Pasaulē ir zināmas vairāk nekā 1000 siera šķirnes. Veikalos vienviet pieejama tik neliela daļa no visiem sieriem, tomēr arī starp pāris desmitiem izvēļu bieži vien ir grūti atrast piemērotāko. TRIKATA siermeistars Renārs Tumens sniedz padomus, kā orientēties piedāvājumā un uzglabāt šo kaprīzo piena produktu.

 

Sierus iedala

 

Pēc izmantotā piena. Siera raksturīgās īpašības – garšu, krāsu, smaržu, konsistenci – nosaka piens, kā arī citas piedevas, kuras pievieno ražošanas procesā. Sieru var ražot no govs, kazas, bifeļa vai aitas piena – tie ir populārākie piena veidi. Puscietos sierus galvenokārt ražo no govs piena. Svaigos sierus lielākoties gatavo no kazas piena, jo tam ir krēmīga konsistence. Šajā sieru kategorijā ir arī izņēmumi – svaigā siera Sniega bumbas, piemēram, ražotas no govs piena. Plaši pazīstamo Mozzarella izsenis gatavo no bifeļa piena, taču patlaban veikalos pieejams arī siers, kas ražots no govs piena.

 

Pēc cietības. Sierus pēc cietības var iedalīt piecās kategorijās: mīkstie, pusmīkstie, puscietie, cietie sieri, kā arī pavisam cietie sieri. Jo lielāks ir mitrums sausnā, jo siers ir mīkstāks.

 

  • Pie mīkstajiem sieriem pieskaita gan Mozzarella, Ricotta, Feta, Brie, Camambert, gan Latvijā iecienītās Sniega bumbas.
  • Pusmīksto sieru kategorijā ietilpst vairāki pasaulē zināmi zilie sieri, piemēram, itāļu Gorgonzola, britu Stilton un dāņu Havarti
  • Savukārt puscieto sieru kategorijā ietilpst Latvijā plaši lietotie Krievijas un Holandes sieri, kas citviet pasaulē zināmi kā Tilsiter,Gouda un Edam. Šajā kategorijā ietilpst arī Maasdam, Emmental un Comte.
  • Zināmākie cietie sieri ir Cheddar, kā arī Šveices Gruyère
  • Pavisam cieto sieru piemērs ir Parmesan – tajā ir izteikti mazāk mitruma sausnā nekā pārējos sieros.

 

Bieži vien cilvēki brīnās, kādēļ ciets siers ir dārgāks par puscietu vai negatavinātu sieru. Cietos sierus ražo salīdzinoši ilgi – sākot no sešiem mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem. Tā ražošanā ir izmantoti lieli finansiālie resursi – ieguldīts pamatīgs darbs un laiks.

 

Pēc nogatavināšanās ilguma. Pastāv: 1) sieri, kas netiek gatavināti un ir gatavi jau dažu dienu laikā pēc ražošanas; 2) sieri, kam nepieciešami daži mēneši vai pat gads, lai izveidotos spēcīgāka un pilnīgāka garšu buķete. Nenogatavinātie jeb svaigie sieri parasti ir mīkstas vai puscietas konsistences. Ja tiem nav pievienoti konservanti, to derīguma termiņš ir daudz īsāks (nekā nogatavinātiem sieriem), tādēļ tie jānoēd dažu dienu laikā pēc to iegādes. Nogatavināti sieri lielākoties ir puscieti vai cieti. Tiem nogatavināšanās laikā izveidojas izteikta un piesātināta garša.

 

Pēc “caurumiem”. Iedalījums ir attiecināms uz nogatavinātiem sieriem. Pēc siera “acīm” ļoti labi var noteikti siera kvalitāti. Vienīgi jāatceras – katram siera veidam “caurumi” ir atšķirīgi. Piemēram, Krievijas jeb Tilsiter tipa sieriem tie ir mazi un neregulāras formas.Holandes jeb Gouda un Edam sieriem tie ir reti un apaļas formas. Šveices tipa sieriem “caurumi” ir izteikti lieli un apaļi. Augstas kvalitātes siera “acīm” ir ‘”jāspīd’’ – iekšpuse ir tik gluda, ka redzams neliels gaismas atstarojums no “acs” iekšpuses virsmas. Ja “caurumi” ir neizteiksmīgi vai to nav, tas varētu nozīmēt, ka siers nav pietiekami nogatavinājies vai tam ir kāda cita kvalitātes problēma. Tomēr ir pāris izņēmumi! Piemēram, tādiem sieriem kā Čedars vai Comte “caurumu” nav.

 

 

Siera uzglabāšanas pamatnosacījumi

 

Izvēlies īsto temperatūru! Tā kā siers ir svaigs produkts, noteikti to vajadzētu glabāt īpašā temperatūras režīmā – no +2 līdz +6 C. Pārāk zema temperatūra var padarīt sieru bezgaršīgu, pārāk augsta – izraisīt tā bojāšanos.

 

Uzglabā ne ilgāk par nedēļu! Siers zaudē garšu un mitruma daudzumu saskarsmē ar gaisu. Optimālais lietošanas ilgums no iepakojuma atvēršanas brīža ir septiņas dienas. Šajā laikā produkts vēl saglabā savas unikālās garšas kvalitātes.

 

Nenovieto pie citiem produktiem! Tas ātri uzsūc citas garšas un smaržas. Lai siers būtu tikpat gards arī tā nākamajā lietošanas reizē, to vajadzētu rūpīgi ietīt, piemēram, sviestpapīrā, kas ļauj sieram elpot un  tajā pašā laikā aiztur ātru sažūšanu. Ja sieru plānots apēst pāris dienu laikā, var izmantot arī pārtikas plēvi. Ilgstoši gan tajā produktu glabāt nebūtu ieteicams, jo var veidoties mitrums, kas izraisa siera pūšanu.

 

Sabiedrība

Pārdzērusies māte bērnu klātbūtnē draud sevi sadurt ar nazi; policisti rīkojas nekavējoties – VIDEO

  Brīvdienās Rīgas pašvaldības policisti devušies uz izsaukumu Bolderājā, kur kādā dzīvoklī atrodoties smagi piedzērusies sieviete...

Nedzirdīgo pasaules čempioni Zani piemeklē liela laime

  SuperBingo 20. februāra Auto spēlē laimētā automašīna Škoda Octavia nodota tās saimniecei Zanei Embrektei. Zane ir pasaules čempione peldēšanā – nedzirdīgo...

VIDEO: Ledus aiznes Līgatnes pārceltuvi

  Līdz ar ledus sanesumiem aizpeldējusi arī vēsturiskā Līgatnes pārceltuve, kas ne vien kalpo par pārvietošanās...

Pirmdienas vakaru vairākiem šoferiem sabojā nelaime uz Pleskavas šosejas – VIDEO

  Pirmdienas vakarā uz Pleskavas šosejas pie Augšlīgatnes notikusi piecu automašīnu - "Ford", "Peugeot", "BMW" un...

Izskan satraukums par aktiera Ķestera veselību

  Kā savā 23. februāra - 1. marta numurā ziņo izdevums "Kas jauns", seriāla "Nemīlētie" skatītāji...

Pavisam savādi notikumi risinājušies Magones mājā Gulbenes pusē – VIDEO

  TV zvaigznes Magones Šutovienes mājā Covid-19 aizliegumu ēnā notikusi kāda "neatļauta pakalpojuma sniegšana" - protams,...

Horoskopi un Testi

Horoskopa zīmes, kurām MARTS būs īpaši veiksmīgs

  Uzzini, kuras dienas šomēnes zvaigznēs tev ir ierakstītas pozitīvās krāsās, bet kuras iezīmē, ka jābūt...
Foto:Flickr.com/Eric Lynch/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 2. marts

  Šodien daudziem cilvēkiem tā vien būs gaisā jūtama mīlestība. Iespējams, šodien daudzi cilvēki spēs savienoties...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 1. marts

  Par ļaunu nenāks piesardzība, jo īpaši, ja esi sācis domāt par jauniem projektiem. Ko vēl...
Foto:Unsplash.com/Jordan Whitt/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 1.-7. marts

  Esam teikuši ardievas ziemas pēdējam mēnesim. Uzzini, ar kādām vēsmām un notikumu pavērsieniem sagaidīsim martu....

Tavs horoskops veiksmīgam MARTAM

  Pirmais pavasara vēstnesis – marts – ir klāt! Sveicināsim to ar smaidiem un labām domām!...
Foto:Wonderfulengineering.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 28. februāris

  Šī diena kopumā sola būt visai labvēlīga. Enerģijas būs daudz, līdz ar to varēsi aktīvi...

Mājai un Dārzam

Kļuvis zināms, kāds laiks mūs sagaida martā

  Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā interneta blogā publiskojis laika...

Sinoptiķim Bricim ir jaunas ziņas par laiku tuvākajās dienās – VIDEO

  Latviju lielais siltums skāra tikai mazliet, bet citviet Eiropā vairākas dienas vadījušas vasarai atbilstošas temperatūras....

Mīnusi un sniegs vēl nepazudīs… Izskan jaunas ziņas par laiku marta pirmajā nedēļā

  Aizvadītajā nedēļā uzstādīti 11 maksimālās gaisa temperatūras rekordi un teju visā Latvijas teritorijā ir nokususi...