Pasaulē ir zināmas vairāk nekā 1000 siera šķirnes. Veikalos vienviet pieejama tik neliela daļa no visiem sieriem, tomēr arī starp pāris desmitiem izvēļu bieži vien ir grūti atrast piemērotāko. TRIKATA siermeistars Renārs Tumens sniedz padomus, kā orientēties piedāvājumā un uzglabāt šo kaprīzo piena produktu.

 

Sierus iedala

 

Pēc izmantotā piena. Siera raksturīgās īpašības – garšu, krāsu, smaržu, konsistenci – nosaka piens, kā arī citas piedevas, kuras pievieno ražošanas procesā. Sieru var ražot no govs, kazas, bifeļa vai aitas piena – tie ir populārākie piena veidi. Puscietos sierus galvenokārt ražo no govs piena. Svaigos sierus lielākoties gatavo no kazas piena, jo tam ir krēmīga konsistence. Šajā sieru kategorijā ir arī izņēmumi – svaigā siera Sniega bumbas, piemēram, ražotas no govs piena. Plaši pazīstamo Mozzarella izsenis gatavo no bifeļa piena, taču patlaban veikalos pieejams arī siers, kas ražots no govs piena.

 

Pēc cietības. Sierus pēc cietības var iedalīt piecās kategorijās: mīkstie, pusmīkstie, puscietie, cietie sieri, kā arī pavisam cietie sieri. Jo lielāks ir mitrums sausnā, jo siers ir mīkstāks.

 

  • Pie mīkstajiem sieriem pieskaita gan Mozzarella, Ricotta, Feta, Brie, Camambert, gan Latvijā iecienītās Sniega bumbas.
  • Pusmīksto sieru kategorijā ietilpst vairāki pasaulē zināmi zilie sieri, piemēram, itāļu Gorgonzola, britu Stilton un dāņu Havarti
  • Savukārt puscieto sieru kategorijā ietilpst Latvijā plaši lietotie Krievijas un Holandes sieri, kas citviet pasaulē zināmi kā Tilsiter,Gouda un Edam. Šajā kategorijā ietilpst arī Maasdam, Emmental un Comte.
  • Zināmākie cietie sieri ir Cheddar, kā arī Šveices Gruyère
  • Pavisam cieto sieru piemērs ir Parmesan – tajā ir izteikti mazāk mitruma sausnā nekā pārējos sieros.

 

Bieži vien cilvēki brīnās, kādēļ ciets siers ir dārgāks par puscietu vai negatavinātu sieru. Cietos sierus ražo salīdzinoši ilgi – sākot no sešiem mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem. Tā ražošanā ir izmantoti lieli finansiālie resursi – ieguldīts pamatīgs darbs un laiks.

 

Pēc nogatavināšanās ilguma. Pastāv: 1) sieri, kas netiek gatavināti un ir gatavi jau dažu dienu laikā pēc ražošanas; 2) sieri, kam nepieciešami daži mēneši vai pat gads, lai izveidotos spēcīgāka un pilnīgāka garšu buķete. Nenogatavinātie jeb svaigie sieri parasti ir mīkstas vai puscietas konsistences. Ja tiem nav pievienoti konservanti, to derīguma termiņš ir daudz īsāks (nekā nogatavinātiem sieriem), tādēļ tie jānoēd dažu dienu laikā pēc to iegādes. Nogatavināti sieri lielākoties ir puscieti vai cieti. Tiem nogatavināšanās laikā izveidojas izteikta un piesātināta garša.

 

Pēc “caurumiem”. Iedalījums ir attiecināms uz nogatavinātiem sieriem. Pēc siera “acīm” ļoti labi var noteikti siera kvalitāti. Vienīgi jāatceras – katram siera veidam “caurumi” ir atšķirīgi. Piemēram, Krievijas jeb Tilsiter tipa sieriem tie ir mazi un neregulāras formas.Holandes jeb Gouda un Edam sieriem tie ir reti un apaļas formas. Šveices tipa sieriem “caurumi” ir izteikti lieli un apaļi. Augstas kvalitātes siera “acīm” ir ‘”jāspīd’’ – iekšpuse ir tik gluda, ka redzams neliels gaismas atstarojums no “acs” iekšpuses virsmas. Ja “caurumi” ir neizteiksmīgi vai to nav, tas varētu nozīmēt, ka siers nav pietiekami nogatavinājies vai tam ir kāda cita kvalitātes problēma. Tomēr ir pāris izņēmumi! Piemēram, tādiem sieriem kā Čedars vai Comte “caurumu” nav.

 

 

Siera uzglabāšanas pamatnosacījumi

 

Izvēlies īsto temperatūru! Tā kā siers ir svaigs produkts, noteikti to vajadzētu glabāt īpašā temperatūras režīmā – no +2 līdz +6 C. Pārāk zema temperatūra var padarīt sieru bezgaršīgu, pārāk augsta – izraisīt tā bojāšanos.

 

Uzglabā ne ilgāk par nedēļu! Siers zaudē garšu un mitruma daudzumu saskarsmē ar gaisu. Optimālais lietošanas ilgums no iepakojuma atvēršanas brīža ir septiņas dienas. Šajā laikā produkts vēl saglabā savas unikālās garšas kvalitātes.

 

Nenovieto pie citiem produktiem! Tas ātri uzsūc citas garšas un smaržas. Lai siers būtu tikpat gards arī tā nākamajā lietošanas reizē, to vajadzētu rūpīgi ietīt, piemēram, sviestpapīrā, kas ļauj sieram elpot un  tajā pašā laikā aiztur ātru sažūšanu. Ja sieru plānots apēst pāris dienu laikā, var izmantot arī pārtikas plēvi. Ilgstoši gan tajā produktu glabāt nebūtu ieteicams, jo var veidoties mitrums, kas izraisa siera pūšanu.

 

Sabiedrība

Foto:Pexels.com/CC

Saeima ievieš pabalstu bērna pieskatīšanai Covid-19 pandēmijas laikā

Saeima ceturtdien, 26.novembrī, otrajā – galīgajā – lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus likumā “Par maternitātes un...
Foto:Flickr.com/Jesús Pérez Pacheco/CC

Minimālā alga tiks palielināta no 430 eiro līdz 500 eiro

  Lai mazinātu nodokļu slogu un palielinātu reālos ienākumus iedzīvotājiem ar mazākiem ienākumiem par vidējo darba...
Foto:Flickr.com/tramani_sagrens/CC

Glābēji izplata svarīgu informāciju iedzīvotājiem

  Tuvojas Adventes laiks, kad mājas un dzīvokļus, kā arī sabiedriskās ēkas rotās adventes vainagi un...

Šorīt saņemta vēsts par lielu nelaimi Daugavpilī

  Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 25.novembra plkst.06.30 līdz 26.novembra plkst.06.30, Valsts ugunsdzēsības un...
Foto:Flickr.com/Irish Typepad/CC

Ceturtdienas rīts sācies ar sēru vēsti

  Aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēti 118 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši 12 cilvēki un viens gājis...
pixabay.com

Zemnieku saimniecības darbinieka kontā iekrīt pamatīga naudas summa

  Novembra vidū momentloterijas Safīrs laimests izmaksāts Andrejam Mierkalnam no Talsiem, kurš studē jurisprudenci un strādā zemnieku saimniecībā....

Horoskopi un Testi

flickr.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. novembris

  Auns Šodien visādā ziņā būsi spiests atkāpties un paiet maliņā. Protams, ka Tevī tas radīs neizpratni,...
Foto:Flickr.com/Michael Wallace/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. novembris

  Auns Šodien būsi pilns iedvesmas un enerģijas, gatavs uzņemties iniciatīvu un sākt teju revolūciju vai vismaz...
www.splitshire.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. novembris

  Auns Šodien ieteicams izvērtēt, kas ir tas, pēc kā tiecies savā dzīvē, saistībā ar ko lolo...
Foto:Flickr.com/Robert Couse-Baker/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. novembris

  Auns Šodien izvēlēsies atrasties tuvāko draugu kompānijā un spēsi atrast līdzsvaru starp sava viedokļa paušanu un...
suggestedpost.eu

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 23. – 29. novembris

  Pašlaik virsroku gūst slapjš un pelēks rudens, vēl īsti neļaujot ienākt kārtīgai ziemai. Kāda būs...
Foto:Whathebuzz.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. novembris

  Auns Šodien visu savu enerģiju fokusēsi uz karjeru. Ar aizrautību izmantosi katru iespēju, ar kuras palīdzību...

Mājai un Dārzam

Brīdina par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis brīdinājumu par laika apstākļiem trešdien, 25. novembrī. 25.11.2020. no...

Izskan jauna informācija par laiku šajā ziemā! Stāsta sinoptiķis Toms Bricis – VIDEO

Kad un vai vispār iestāsies noturīgs sals? Kādas cerības uz baltiem Ziemassvētkiem? Vai tiešām turpināsies...

Sinoptiķim Bricim nav iepriecinošu ziņu par turpmāk gaidāmo laiku – VIDEO

  Par šonedēļ gaidāmo laiku intervijā LTV "Rīta Panorāmai" pirmdienas rītā pastāstīja LTV laika ziņu redaktors...