Ogas, sēnes, garšvielas ir vien dažas no dabas veltēm, ko steidzam vitamīniem bagātu un svaigu sarūpēt ziemas krājumiem papildu tradicionālajiem marinējumiem un ievārījumiem. Kā pareizi sagatavot produktus sasaldēšanai un izvietot ledusskapī, skaidro kulinārijas un Samsung Electronics Baltics speciālisti.
Kulinārijas eksperte, žurnāla un grāmatas Četras sezonas galvenā redaktore un idejas autore Signe Meirāne stāsta par savu pieredzi ar produktu saldēšanu ziemai: „Var saldēt visu: brūklenes, avenes, smiltsērkšķus, dzērvenes, arī – persikus, aprikozes un plūmes. Pēc tam tos iespējams izmantot kokteiļos, kūkās, mafinos, gaļas ēdienos u.c. Iespējas ir bezgalīgi plašas! Iesaku ziemā no vasaras un rudens veltēm uzvārīt ātro ievārījumu, ko var izlietot nedēļas laikā, piemēram, brokastīs ar pankūkām.”

 

„Svaigu vai saldētu dārzeņu, augļu un citu produktu uzglabāšana, kā arī vēlme retāk iepirkties iezīmē pieprasījumu pēc arvien lielākiem ledusskapjiem – pat divus metrus augstiem ar attiecīgi lielāku tilpumu arī saldētavai. Turklāt sezonālā pārdošanas tendence gan Latvijā, gan arī Baltijā liecina, ka visvairāk ledusskapjus iegādājas tieši vasaras vidū – kā reiz aktīvākajā periodā ziemas krājumu izveidē,” skaidro Oskars Ceļmalnieks, Samsung Electronics Baltics sadzīves tehnikas produktu vadītājs.
Padomi produktu sasaldēšanai

1. Produktu izvēle – sasaldēšanai ir piemēroti teju visi produkti, izņemot ar augstu ūdens saturu. Piemēram, gurķi, melones, arbūzi atkausējot zaudēs garšu un struktūru.

 

2. Pirmsapstrāde – lai dārzeņiem saglabātu tiem raksturīgo garšu un krāsu, burkānus, puķkāpostus, bietes, rāceņus u.c. nedaudz plaucē vai blanšē.

 

3. Sasaldē atsevišķi – trauslākus produktus, piemēram, ogas ieteicams vispirms izklaidus uz paplātes sasaldēt un tikai tad sabērt uzglabāšanai saldētavā maisiņā vai kastē.

 

4. Noņem brūnumu – lai tādus augļus kā ābolus, persikus, aprikozes pasargātu no sabrūnēšanas, pirms saldēšanas apsmidzina ar šādu maisījumu – 0,5 tējkarotes askorbīnskābes sajauc ar 3 tējkarotēm ūdens.

 

5. Saldē kaut kūkas – šādi var uzglabāt arī konditorejas izstrādājumus, piemēram, augļu vai ābolu kūkas. To vispirms atdzesē un tikai tad ievieto saldētavā ietītu folijā, kas pasargās no kondensāta veidošanās.

 

6. Svarīgs iepakojums – ieteicams izmantot izturīgus un hermētiski noslēgtus traukus, kā arī saldētavu pārāk nepārblīvēt.

 

7. Uzraksti datumu – augļus un ogas sasaldētus var uzglabāt aptuveni gadu, dārzeņus – līdz 18 mēnešiem, jo pēcāk sāk zaudēt savu kvalitāti. Uz iepakojuma uzraksti sasaldēšanas datumu, lai uzraudzītu derīguma termiņu.

 

8. Iztīri saldētavu – vismaz reizi gadā nepieciešams atkausēt saldētavu, lai novērstu ledus uzkrāšanos.

 

9. Noregulē temperatūru – svarīgi, lai saldētavā tā būtu intervālā no +5° līdz -18°. Vairumā ledusskapju ir iebūvētie termometri, tomēr ja nav, tādu var iegādāties veikalā.

Lai labi garšo!

Sabiedrība

Tiešsaistes stundā Latvijā rupji pazemo skolotāju; vainīgajam draud lielas nepatikšanas

Par huligāniskām darbībām un mācību stundas norises traucēšanu Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jelgavas iecirknī...
Foto:Flickr.com/Midori H/CC

Atrasts pazudušā Eduarda līķis

PAPILDINĀTS (05.03.2021. pulksten 14:29): Šodien, 5.martā, persona  tika atrasta bez dzīvības pazīmēm. Paldies visiem ,kas...
Foto:Pexels.com/CC

Kurzemē šausmīgos apstākļos atrod trīsgadnieku; sākts kriminālprocess

  Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Saldus iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas amatpersonas ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā par...

Ceturtdien vēl 746 Covid-19 gadījumi, 14 cilvēki miruši, bet 772 slimnīcās

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) piektdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 746 jauni...

Diemžēl piektdienas rīts sācies ar skumju ziņu

  Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 4. marta plkst. 06.30 līdz 5. marta plkst. 06.30, Valsts ugunsdzēsības un...
Foto:Freely.es

Anglijas latviete dzimtenē pēkšņi tiek pie lielas naudas

  Sestdien, 27. februārī, kāda kundze no Talsiem, kas patlaban dzīvo un strādā par pavāri Lielbritānijā, Simtgades loterijā...

Horoskopi un Testi

Foto:Unsplash.com/Gabor Juhasz/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 5. marts

  Šajā laikā visām horoskopa zīmēm vairāk jāmēģina iekļauties savos plānos, lai produktīvi apmierinātu savas vajadzības....

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 4. marts

Zīmēm, kurām pēdējā laikā bijušas grūtības ar stūrgalvību un ieslīgšanu rutīnā, šodien varētu izdoties no...
Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 3. marts

  Šodien vairāk laika vajadzētu pavadīt savās mājās un veltīt laiku tam, lai vairotu prieku un...

Horoskopa zīmes, kurām MARTS būs īpaši veiksmīgs

  Uzzini, kuras dienas šomēnes zvaigznēs tev ir ierakstītas pozitīvās krāsās, bet kuras iezīmē, ka jābūt...
Foto:Flickr.com/Eric Lynch/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 2. marts

  Šodien daudziem cilvēkiem tā vien būs gaisā jūtama mīlestība. Iespējams, šodien daudzi cilvēki spēs savienoties...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 1. marts

  Par ļaunu nenāks piesardzība, jo īpaši, ja esi sācis domāt par jauniem projektiem. Ko vēl...

Mājai un Dārzam

Vilis Bukšs

Parādās pavisam jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

  Piektdien, kā arī nedēļas nogalē daudzviet gaidāms sniegs, slapjš sniegs, brīžiem snigs stipri. Gaidāms arī...

Trešdien un ceturtdien rūpīgi jāvēro laiks – varēs pateikt, kāds būs rudens un nākamā ziema

  Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā "Twitter" kontā stāsta, kādēļ...

Sinoptiķi brīdina par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par paaugstinātu ūdens līmeni daudzviet Latvijā. Februāra...