Pasaulē ir zināmas vairāk nekā 1000 siera šķirnes. Veikalos vienviet pieejama tik neliela daļa no visiem sieriem, tomēr arī starp pāris desmitiem izvēļu bieži vien ir grūti atrast piemērotāko. TRIKATA siermeistars Renārs Tumens sniedz padomus, kā orientēties piedāvājumā un uzglabāt šo kaprīzo piena produktu.

 

Sierus iedala

 

Pēc izmantotā piena. Siera raksturīgās īpašības – garšu, krāsu, smaržu, konsistenci – nosaka piens, kā arī citas piedevas, kuras pievieno ražošanas procesā. Sieru var ražot no govs, kazas, bifeļa vai aitas piena – tie ir populārākie piena veidi. Puscietos sierus galvenokārt ražo no govs piena. Svaigos sierus lielākoties gatavo no kazas piena, jo tam ir krēmīga konsistence. Šajā sieru kategorijā ir arī izņēmumi – svaigā siera Sniega bumbas, piemēram, ražotas no govs piena. Plaši pazīstamo Mozzarella izsenis gatavo no bifeļa piena, taču patlaban veikalos pieejams arī siers, kas ražots no govs piena.

 

Pēc cietības. Sierus pēc cietības var iedalīt piecās kategorijās: mīkstie, pusmīkstie, puscietie, cietie sieri, kā arī pavisam cietie sieri. Jo lielāks ir mitrums sausnā, jo siers ir mīkstāks.

 

  • Pie mīkstajiem sieriem pieskaita gan Mozzarella, Ricotta, Feta, Brie, Camambert, gan Latvijā iecienītās Sniega bumbas.
  • Pusmīksto sieru kategorijā ietilpst vairāki pasaulē zināmi zilie sieri, piemēram, itāļu Gorgonzola, britu Stilton un dāņu Havarti
  • Savukārt puscieto sieru kategorijā ietilpst Latvijā plaši lietotie Krievijas un Holandes sieri, kas citviet pasaulē zināmi kā Tilsiter,Gouda un Edam. Šajā kategorijā ietilpst arī Maasdam, Emmental un Comte.
  • Zināmākie cietie sieri ir Cheddar, kā arī Šveices Gruyère
  • Pavisam cieto sieru piemērs ir Parmesan – tajā ir izteikti mazāk mitruma sausnā nekā pārējos sieros.

 

Bieži vien cilvēki brīnās, kādēļ ciets siers ir dārgāks par puscietu vai negatavinātu sieru. Cietos sierus ražo salīdzinoši ilgi – sākot no sešiem mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem. Tā ražošanā ir izmantoti lieli finansiālie resursi – ieguldīts pamatīgs darbs un laiks.

 

Pēc nogatavināšanās ilguma. Pastāv: 1) sieri, kas netiek gatavināti un ir gatavi jau dažu dienu laikā pēc ražošanas; 2) sieri, kam nepieciešami daži mēneši vai pat gads, lai izveidotos spēcīgāka un pilnīgāka garšu buķete. Nenogatavinātie jeb svaigie sieri parasti ir mīkstas vai puscietas konsistences. Ja tiem nav pievienoti konservanti, to derīguma termiņš ir daudz īsāks (nekā nogatavinātiem sieriem), tādēļ tie jānoēd dažu dienu laikā pēc to iegādes. Nogatavināti sieri lielākoties ir puscieti vai cieti. Tiem nogatavināšanās laikā izveidojas izteikta un piesātināta garša.

 

Pēc “caurumiem”. Iedalījums ir attiecināms uz nogatavinātiem sieriem. Pēc siera “acīm” ļoti labi var noteikti siera kvalitāti. Vienīgi jāatceras – katram siera veidam “caurumi” ir atšķirīgi. Piemēram, Krievijas jeb Tilsiter tipa sieriem tie ir mazi un neregulāras formas.Holandes jeb Gouda un Edam sieriem tie ir reti un apaļas formas. Šveices tipa sieriem “caurumi” ir izteikti lieli un apaļi. Augstas kvalitātes siera “acīm” ir ‘”jāspīd’’ – iekšpuse ir tik gluda, ka redzams neliels gaismas atstarojums no “acs” iekšpuses virsmas. Ja “caurumi” ir neizteiksmīgi vai to nav, tas varētu nozīmēt, ka siers nav pietiekami nogatavinājies vai tam ir kāda cita kvalitātes problēma. Tomēr ir pāris izņēmumi! Piemēram, tādiem sieriem kā Čedars vai Comte “caurumu” nav.

 

 

Siera uzglabāšanas pamatnosacījumi

 

Izvēlies īsto temperatūru! Tā kā siers ir svaigs produkts, noteikti to vajadzētu glabāt īpašā temperatūras režīmā – no +2 līdz +6 C. Pārāk zema temperatūra var padarīt sieru bezgaršīgu, pārāk augsta – izraisīt tā bojāšanos.

 

Uzglabā ne ilgāk par nedēļu! Siers zaudē garšu un mitruma daudzumu saskarsmē ar gaisu. Optimālais lietošanas ilgums no iepakojuma atvēršanas brīža ir septiņas dienas. Šajā laikā produkts vēl saglabā savas unikālās garšas kvalitātes.

 

Nenovieto pie citiem produktiem! Tas ātri uzsūc citas garšas un smaržas. Lai siers būtu tikpat gards arī tā nākamajā lietošanas reizē, to vajadzētu rūpīgi ietīt, piemēram, sviestpapīrā, kas ļauj sieram elpot un  tajā pašā laikā aiztur ātru sažūšanu. Ja sieru plānots apēst pāris dienu laikā, var izmantot arī pārtikas plēvi. Ilgstoši gan tajā produktu glabāt nebūtu ieteicams, jo var veidoties mitrums, kas izraisa siera pūšanu.

 

Sabiedrība

Valmierietis piedzīvojis savu laimīgo stundu un piepildīs sapni

  Rudens izvērties īpaši veiksmīgs kādam valmierietim, kurš Simtgades loterijas biļetē atklājis 10 000 eiro. Laimīgā biļete iegādāta Narvesen, Liepājas ielā...

Iespaidīgi jaunumi visiem “Rimi” pircējiem

Atbalstot klientus, kuri ikdienā iepērkas Rimi veikalos, Rimi attīsta klientu lojalitātes programmu un līdz 31. decembrim visā Baltijā ievieš daudzpakāpju Mans Rimi uzkrājumu...

Prognozes šai nedēļai iepriecinošas, tomēr ne tikai

Arī tuvākajās dienās gaidāmi mainīgi laikapstākļi. Darba nedēļa iesāksies mierīga, taču jau otrdien vakarā pietuvosies...

Policisti izrādās viltīgāki pat par acīgiem mazpilsētas šoferīšiem

Satiksmes uzraudzībai no gaisa Valsts policija izmanto dronus arī pilsētās Vidzemē un Latgalē, un šis...

Glābēji aizvadījuši visai spraigas brīvdienas, vairāki izglābtie

  Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 15. septembra plkst. 6.30 līdz 18. septembra plkst. 6.30, Valsts...

Smagā četru auto avārijā netālu no Ventspils bojāgājušais un vairāki ievainotie

Aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēti 117 ceļu satiksmes negadījumi, tajos cietušas 29 personas un viena gājusi...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. septembris

Romantiskajā dzīvē dominēs praktiskums, kas atsevišķos gadījumos nāks tikai par labu. Emocionāli jutīsies droši un...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 18. septembris

  Tev priekšā ir pārsteigumu pilna diena! Prāts valdīs pār sirdi, kā rezultātā ik viens būs...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai: 18.-24. septembris

  Jau zināms, ka šonedēļ daba mūs palutinās ar skaistu atvasaru un siltu laiku! Nāc, aplūko,...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 17. septembris

Dienas pirmajā pusē kļūsi pašpārliecinātāks. Spēsi veiksmīgi atrisināt visas problēmas, kas saistītas ar mājām, ģimeni...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. septembris

  Šī būs labvēlīga diena dažādām mākslas izpausmēm. Pat visparastākās dzīves situācijas spēsi uzlūkot daudz radošākā...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. septembris

  Šī diena solās būt entuziasma un mīlestības pilna. Gaisā virmos pozitīva enerģija un komunikācija ar...

Mājai un Dārzam

Pat +22…+27 grādi! Sinoptiķis pastāsta, kuras būs siltākās nākamās nedēļas dienas

  Sinoptiķis Jānis Trallis vietnē "X" stāsta par šonedēļ gaidāmo - siltums būs patiesi iespaidīgs, īpaši...

Atkal kļūs siltāks, taču ir arī sliktas ziņas

Arī tuvākajās dienās gaidāmi mainīgi laikapstākļi. Darba nedēļa iesāksies mierīga, taču jau otrdien vakarā pietuvosies...

Sinoptiķiem ir jaunas zinās par turpmāko – prognoze 7 dienām!

Tuvākajās dienās un jaunnedēļ Latvijā gaidāmi mainīgi laika apstākļi. Piektdiena un sestdiena būs lielākoties saulainas,...