Grila produkti, nedaudz “burvju mākslas”, mazlietiņ pacietības, un gards ēdiens ir gatavs! Noteikti palīdzēs arī saulains laiks, laba kompānija, gardi dzērieni un jauka mūzika – šādos mirkļos dzīve šķiet pati pilnība! Grilēšanas pamati lielākoties ir zināmi ikvienam, bet ir daudz knifiņu, kā padarīt gaļu, zivi vai jebko citu grilējamu vēl garšīgāku un apetīti rosinošāku. Sākoties jaunajai grila sezonai, zīmola “Rakvere” grila meistari piedāvā vairākus padomus, lai maltīte izdotos īpaši garda!

 

Pirmais solis: gaļas sagatavošana

Pirms grilēšanas ieteicams gaļu aptuveni stundu turēt istabas temperatūrā, lai, to uzliekot uz grila, nerastos krasa temperatūras maiņa un gaļas apbrūnināšana noritētu veiksmīgi.

 

Tāpat pirms grilēšanas ieteicams marinēto gaļu nedaudz apsusināt ar papīra dvieli vai ļaut tai notecēties, lai uz oglēm nenotecētu pārāk daudz marinādes. Pārāk mitra gaļa pietiekami neapbrūnē, bet, mitrumam iztvaikojot, tā sāk sutināties. Tomēr, veicot nosusināšanu, arī jāuzmanās, lai gaļu nepadarītu pārāk sausu. Tāpat no gaļas jānoņem lielāki garšvielu gabali, jo tie var aizdegties un piešķirt gaļai rūgtu garšu.

 

Veiciet pāris iegriezumus virsējā gaļas plēvītē, speķa ādā un tauku virskārtā, lai gaļa nesarautos. Vienlaikus nevajadzētu veikt pārāk daudz iegriezumu, jo, gaļai zaudējot vērtīgo sulu, tā kļūs sausa un bezgaršīga.

 

Izspiedušos kaulus var apklāt ar foliju (piemēram, ribiņas).

 

 

Otrais solis: grila iekuršana

Lai noteiktu grila ogļu karstumu, trīs līdz četras sekundes roka jātur aptuveni 10 centimetru augstumā virs oglēm (t.i. – virs restēm). Ja rokai paliek ļoti karsti un to virs oglēm vairs nav iespējams noturēt, tad temperatūra ir grilēšanai atbilstoša. Ja roku iespējams noturēt ilgāk nekā četras sekundes, temperatūra ir pārāk zema.

 

Tāpat grilu vēlams izoderēt ar foliju – tā rodas lielāka karstuma atstarošana, un vēlāk grilu ir vieglāk iztīrīt. Vietās, kur grilam ir vēdināšanas atveres, jāizdur caurumi arī folijā. Īpaši laba garša tiks iegūta, ja degšķidruma vietā grila aizdedzināšanai tiks izmantoti nelieli koka skali, papīrs vai pārtikas eļļa.

 

Grilu var “iekārtot” divās daļās – viena puse karstāka (kur kvēlojošākas ogles), otra – vēsāka. Tādā veidā veiksmīgāk būs iespējams grilēt produktus, kam nepieciešams atšķirīgs cepšanas laiks.

 

 

Trešais solis: gaļas grilēšana

Vislabākā rezultāta panākšanai gaļas gabals jāgrilē augstā temperatūrā. Lai gaļa saglabātos sulīga, sākumā tā strauji “jāaprauj”. Pēc tam pietiks, ja gaļas gabalu no vienas puses uz grila apcepsiet tikai vienu reizi – ja gaļa tiek pārāk bieži kustināta, tā kļūst sausāka, kā arī neiegūst skaistu grila musturu.

 

Ja ogles kļūst pārāk karstas un tauki, kas atdalās no gaļas, uz tām aizdegas, liesma jānoslāpē – tam var izmantot ūdeni vai kādu citu ēdamu un nedegošu šķidrumu. Lai panāktu interesantāku garšu un smaržu, liesmas slāpēšanai var izmantot alu vai vīnu.

 

 

Ceturtais solis: garšas nianšu piešķiršana

Lai gaļai piešķirtu dūmu garšu, grilēšanas laikā oglēm var uzbērt maltu kafiju vai tēju un kaltētus, maltus garšaugus. Pēc tam uzlieciet grilam vāku, lai dūmu garša ievilktos arī grilētajā ēdienā. Nedaudz sarežģītāks variants būs folija bļodas izveide, kurā jāielej neliels daudzums ūdens ar garšaugiem un tad jānovieto uz oglēm. Ja grilam ir vāks, bļodu var novietot uz grila restēm. Ūdenim iztvaikojot, tiks iegūts papildu mitrums un patīkams dūmu aromāts. Tāpat ļoti labu aromātu var iegūt, ja uz oglēm tiek novietots vesels ķiploks.

 

Interesantas garšas nianses ēdienam piešķirs arī uz oglēm uzlikti garšaugi (rozmarīns, timiāns jeb mārsils, baziliks) vai augu zariņi (ķirsis, avene, kadiķis, ābele). Lai palēninātu degšanu un radītu dūmus, pirms tam zariņus un garšaugus var izmērcēt ūdenī.

 

 

Piektais solis: labu apetīti!

Kad gaļa ir gatava, to pēc grilēšanas aptuveni piecas līdz desmit minūtes ieliek “ievilkties” traukā ar vāku. Pasniedz karstu kopā ar dažādiem dārzeņiem un mērci pēc izvēles.

 

Izmēģini jau šajā nedēļas nogalē! Labu apetīti!

Sabiedrība

Foto:Freely.es

Anglijas latviete dzimtenē pēkšņi tiek pie lielas naudas

  Sestdien, 27. februārī, kāda kundze no Talsiem, kas patlaban dzīvo un strādā par pavāri Lielbritānijā, Simtgades loterijā...
Vilis Bukšs

Parādās pavisam jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

  Piektdien, kā arī nedēļas nogalē daudzviet gaidāms sniegs, slapjš sniegs, brīžiem snigs stipri. Gaidāms arī...

Māte apstiprina: Midltone mazuļa gaidībās

Priecīgas ziņas Midltonu ģimenē. Kembridžas hercogienes Keitas Midltones māsa Pipa Midltone ir otrā mazuļa gaidībās,...
Foto:Pexels.com/CC

Pirms 40 gadiem par izvarošanu notiesāts kurzemnieks aizskāris savu mazmeitu

  Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Saldus iecirknī tika saņemta informācija par to, ka kāda meitene,...

99 gadus vecais princis FIlips pārcietis sarežģītu operāciju

Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vīrs Princis Filips (99) pēdējā laikā nav manīts sabiedrībā, tāpēc tas...

Trešdien 646 jauni Covid-19 gadījumi un 12 mirušie, tostarp četrdesmitgadnieks; 762 ārstējas slimnīcās

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ceturtdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 646 jauni...

Horoskopi un Testi

Foto:Unsplash.com/Gabor Juhasz/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 5. marts

  Šajā laikā visām horoskopa zīmēm vairāk jāmēģina iekļauties savos plānos, lai produktīvi apmierinātu savas vajadzības....

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 4. marts

Zīmēm, kurām pēdējā laikā bijušas grūtības ar stūrgalvību un ieslīgšanu rutīnā, šodien varētu izdoties no...
Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 3. marts

  Šodien vairāk laika vajadzētu pavadīt savās mājās un veltīt laiku tam, lai vairotu prieku un...

Horoskopa zīmes, kurām MARTS būs īpaši veiksmīgs

  Uzzini, kuras dienas šomēnes zvaigznēs tev ir ierakstītas pozitīvās krāsās, bet kuras iezīmē, ka jābūt...
Foto:Flickr.com/Eric Lynch/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 2. marts

  Šodien daudziem cilvēkiem tā vien būs gaisā jūtama mīlestība. Iespējams, šodien daudzi cilvēki spēs savienoties...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 1. marts

  Par ļaunu nenāks piesardzība, jo īpaši, ja esi sācis domāt par jauniem projektiem. Ko vēl...

Mājai un Dārzam

Vilis Bukšs

Parādās pavisam jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

  Piektdien, kā arī nedēļas nogalē daudzviet gaidāms sniegs, slapjš sniegs, brīžiem snigs stipri. Gaidāms arī...

Trešdien un ceturtdien rūpīgi jāvēro laiks – varēs pateikt, kāds būs rudens un nākamā ziema

  Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā "Twitter" kontā stāsta, kādēļ...

Sinoptiķi brīdina par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par paaugstinātu ūdens līmeni daudzviet Latvijā. Februāra...