Grila produkti, nedaudz “burvju mākslas”, mazlietiņ pacietības, un gards ēdiens ir gatavs! Noteikti palīdzēs arī saulains laiks, laba kompānija, gardi dzērieni un jauka mūzika – šādos mirkļos dzīve šķiet pati pilnība! Grilēšanas pamati lielākoties ir zināmi ikvienam, bet ir daudz knifiņu, kā padarīt gaļu, zivi vai jebko citu grilējamu vēl garšīgāku un apetīti rosinošāku. Sākoties jaunajai grila sezonai, zīmola “Rakvere” grila meistari piedāvā vairākus padomus, lai maltīte izdotos īpaši garda!

 

Pirmais solis: gaļas sagatavošana

Pirms grilēšanas ieteicams gaļu aptuveni stundu turēt istabas temperatūrā, lai, to uzliekot uz grila, nerastos krasa temperatūras maiņa un gaļas apbrūnināšana noritētu veiksmīgi.

 

Tāpat pirms grilēšanas ieteicams marinēto gaļu nedaudz apsusināt ar papīra dvieli vai ļaut tai notecēties, lai uz oglēm nenotecētu pārāk daudz marinādes. Pārāk mitra gaļa pietiekami neapbrūnē, bet, mitrumam iztvaikojot, tā sāk sutināties. Tomēr, veicot nosusināšanu, arī jāuzmanās, lai gaļu nepadarītu pārāk sausu. Tāpat no gaļas jānoņem lielāki garšvielu gabali, jo tie var aizdegties un piešķirt gaļai rūgtu garšu.

 

Veiciet pāris iegriezumus virsējā gaļas plēvītē, speķa ādā un tauku virskārtā, lai gaļa nesarautos. Vienlaikus nevajadzētu veikt pārāk daudz iegriezumu, jo, gaļai zaudējot vērtīgo sulu, tā kļūs sausa un bezgaršīga.

 

Izspiedušos kaulus var apklāt ar foliju (piemēram, ribiņas).

 

 

Otrais solis: grila iekuršana

Lai noteiktu grila ogļu karstumu, trīs līdz četras sekundes roka jātur aptuveni 10 centimetru augstumā virs oglēm (t.i. – virs restēm). Ja rokai paliek ļoti karsti un to virs oglēm vairs nav iespējams noturēt, tad temperatūra ir grilēšanai atbilstoša. Ja roku iespējams noturēt ilgāk nekā četras sekundes, temperatūra ir pārāk zema.

 

Tāpat grilu vēlams izoderēt ar foliju – tā rodas lielāka karstuma atstarošana, un vēlāk grilu ir vieglāk iztīrīt. Vietās, kur grilam ir vēdināšanas atveres, jāizdur caurumi arī folijā. Īpaši laba garša tiks iegūta, ja degšķidruma vietā grila aizdedzināšanai tiks izmantoti nelieli koka skali, papīrs vai pārtikas eļļa.

 

Grilu var “iekārtot” divās daļās – viena puse karstāka (kur kvēlojošākas ogles), otra – vēsāka. Tādā veidā veiksmīgāk būs iespējams grilēt produktus, kam nepieciešams atšķirīgs cepšanas laiks.

 

 

Trešais solis: gaļas grilēšana

Vislabākā rezultāta panākšanai gaļas gabals jāgrilē augstā temperatūrā. Lai gaļa saglabātos sulīga, sākumā tā strauji “jāaprauj”. Pēc tam pietiks, ja gaļas gabalu no vienas puses uz grila apcepsiet tikai vienu reizi – ja gaļa tiek pārāk bieži kustināta, tā kļūst sausāka, kā arī neiegūst skaistu grila musturu.

 

Ja ogles kļūst pārāk karstas un tauki, kas atdalās no gaļas, uz tām aizdegas, liesma jānoslāpē – tam var izmantot ūdeni vai kādu citu ēdamu un nedegošu šķidrumu. Lai panāktu interesantāku garšu un smaržu, liesmas slāpēšanai var izmantot alu vai vīnu.

 

 

Ceturtais solis: garšas nianšu piešķiršana

Lai gaļai piešķirtu dūmu garšu, grilēšanas laikā oglēm var uzbērt maltu kafiju vai tēju un kaltētus, maltus garšaugus. Pēc tam uzlieciet grilam vāku, lai dūmu garša ievilktos arī grilētajā ēdienā. Nedaudz sarežģītāks variants būs folija bļodas izveide, kurā jāielej neliels daudzums ūdens ar garšaugiem un tad jānovieto uz oglēm. Ja grilam ir vāks, bļodu var novietot uz grila restēm. Ūdenim iztvaikojot, tiks iegūts papildu mitrums un patīkams dūmu aromāts. Tāpat ļoti labu aromātu var iegūt, ja uz oglēm tiek novietots vesels ķiploks.

 

Interesantas garšas nianses ēdienam piešķirs arī uz oglēm uzlikti garšaugi (rozmarīns, timiāns jeb mārsils, baziliks) vai augu zariņi (ķirsis, avene, kadiķis, ābele). Lai palēninātu degšanu un radītu dūmus, pirms tam zariņus un garšaugus var izmērcēt ūdenī.

 

 

Piektais solis: labu apetīti!

Kad gaļa ir gatava, to pēc grilēšanas aptuveni piecas līdz desmit minūtes ieliek “ievilkties” traukā ar vāku. Pasniedz karstu kopā ar dažādiem dārzeņiem un mērci pēc izvēles.

 

Izmēģini jau šajā nedēļas nogalē! Labu apetīti!

Sabiedrība

Porziņģi uz ielas sajauc ar citu slavenu mūsu basketbolistu – Kristaps atbildi parādā nepaliek!

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Felipe dalās ar Spānijā piedzīvoto amizanto situāciju, kad vietējie...
Foto:Unsplash.com/Stefan Steinbauer/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 23.-29. maijs

  Palūko, kā izkārtojušās zvaigznes un planētas, lai uzzinātu, ko tās maija pēdējai pilnajai nedēļai sola...

Mammas apciemojuma laikā Magonei ļoti nepatīkams atklājums

  Bitīt matos, pastarā dozīt – te tak zobus var pazaudēt! Tā par ceļa posmu Priekulē,...

Kaspars ir nelokāms, Olgas atvašu sapnim nebūs lemts piepildīties

  Nē, nebūs, vispirms parūpējieties par sev! Un nestāstiet, ka jūs trīs reizes dienā vedīsiet suni...

Rēzeknieši izdomājuši, kā cīnīties ar rekordaugsto siltuma cenu, tomēr rodas jauni šķēršļi – VIDEO

  Rekordaugsta siltumenerģijas tarifa dēļ lielākā daļa rēzekniešu jau gandrīz mēnesi iztiek bez karstā ūdens. Mēģinot...

Vīrietis, kurš vakar uzbruka jaunietim ar Ukrainas karogu, atrasts paslēpies bēniņos; iesaistīta specvienība

  Valsts policija aiztur vīrieti, kurš vakar netālu no pasākuma norises vietas nodarīja miesas bojājumus personai...

Horoskopi un Testi

Foto:Unsplash.com/Stefan Steinbauer/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 23.-29. maijs

  Palūko, kā izkārtojušās zvaigznes un planētas, lai uzzinātu, ko tās maija pēdējai pilnajai nedēļai sola...
Foto:Pexels.com/Tarek Ansary/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. maijs

  Auns Šodien ieteicams atturēties no ģenerāltīrīšanas veikšanas. Pat, ja to iesāksi, dažādu iemeslu dēļ pabeigt to...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. maijs

  Auns Šajā dienā pastāv liels risks sasirgt ar angīnu vai citu respiratoro orgānu saslimšanu. Lai no...
Foto:Flickr.com/Nomad YC /CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. maijs

  Auns Šodien būsi pārlieku runīgs. Ja tev tuvumā pagadīsies kāds „spiegs”, viņam pavisam noteikti izdosies savākt...

Tavs HOROSKOPS veiksmīgam JŪNIJAM

Kādi notikumu un dzīves pavērsieni jūnijā sagaida tieši tevi, uzzini šī mēneša horoskopā!   Auns Pagājušajā mēnesī tev,...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. maijs

  Auns Šodien kalsi plānus savas finansiālās labklājības uzlabošanai. Šajā sakarā nāksies gan saskarties ar nelieliem sarežģījumiem,...

Mājai un Dārzam

Foto:Pexels.com/CC

Sinoptiķiem ir pilnīgi jaunas ziņas par laiku nogalē un nākamnedēļ – prognoze 7 dienām!

  Nedēļas izskaņā debesis būs apmākušās, lielā daļā valsts teritorijas ir gaidāmas lietusgāzes, vietām tās būs...

Pastāsta par laiku tuvākajās dienās; nepatīkamas ziņas par tālāko

  Sinoptiķis Jānis Trallis savā "Twitter" kontā īsi ieskicējis prognozes par laiku šajā nedēļas nogalē un...

Vai vispār sagaidīsim kārtīgu vasaru? Stāsta sinoptiķis Toms Bricis!

Vai vasara vispār būs? Šādu retorisku jautājumu savā video blogā uzdod LTV laika ziņu redaktors...