Ogas, sēnes, garšvielas ir vien dažas no dabas veltēm, ko steidzam vitamīniem bagātu un svaigu sarūpēt ziemas krājumiem papildu tradicionālajiem marinējumiem un ievārījumiem. Kā pareizi sagatavot produktus sasaldēšanai un izvietot ledusskapī, skaidro kulinārijas un Samsung Electronics Baltics speciālisti.
Kulinārijas eksperte, žurnāla un grāmatas Četras sezonas galvenā redaktore un idejas autore Signe Meirāne stāsta par savu pieredzi ar produktu saldēšanu ziemai: „Var saldēt visu: brūklenes, avenes, smiltsērkšķus, dzērvenes, arī – persikus, aprikozes un plūmes. Pēc tam tos iespējams izmantot kokteiļos, kūkās, mafinos, gaļas ēdienos u.c. Iespējas ir bezgalīgi plašas! Iesaku ziemā no vasaras un rudens veltēm uzvārīt ātro ievārījumu, ko var izlietot nedēļas laikā, piemēram, brokastīs ar pankūkām.”

 

„Svaigu vai saldētu dārzeņu, augļu un citu produktu uzglabāšana, kā arī vēlme retāk iepirkties iezīmē pieprasījumu pēc arvien lielākiem ledusskapjiem – pat divus metrus augstiem ar attiecīgi lielāku tilpumu arī saldētavai. Turklāt sezonālā pārdošanas tendence gan Latvijā, gan arī Baltijā liecina, ka visvairāk ledusskapjus iegādājas tieši vasaras vidū – kā reiz aktīvākajā periodā ziemas krājumu izveidē,” skaidro Oskars Ceļmalnieks, Samsung Electronics Baltics sadzīves tehnikas produktu vadītājs.
Padomi produktu sasaldēšanai

1. Produktu izvēle – sasaldēšanai ir piemēroti teju visi produkti, izņemot ar augstu ūdens saturu. Piemēram, gurķi, melones, arbūzi atkausējot zaudēs garšu un struktūru.

 

2. Pirmsapstrāde – lai dārzeņiem saglabātu tiem raksturīgo garšu un krāsu, burkānus, puķkāpostus, bietes, rāceņus u.c. nedaudz plaucē vai blanšē.

 

3. Sasaldē atsevišķi – trauslākus produktus, piemēram, ogas ieteicams vispirms izklaidus uz paplātes sasaldēt un tikai tad sabērt uzglabāšanai saldētavā maisiņā vai kastē.

 

4. Noņem brūnumu – lai tādus augļus kā ābolus, persikus, aprikozes pasargātu no sabrūnēšanas, pirms saldēšanas apsmidzina ar šādu maisījumu – 0,5 tējkarotes askorbīnskābes sajauc ar 3 tējkarotēm ūdens.

 

5. Saldē kaut kūkas – šādi var uzglabāt arī konditorejas izstrādājumus, piemēram, augļu vai ābolu kūkas. To vispirms atdzesē un tikai tad ievieto saldētavā ietītu folijā, kas pasargās no kondensāta veidošanās.

 

6. Svarīgs iepakojums – ieteicams izmantot izturīgus un hermētiski noslēgtus traukus, kā arī saldētavu pārāk nepārblīvēt.

 

7. Uzraksti datumu – augļus un ogas sasaldētus var uzglabāt aptuveni gadu, dārzeņus – līdz 18 mēnešiem, jo pēcāk sāk zaudēt savu kvalitāti. Uz iepakojuma uzraksti sasaldēšanas datumu, lai uzraudzītu derīguma termiņu.

 

8. Iztīri saldētavu – vismaz reizi gadā nepieciešams atkausēt saldētavu, lai novērstu ledus uzkrāšanos.

 

9. Noregulē temperatūru – svarīgi, lai saldētavā tā būtu intervālā no +5° līdz -18°. Vairumā ledusskapju ir iebūvētie termometri, tomēr ja nav, tādu var iegādāties veikalā.

Lai labi garšo!

Sabiedrība

Foto:Flickr.com/Gael Varoquaux/CC

Izplatīts brīdinājums par laiku sestdienas rītā

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laika apstākļiem sestdienas rītā. 15.05.2021. no rīta...

Sinoptiķis Bricis komentē izskanējušo nepatīkamo prognozi vasarai – kā būs patiesībā? – VIDEO

  Brīvdienas būs siltas, bet cik ticamas izskanējušās prognozes par vēsu un mitru vasaru? Stāsta LTV...

Pēc otrā Eirovīzijas mēģinājuma Samanta Tīna neklusē – VIDEO

  Gatavojoties 65. starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa pusfinālam, Latvijas pārstāve Samanta Tīna veiksmīgi  aizvadījusi jau otro...

“Ne visi sapņi piepildās uzreiz…” Dziedātāja Aija Andrejeva izplatījusi skumju vēsti

  Aijas Andrejevas koncertu “Es iešu tālāk”, kas jau iepriekš Covid-19 pandēmijas dēļ tika pārcelts uz...

Diemžēl SPKC epidemiologi nāk klajā ar nepatīkamu ziņu

  Covid-19 saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā šobrīd ir 453,3* (pirms...

Ļoti nepatīkama avārija šorīt notikusi aiz Siguldas – VIDEO

  Nepatīkama avārija piektdien dienas pirmajā pusē notikusi uz Vidzemes šosejas, pie Līgatnes tilta, soctīklos vēsta...

Horoskopi un Testi

Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. maijs

  Ikviens šajā dienā jutīsies sevišķi darbīgs un mērķtiecīgs. Izmanto šīs dienas zvaigžņu stāvokli, pavadot dienu...

Horoskops: Atklāj, kas biji pagātnē un to, kas būsi nākamajā dzīvē

Vadoties pēc dzimšanas gada ir iespējams saprast, kas esi – kādas ir tavas rakstura īpašības,...
Foto:Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 14. maijs

  Ko zvaigznes sola piektdienai, 14. maijam?   Auns Auna zīmē dzimušie ir ļoti enerģiski cilvēki un, lai gan...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. maijs

Laba diena dažādu, gan ar darbu, gan personīgajām interesēm saistītu pētījumu veikšanai. Auns Auna zīmē dzimušajiem ieteicams...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 12. maijs

  Auns Auna zīmē dzimušie ir tendēti ļoti strauji uzsākt dažādus projektus un aizrautīgi arī turpināt pie...

Horoskops: Katras horoskopa zīmes SIEVIETES PATIESĀ seja

Astrologi apgalvo, ka zina patiesību. To, ka katrai horoskopa zīmei ir gan labās, gan sliktās...

Mājai un Dārzam

Foto:Flickr.com/Gael Varoquaux/CC

Izplatīts brīdinājums par laiku sestdienas rītā

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laika apstākļiem sestdienas rītā. 15.05.2021. no rīta...

Sinoptiķis Bricis komentē izskanējušo nepatīkamo prognozi vasarai – kā būs patiesībā? – VIDEO

  Brīvdienas būs siltas, bet cik ticamas izskanējušās prognozes par vēsu un mitru vasaru? Stāsta LTV...

Izskan jaunas ziņas par šovasar gaidāmo laiku

  Pazīstamais sinoptiķis Jānis Trallis, kura veidotās prognozes izmanto ziņu aģentūra LETA un līdz ar to...