Grila produkti, nedaudz “burvju mākslas”, mazlietiņ pacietības, un gards ēdiens ir gatavs! Noteikti palīdzēs arī saulains laiks, laba kompānija, gardi dzērieni un jauka mūzika – šādos mirkļos dzīve šķiet pati pilnība! Grilēšanas pamati lielākoties ir zināmi ikvienam, bet ir daudz knifiņu, kā padarīt gaļu, zivi vai jebko citu grilējamu vēl garšīgāku un apetīti rosinošāku. Sākoties jaunajai grila sezonai, zīmola “Rakvere” grila meistari piedāvā vairākus padomus, lai maltīte izdotos īpaši garda!

 

Pirmais solis: gaļas sagatavošana

Pirms grilēšanas ieteicams gaļu aptuveni stundu turēt istabas temperatūrā, lai, to uzliekot uz grila, nerastos krasa temperatūras maiņa un gaļas apbrūnināšana noritētu veiksmīgi.

 

Tāpat pirms grilēšanas ieteicams marinēto gaļu nedaudz apsusināt ar papīra dvieli vai ļaut tai notecēties, lai uz oglēm nenotecētu pārāk daudz marinādes. Pārāk mitra gaļa pietiekami neapbrūnē, bet, mitrumam iztvaikojot, tā sāk sutināties. Tomēr, veicot nosusināšanu, arī jāuzmanās, lai gaļu nepadarītu pārāk sausu. Tāpat no gaļas jānoņem lielāki garšvielu gabali, jo tie var aizdegties un piešķirt gaļai rūgtu garšu.

 

Veiciet pāris iegriezumus virsējā gaļas plēvītē, speķa ādā un tauku virskārtā, lai gaļa nesarautos. Vienlaikus nevajadzētu veikt pārāk daudz iegriezumu, jo, gaļai zaudējot vērtīgo sulu, tā kļūs sausa un bezgaršīga.

 

Izspiedušos kaulus var apklāt ar foliju (piemēram, ribiņas).

 

 

Otrais solis: grila iekuršana

Lai noteiktu grila ogļu karstumu, trīs līdz četras sekundes roka jātur aptuveni 10 centimetru augstumā virs oglēm (t.i. – virs restēm). Ja rokai paliek ļoti karsti un to virs oglēm vairs nav iespējams noturēt, tad temperatūra ir grilēšanai atbilstoša. Ja roku iespējams noturēt ilgāk nekā četras sekundes, temperatūra ir pārāk zema.

 

Tāpat grilu vēlams izoderēt ar foliju – tā rodas lielāka karstuma atstarošana, un vēlāk grilu ir vieglāk iztīrīt. Vietās, kur grilam ir vēdināšanas atveres, jāizdur caurumi arī folijā. Īpaši laba garša tiks iegūta, ja degšķidruma vietā grila aizdedzināšanai tiks izmantoti nelieli koka skali, papīrs vai pārtikas eļļa.

 

Grilu var “iekārtot” divās daļās – viena puse karstāka (kur kvēlojošākas ogles), otra – vēsāka. Tādā veidā veiksmīgāk būs iespējams grilēt produktus, kam nepieciešams atšķirīgs cepšanas laiks.

 

 

Trešais solis: gaļas grilēšana

Vislabākā rezultāta panākšanai gaļas gabals jāgrilē augstā temperatūrā. Lai gaļa saglabātos sulīga, sākumā tā strauji “jāaprauj”. Pēc tam pietiks, ja gaļas gabalu no vienas puses uz grila apcepsiet tikai vienu reizi – ja gaļa tiek pārāk bieži kustināta, tā kļūst sausāka, kā arī neiegūst skaistu grila musturu.

 

Ja ogles kļūst pārāk karstas un tauki, kas atdalās no gaļas, uz tām aizdegas, liesma jānoslāpē – tam var izmantot ūdeni vai kādu citu ēdamu un nedegošu šķidrumu. Lai panāktu interesantāku garšu un smaržu, liesmas slāpēšanai var izmantot alu vai vīnu.

 

 

Ceturtais solis: garšas nianšu piešķiršana

Lai gaļai piešķirtu dūmu garšu, grilēšanas laikā oglēm var uzbērt maltu kafiju vai tēju un kaltētus, maltus garšaugus. Pēc tam uzlieciet grilam vāku, lai dūmu garša ievilktos arī grilētajā ēdienā. Nedaudz sarežģītāks variants būs folija bļodas izveide, kurā jāielej neliels daudzums ūdens ar garšaugiem un tad jānovieto uz oglēm. Ja grilam ir vāks, bļodu var novietot uz grila restēm. Ūdenim iztvaikojot, tiks iegūts papildu mitrums un patīkams dūmu aromāts. Tāpat ļoti labu aromātu var iegūt, ja uz oglēm tiek novietots vesels ķiploks.

 

Interesantas garšas nianses ēdienam piešķirs arī uz oglēm uzlikti garšaugi (rozmarīns, timiāns jeb mārsils, baziliks) vai augu zariņi (ķirsis, avene, kadiķis, ābele). Lai palēninātu degšanu un radītu dūmus, pirms tam zariņus un garšaugus var izmērcēt ūdenī.

 

 

Piektais solis: labu apetīti!

Kad gaļa ir gatava, to pēc grilēšanas aptuveni piecas līdz desmit minūtes ieliek “ievilkties” traukā ar vāku. Pasniedz karstu kopā ar dažādiem dārzeņiem un mērci pēc izvēles.

 

Izmēģini jau šajā nedēļas nogalē! Labu apetīti!

Sabiedrība

Ar aizkustinošu vēsti klajā nāk dziedātāja Aija Andrejeva

  23. aprīlī plkst. 16.00 teātra namā “Jūras vārti” koncertā “Zvaigznes ceļš” tiks godināta neatkārtojamās balss...

Latvijas šī gada Eirovīzijas dziesmai “Aijā” tapis skanīgs remikss

Grupas “Sudden Lights” dziesmai “Aijā”, ar ko šogad Latvija tiks pārstāvēta starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā...
Foto:Pexels.com/CC

Diemžēl trešdienas rīts pienācis ar pagalam traģiskām vēstīm

  Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 21. marta plkst. 6.30 līdz 22. marta plkst....

Lidostā apzog “Slavenības. Bez filtra” zvaigzni

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Olga Kambala ir atgriezusies no Brazīlijas, kur apciemojusi savu...

Vairāki šoferīši Rīgā iekuļas pilnīgi liekās klapatās

  Pirmdien, 20. martā, rīta pusē Rīgas pašvaldības policijas Vidzemes pārvaldes darbinieki saistībā ar iniciatīvu “Drošākas...

Baisā slepkavība Dobelē: divi no aizdomās turētajiem ir nepilngadīgi pusaudži

  Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas...

Horoskopi un Testi

Foto:Flickr.com/Denis-Carl Robidoux/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. marts

  Šīs dienas galvenais mērķis – pievērst uzmanību būtiskākajam un izvairīties no nevajadzīgiem traucēkļiem. Tas var...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. marts

  Šīs dienas pirmajā pusē tevi sagaida dažādi pārsteigumi, tev ir jābūt gatavam teju uz visu....

Tavs HOROSKOPS veiksmīgam APRĪLIM

    Auns Ja esi dzimis Auna zīmē, gaidāma saruna par un ap naudu ar kādu sievieti. Šī...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. marts

  Šī diena solās būt daudzu izmaiņu un daudzsološu perspektīvu pilna. Iemācies atpazīt labas iespējas un...
Foto:Wallpapermania.eu

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. marts

  Šī diena nebūs piemērota svarīgām sarunām. Pastāv risks, ka tu un tavs sarunu partneris vienkārši...
globe-views.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. marts

  Šodien nevajadzētu ļauties, lai dažādi sīkumi izraisa lielas nesaskaņas ar apkārtējiem cilvēkiem. Vajadzētu jau pašā...

Mājai un Dārzam

Foto:Visit Kuldīga

Brīdina par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis dzelteno brīdinājumu par situāciju lielākajā daļā valsts teritorijas,...

Par pavasari priecāties vēl pāragri, nākamnedēļ laiks atkal mainīsies – stāsta sinoptiķis Bricis! – VIDEO

  Par laika apstākļiem šonedēļ LTV "Rīta Panorāmas" ēterā pirmdienas rītā pastāstīja sinoptiķis toms Bricis, sniedzot...

Marta pēdējā pilnajā nedēļā laiks jūtami mainīsies – prognozes 7 dienām!

Jaunā nedēļa iesāksies ar salīdzinoši mierīgiem laika apstākļiem – palaikam līs, dominēs lēns vējš un...