIERA MAKARONU MĒRCE
Tomātos ir vērā ņemams skābes līmenis un nav ieteicams tos miksēt ar cieti saturošiem ogļhidrātiem, tādiem kā – makaroni. Tas var sekmēt gremošanas traucējumus un veicināt pastiprinātu nogurumu, jo organismam būs jāpatērē kaudzēm enerģijas, lai pārstrādātu šādu maltīti. Labāk baudi makaronus ar pesto un/vai grilētiem dārzeņiem.
GRAUDAUGI vai AUZU PĀRSLAS ar PIENU un APELSĪNU SULU
Apelsīnu (vai jebkuru citu skābi saturošu augļu) sulā esošā skābe iznīcina enzīmu, kas ir atbildīga par graudaugos esošās cietes sagremošanu. Tāpat – šādi augļi vai to sulas var negatīvi iedarboties uz pienu un pārvērst to biezā, gļotainā substancē. Lai brokastis būtu veselīgas, ēd augļus vai dzer to sulu vismaz 30 minūtes pirms graudaugiem un piena.
PUPAS un SIERS
Piena proteīnu un pākšaugu kombinācija īpaši raksturīga dažādos meksikāņu ēdienos. Šāda maltīte nepieredzējušam vēderam gandrīz nešaubīgi paredz pastiprinātu gāzu veidošanos un vēdera uzpūšanos. Tomēr pie vainas nav pupas, bet gan visa ēdiena kombinācija kopumā.
MELONE un PROŠUTO
Slavenā Itālijas virtuves uzkoda – melone ar šķiņķi daudzu gardēžu vēderiem var sagādāt pamatīgas problēmas. Šis auglis ir jāēd atsevišķi no gaļas produktiem! Nesavieno arī citus augļus ar augstu cukura līmeni un proteīnus vai cieti saturošus produktus, īpaši, ja velies iegūt ātru enerģijas pacēlumu.
BANĀNI un PIENS
Ājurvēdā šāda kombinācija tiek uzskatīta kā viena no vissmagākajām, tādām, kas veido toksīnus, radot smaguma sajūtu organismā un palēlinot prātu. Ja esi piena un banānu smūtiju fane, pārliecinies, ka šie augļi ir ļoti nogatavojušies un, lai stimulētu gremošanu, pievieno dzērienam kardamonu un muskatriekstu.
JOGURTS ar AUGĻIEM
Ājurvēdā un dažādās ēdienu kombinēšanas teorijās neiesaka jaukt jebkādus skābus augļus ar piena produktiem, jo tas var izmainīt zarnu miklofloru, producējot toksīnu veidošanos, kas var veicināt deguna dobuma iekaisumus, saaukstēšanos, klepu un alerģijas. Ja nespēj atteikties no šāda kāruma, labāk izvēlies dabisku – nesaldinātu jogurtu istabas temperatūrā, pievienojot tam nedaudz medus, kanēli un rozīnes.
CITRONA MĒRCE – SALĀTIEM ar GURĶIEM un TOMĀTIEM
Nakteņu dzimtas pārstāvjus, tādus kā – kartupeļi, čili pipari, baklažāni un tomāti nav ieteicams kombinēt ar gurķiem. Un citrona sula šo kombināciju padara vēl trakāku!
Protams, katram no mums ir atšķirīgs ķermenis un tā jutības pakāpe pret nevēlamām ēdienu kombinācijām, tomēr lielākajai daļai cilvēku raksturīgas gremošanas problēmas un dažādas pārtikas alerģijas, kuru patiesais iemesls ir tieši dažādu pārtikas produktu nepareiza miksēšana. Pamēģini ievērot šos principus un, iespējams, apjautīsi, ka jūties daudz labāk! Lai izdodas!