Lūkojām pēc padomiem par olām un to uzglabāšanu. Atradām 16 ļoti noderīgas lietas.
- Olas sala laikā var glabāt sālsūdenī, jo tas sasalst tikai ļoti lielā aukstumā.
- Vārot olas neplīst, ja čaumalu pārdur ar adatu vai ūdenim pievieno ēdamkaroti etiķa vai sāls.
- Olas dzeltenumu ar cukuru vieglāk saberzt vai saputot, ja tas ir siltāks. Turpretī olas baltums jāputo atdzesēts.
- Olas var ilgstoši uzglabāt svaigas, ja tās liek tīkliņā un 4 – 5 sekundes patur verdošā ūdenī.
- Lai vārītu olu atšķirtu no nevārītas, tā jāvirpina kā vilciņš uz galda. Vārīta ola griezīsies, bet nevārīta pēc pāris apgriezieniem apstāsies.
- Ieplīsusi ola vāroties neizlīs, ja ūdenim pievienos šķipsniņu sāls.
- Saplīsusi ola dienām paliek svaiga, ja to iesit tasē un uzlej aukstu ūdeni.
- Lai uzglabātu olas baltumu, ļauj tam uz apakštases sakalst. Lietošanai to atkausē ar nelielu daudzumu remdena ūdens.
- Saldētas olas atkal ir ēdamas, ja tās 2 – 3 stundas atradušās aukstā ūdenī.
- Vārot olas neplīst, ja katliņa dibenā ieliek otrādi apgrieztu apakštasīti.
- Olas svaigumu nosaka, to iegremdējot sālsūdenī (100 g uz litru ūdens) – svaiga ola nogrims, bet veca – uzpeldēs.
- Olas var ilgāku laiku uzglabāt, ja tās apziež ar plānu eļļas vai tauku kārtiņu, bet pēc tam katru atsevišķi ietin papīrā. Iesaiņotās olas saliek groziņā, ko pakar tumšā, vēdināmā vietā.
- Olas ilgāk paliek svaigas, ja tās glabā ar apaļo galu uz augšu.
- Olas baltumu var viegli atdalīt no dzeltenuma, ja olas abos galos ar īlenu izdur caurumus un ļauj baltumam iztecēt.
- Olas ilgi saglabājas svaigas, ja tās ieliek dziļākā traukā un aplej ar aukstu ūdeni, ko maina katru nedēļu.
- Olas saglabājas traukā slapjās smiltīs. Trauku blīvi noslēdz, lai tajā neiekļūtu gaiss, un noliek vēsā vietā.
__________
Avots: G. Ievkalns. Padomi un padomiņi mājsaimniecībā.