Grila produkti, nedaudz “burvju mākslas”, mazlietiņ pacietības, un gards ēdiens ir gatavs! Noteikti palīdzēs arī saulains laiks, laba kompānija, gardi dzērieni un jauka mūzika – šādos mirkļos dzīve šķiet pati pilnība! Grilēšanas pamati lielākoties ir zināmi ikvienam, bet ir daudz knifiņu, kā padarīt gaļu, zivi vai jebko citu grilējamu vēl garšīgāku un apetīti rosinošāku. Sākoties jaunajai grila sezonai, zīmola “Rakvere” grila meistari piedāvā vairākus padomus, lai maltīte izdotos īpaši garda!

 

Pirmais solis: gaļas sagatavošana

Pirms grilēšanas ieteicams gaļu aptuveni stundu turēt istabas temperatūrā, lai, to uzliekot uz grila, nerastos krasa temperatūras maiņa un gaļas apbrūnināšana noritētu veiksmīgi.

 

Tāpat pirms grilēšanas ieteicams marinēto gaļu nedaudz apsusināt ar papīra dvieli vai ļaut tai notecēties, lai uz oglēm nenotecētu pārāk daudz marinādes. Pārāk mitra gaļa pietiekami neapbrūnē, bet, mitrumam iztvaikojot, tā sāk sutināties. Tomēr, veicot nosusināšanu, arī jāuzmanās, lai gaļu nepadarītu pārāk sausu. Tāpat no gaļas jānoņem lielāki garšvielu gabali, jo tie var aizdegties un piešķirt gaļai rūgtu garšu.

 

Veiciet pāris iegriezumus virsējā gaļas plēvītē, speķa ādā un tauku virskārtā, lai gaļa nesarautos. Vienlaikus nevajadzētu veikt pārāk daudz iegriezumu, jo, gaļai zaudējot vērtīgo sulu, tā kļūs sausa un bezgaršīga.

 

Izspiedušos kaulus var apklāt ar foliju (piemēram, ribiņas).

 

 

Otrais solis: grila iekuršana

Lai noteiktu grila ogļu karstumu, trīs līdz četras sekundes roka jātur aptuveni 10 centimetru augstumā virs oglēm (t.i. – virs restēm). Ja rokai paliek ļoti karsti un to virs oglēm vairs nav iespējams noturēt, tad temperatūra ir grilēšanai atbilstoša. Ja roku iespējams noturēt ilgāk nekā četras sekundes, temperatūra ir pārāk zema.

 

Tāpat grilu vēlams izoderēt ar foliju – tā rodas lielāka karstuma atstarošana, un vēlāk grilu ir vieglāk iztīrīt. Vietās, kur grilam ir vēdināšanas atveres, jāizdur caurumi arī folijā. Īpaši laba garša tiks iegūta, ja degšķidruma vietā grila aizdedzināšanai tiks izmantoti nelieli koka skali, papīrs vai pārtikas eļļa.

 

Grilu var “iekārtot” divās daļās – viena puse karstāka (kur kvēlojošākas ogles), otra – vēsāka. Tādā veidā veiksmīgāk būs iespējams grilēt produktus, kam nepieciešams atšķirīgs cepšanas laiks.

 

 

Trešais solis: gaļas grilēšana

Vislabākā rezultāta panākšanai gaļas gabals jāgrilē augstā temperatūrā. Lai gaļa saglabātos sulīga, sākumā tā strauji “jāaprauj”. Pēc tam pietiks, ja gaļas gabalu no vienas puses uz grila apcepsiet tikai vienu reizi – ja gaļa tiek pārāk bieži kustināta, tā kļūst sausāka, kā arī neiegūst skaistu grila musturu.

 

Ja ogles kļūst pārāk karstas un tauki, kas atdalās no gaļas, uz tām aizdegas, liesma jānoslāpē – tam var izmantot ūdeni vai kādu citu ēdamu un nedegošu šķidrumu. Lai panāktu interesantāku garšu un smaržu, liesmas slāpēšanai var izmantot alu vai vīnu.

 

 

Ceturtais solis: garšas nianšu piešķiršana

Lai gaļai piešķirtu dūmu garšu, grilēšanas laikā oglēm var uzbērt maltu kafiju vai tēju un kaltētus, maltus garšaugus. Pēc tam uzlieciet grilam vāku, lai dūmu garša ievilktos arī grilētajā ēdienā. Nedaudz sarežģītāks variants būs folija bļodas izveide, kurā jāielej neliels daudzums ūdens ar garšaugiem un tad jānovieto uz oglēm. Ja grilam ir vāks, bļodu var novietot uz grila restēm. Ūdenim iztvaikojot, tiks iegūts papildu mitrums un patīkams dūmu aromāts. Tāpat ļoti labu aromātu var iegūt, ja uz oglēm tiek novietots vesels ķiploks.

 

Interesantas garšas nianses ēdienam piešķirs arī uz oglēm uzlikti garšaugi (rozmarīns, timiāns jeb mārsils, baziliks) vai augu zariņi (ķirsis, avene, kadiķis, ābele). Lai palēninātu degšanu un radītu dūmus, pirms tam zariņus un garšaugus var izmērcēt ūdenī.

 

 

Piektais solis: labu apetīti!

Kad gaļa ir gatava, to pēc grilēšanas aptuveni piecas līdz desmit minūtes ieliek “ievilkties” traukā ar vāku. Pasniedz karstu kopā ar dažādiem dārzeņiem un mērci pēc izvēles.

 

Izmēģini jau šajā nedēļas nogalē! Labu apetīti!

Sabiedrība

Izplatīts ārkārtīgi nopietns brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši sarkano brīdinājumu par spēcīgu pērkona negaisu ceturtdienas...
Foto:Flickr.com/Ilya Schurov/CC

Aizvadīti neaptverami traģiski Jāņi: bojā iet visa ģimene, vairāki noslīkuši

  Operatīvo dienestu sniegtā informācija liecina, ka Līgo dienā traģiski bojā gājuši vismaz astoņi cilvēki, bet...

Kašers un Jānis pirms kāzām “saceļ kājās” Kopenhāgenu; parādās negaidītas grūtības

  "STV Pirmā" šovs "Slavenības. Bez filtra" turpina vēstīt par Latvijas slavenāko geju Kašera un Jāņa...

“Tad nu par visu!” Žanis no Magones saņem pamatīgu sutu

  Gatavojoties karstajai vasarai, Žanis ir nodzinis gan ūsas, gan matus un kā smej pati Magone...

“Paldies Dievam, ka vispār esmu dzīvs!” Kā šobrīd klājas tautā iemīļotajam profesoram Danilānam?

  Jau vairākkārt vēstīts, ka tautā iemīļotais gastroenterologs, ārsts un profesors Anatolijs Danilāns decembrī nopietni saslima...

Atraitne pastāsta par skumjo nakti, kad no mums atvadījās leģendārais mūziķis Meijers

  Izdevuma "Privātā dzīve" 22.jūnija - 5. jūlija numurā 17. jūnijā mirušā mūziķa Gunāra Meijera atraitne...

Horoskopi un Testi

Foto:Flickr.com/llee_wu/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. jūnijs

  Veiksmīga diena, lai demonstrētu savas mākslinieciskās prasmes. Ja vēlies kļūt labāks un pozitīvāks, būs daudz...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. jūnijs

  Dienas pirmajā pusē nav ieteicam īsi izbraucieni – tie var izvērsties pārāk emocionāli negatīvā aspektā....

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. jūnijs

  Iespējams, šodien nāksies krietni vien pasvīst dažādos darbos, kas radīs aizkaitināmību, līdz ar to būs...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. jūnijs

Esi piesardzīgs, jo ir skaidrs, ka šajā dienā apkārt valdīs sarkasms, kurš atsevišķos gadījumos var...
Foto:Wall321.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. jūnijs

  Zvaigznes ikvienu šajā dienā padarīs nedaudz stūrgalvīgāku un spītīgāku kā ierasts gan privātajā, gan sociālajā...
Foto:Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. jūnijs

  Šajā dienā ieteicams tomēr ļauties komunikācijai ar apkārtējiem, jo sevišķi svaigā gaisā. Esiet uzmanīgi karstumā!     Auns Auna...

Mājai un Dārzam

Izplatīts ārkārtīgi nopietns brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši sarkano brīdinājumu par spēcīgu pērkona negaisu ceturtdienas...

Īpaši brīdina par laiku Līgo dienā un vakarā; izskan prognoze par laiku pēc svētkiem

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši virkni brīdinājumu par laiku līgo dienā, 23....

Sinoptiķi atjaunojuši sarkano brīdinājumu – tas ir spēkā līdz Līgo vakaram

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi atjaunoši iepriekš izplatīto sarkano brīdinājumu par ekstremālu karstumu....