Grila produkti, nedaudz “burvju mākslas”, mazlietiņ pacietības, un gards ēdiens ir gatavs! Noteikti palīdzēs arī saulains laiks, laba kompānija, gardi dzērieni un jauka mūzika – šādos mirkļos dzīve šķiet pati pilnība! Grilēšanas pamati lielākoties ir zināmi ikvienam, bet ir daudz knifiņu, kā padarīt gaļu, zivi vai jebko citu grilējamu vēl garšīgāku un apetīti rosinošāku. Sākoties jaunajai grila sezonai, zīmola “Rakvere” grila meistari piedāvā vairākus padomus, lai maltīte izdotos īpaši garda!

 

Pirmais solis: gaļas sagatavošana

Pirms grilēšanas ieteicams gaļu aptuveni stundu turēt istabas temperatūrā, lai, to uzliekot uz grila, nerastos krasa temperatūras maiņa un gaļas apbrūnināšana noritētu veiksmīgi.

 

Tāpat pirms grilēšanas ieteicams marinēto gaļu nedaudz apsusināt ar papīra dvieli vai ļaut tai notecēties, lai uz oglēm nenotecētu pārāk daudz marinādes. Pārāk mitra gaļa pietiekami neapbrūnē, bet, mitrumam iztvaikojot, tā sāk sutināties. Tomēr, veicot nosusināšanu, arī jāuzmanās, lai gaļu nepadarītu pārāk sausu. Tāpat no gaļas jānoņem lielāki garšvielu gabali, jo tie var aizdegties un piešķirt gaļai rūgtu garšu.

 

Veiciet pāris iegriezumus virsējā gaļas plēvītē, speķa ādā un tauku virskārtā, lai gaļa nesarautos. Vienlaikus nevajadzētu veikt pārāk daudz iegriezumu, jo, gaļai zaudējot vērtīgo sulu, tā kļūs sausa un bezgaršīga.

 

Izspiedušos kaulus var apklāt ar foliju (piemēram, ribiņas).

 

 

Otrais solis: grila iekuršana

Lai noteiktu grila ogļu karstumu, trīs līdz četras sekundes roka jātur aptuveni 10 centimetru augstumā virs oglēm (t.i. – virs restēm). Ja rokai paliek ļoti karsti un to virs oglēm vairs nav iespējams noturēt, tad temperatūra ir grilēšanai atbilstoša. Ja roku iespējams noturēt ilgāk nekā četras sekundes, temperatūra ir pārāk zema.

 

Tāpat grilu vēlams izoderēt ar foliju – tā rodas lielāka karstuma atstarošana, un vēlāk grilu ir vieglāk iztīrīt. Vietās, kur grilam ir vēdināšanas atveres, jāizdur caurumi arī folijā. Īpaši laba garša tiks iegūta, ja degšķidruma vietā grila aizdedzināšanai tiks izmantoti nelieli koka skali, papīrs vai pārtikas eļļa.

 

Grilu var “iekārtot” divās daļās – viena puse karstāka (kur kvēlojošākas ogles), otra – vēsāka. Tādā veidā veiksmīgāk būs iespējams grilēt produktus, kam nepieciešams atšķirīgs cepšanas laiks.

 

 

Trešais solis: gaļas grilēšana

Vislabākā rezultāta panākšanai gaļas gabals jāgrilē augstā temperatūrā. Lai gaļa saglabātos sulīga, sākumā tā strauji “jāaprauj”. Pēc tam pietiks, ja gaļas gabalu no vienas puses uz grila apcepsiet tikai vienu reizi – ja gaļa tiek pārāk bieži kustināta, tā kļūst sausāka, kā arī neiegūst skaistu grila musturu.

 

Ja ogles kļūst pārāk karstas un tauki, kas atdalās no gaļas, uz tām aizdegas, liesma jānoslāpē – tam var izmantot ūdeni vai kādu citu ēdamu un nedegošu šķidrumu. Lai panāktu interesantāku garšu un smaržu, liesmas slāpēšanai var izmantot alu vai vīnu.

 

 

Ceturtais solis: garšas nianšu piešķiršana

Lai gaļai piešķirtu dūmu garšu, grilēšanas laikā oglēm var uzbērt maltu kafiju vai tēju un kaltētus, maltus garšaugus. Pēc tam uzlieciet grilam vāku, lai dūmu garša ievilktos arī grilētajā ēdienā. Nedaudz sarežģītāks variants būs folija bļodas izveide, kurā jāielej neliels daudzums ūdens ar garšaugiem un tad jānovieto uz oglēm. Ja grilam ir vāks, bļodu var novietot uz grila restēm. Ūdenim iztvaikojot, tiks iegūts papildu mitrums un patīkams dūmu aromāts. Tāpat ļoti labu aromātu var iegūt, ja uz oglēm tiek novietots vesels ķiploks.

 

Interesantas garšas nianses ēdienam piešķirs arī uz oglēm uzlikti garšaugi (rozmarīns, timiāns jeb mārsils, baziliks) vai augu zariņi (ķirsis, avene, kadiķis, ābele). Lai palēninātu degšanu un radītu dūmus, pirms tam zariņus un garšaugus var izmērcēt ūdenī.

 

 

Piektais solis: labu apetīti!

Kad gaļa ir gatava, to pēc grilēšanas aptuveni piecas līdz desmit minūtes ieliek “ievilkties” traukā ar vāku. Pasniedz karstu kopā ar dažādiem dārzeņiem un mērci pēc izvēles.

 

Izmēģini jau šajā nedēļas nogalē! Labu apetīti!

Sabiedrība

Nakts reportāža no Gaiļezera slimnīcas – dramatisko slimības pieaugumu jutīs pēc nedēļas

  Jau vēstīts, ka pēdējās divās diennaktīs konstatēti vairāk nekā 4500 jaunu Covid-19 gadījumu. Slimības izplatības...

Pēkšņi miris Saeimas deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš, kurš vēl stundas iepriekš tikās ar Igaunijas prezidentu

  "Ļoti skumja vēsts. No mums pēkšņi šķīries politiķis un diplomāts Ojārs Ēriks Kalniņš. Viņa profesionalitāte,...
Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde

Rīgā pazudusī jaunā meitene ar mēnesi vecu zīdainīti – policija noskaidrojusi viņu likteņus

  Jau vēstīts, ka Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Teikas iecirknis meklēja bezvēsts pazudušo 1999....

Svarīga ziņa ar “Janssen” potētajiem iedzīvotājiem!

  Pieaugot vakcinācijas tempam, divās dienās potēšanās procesu sākušo iedzīvotāju īpatsvars palielinājies par procentpunktu un sasniedzis...

Izskan nepatīkamas ziņas par turpmāk gaidāmo laiku; pastāsta, kad iespējams pirmais sniegs

  Oktobra sākums ir aizvadīts ar ļoti sausu laiku, taču šonedēļ jau biežāk lija, jo sevišķi...

Situācija dramatiski pasliktinās: Vēlreiz jauns Covid-19 gadījumu rekords; miris 21 cilvēks un 954 slimnīcās

  Ceturtdien saņemtas ziņas, ka aizvadītajā diennaktī atklāti 2408 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi, bet miris vēl...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. oktobris

Planētu mijiedarbības dēļ šodien var būt nedaudz apgrūtināta loģiskā domāšana, savu ideju un domu izskaidrošana...
Foto: Ville Miettinen/Flickr.com/cc

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 14. oktobris

  Pirmā dienas puse solās būt labvēlīga dažādiem intelektuāla rakstura darbiem. Tā sakās būt ļoti laba...
stock.tookapic.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. oktobris

  Šī diena solās būt negaidītu notikumu pārpilna, iespējams, radīsies dažādas situācijas, kad nāksies rīkoties spontāni....
Foto:Flickr.com/Loïc Lagarde /CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 12. oktobris

  Šodien jāsavalda emocijas, tas palielinās šīs dienas efektivitāti. Izvairieties no apātijas un slikta garastāvokļa. Dariet...
Foto:Flickr.com/Michael Gil/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 11. oktobris

  Iespējams, sagaidīsi kādu pārsteigumu no veciem draugiem. Lieliska diena, kad tīrīt savu darba vietu –...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 11.-17. oktobris

  Vēl viena nedēļa riņķī. Laiks arvien uzstājīgāk cenšas norādīt, ka rudens ir klāt. Ārā drīz...

Mājai un Dārzam

Izskan nepatīkamas ziņas par turpmāk gaidāmo laiku; pastāsta, kad iespējams pirmais sniegs

  Oktobra sākums ir aizvadīts ar ļoti sausu laiku, taču šonedēļ jau biežāk lija, jo sevišķi...

Sinoptiķim Bricim jaunas ziņas par šonedēļ gaidāmo – VIDEO

  Brīvdienās laiks Latvijā bija silts un saulains, tomēr oktobris jau tūliņ vidū un jāsāk domāt,...

Izskan pašas pirmās sinoptiķa Briča prognozes šai ziemai

  LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis kolēģu "de facto" svētdien sagatavotajā sižetā par to, ka...