Safrāns tiek uzskatīts par visdārgāko garšvielu pasaulē, ko izmanto gandrīz visās pasaules virtuvēs. Rimi gardēžu komandas garšvielu pētnieks Mārtiņš Sirmais atklāj krokusu maģiju un iedrošina – pasaulē cildenākā garšviela jau vairākus gadsimtus papildina ne vien citu pasaules valstu ēdienus, bet atrodama arī pašmāju virtuves delikatešu receptēs.

 

 

“Šķiet, ka neesi garšojis safrānu? Varu apgalvot, ka esi, jo tas iekrāso ēdienu dzeltenu un smaržo dievīgi. Latvijā safrāns zināms salīdzinoši sen, jo ienācis jau seno muižnieku virtuvēs, bet vēlāk nonācis arī uz zemnieku galda. Protams, ne jau kā dilles vai sāls ikdienas lietošanai, tomēr arī safrānam bija noteikta loma ēdiena gatavošanā,” par safrānu stāsta Rimi gardēdis Mārtiņš Sirmais.

 

 

Ājurvēdā safrāns ieņem ārstniecības vielas statusu, atklāj Rimi gardēžu komandas uztura speciāliste Inga Pūce. Tam piemīt antispazmātiska, nomierinoša, atjaunojoša, apetīti veicinoša darbība, turklāt tas uzlabo asins sastāvu. Tiek uzskatīts, ka tas stimulē reproduktīvās sistēmas darbību un tam piedēvē pat afrodiziaka īpašības. Savukārt emocionālajā ziņā safrāns veicina tādas sajūtas kā mīlestība, līdzcietība un ziedošanās.

 

 

Mūsdienās koši violeto krokusu ziedu drīksnu – safrānu – iegūst lielā daļā Dienvideiropas valstu, Ziemeļāfrikā, Argentīnā, Indijā un pat Jaunzēlandē. Katrā krokusā ir tikai trīs drīksnas, kur katru plūc ar rokām un tad kaltē. Lai iegūtu kilogramu pasaulē dārgākās garšvielas, jānoplūc 150 000 ziedu – tie ir ļoti daudz ziedošu hektāru, tieši tādēļ safrāna cena biržā svārstās no 500 līdz 10 000 eiro par kilogramu.

 

 

Safrānu izmanto gan kā krāsvielu, lai piešķirtu ēdienam zeltainu nokrāsu, gan ēdiena garšas pastiprināšanai. To var lietot zupās, sautējumos, pievienot konditorejas izstrādājumiem un krēmiem, kā arī pievienot tējai vai citiem dzērieniem. Lai safrāns atklātu visas savas garšas īpašības, ieliec dažas drīksnas mazā bļodā, aplej ar ūdeni, tādējādi to atdzīvinot, un tad pielej garšvielu ūdeni ēdienam, ko gatavo.

 

 

Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka kādu vienkāršu ēdiena recepti, ko pagatavot, uzsākot pirmos eksperimentus ar safrānu.

 

 

Saulainais risoto

 

Sastāvdaļas:

  • Risoto rīsi (arborio) – 300 g
  • Baltvīns vai prosecco – 200 g
  • Sviests – 100 g
  • Nelieli sīpoli – 2 gab.
  • Olīveļļa – 2 ēdamk.
  • Safrāns – 1 naža gals
  • Sāls, pipari – pēc garšas
  • Dārzeņu buljons – divreiz vairāk nekā rīsu

 

 

Pagatavošana:

Katlā izkausē̄ sviestu. Sviestam pievieno vienu ēdamkaroti olīveļļas un smalki sakapātus sīpolus. Sautē sviestā līdz tie kļūst caurspīdīgi un mīksti. Katliņā ielej olīveļļu un liek cepties risoto rīsus. Kad rīsi ir uzsiluši, bet roku tiem vēl var pielikt, pielej vīnu un visu sautē.

 

 

Kad rīsi jau nedaudz ir uzsūkuši vīnu, klāt pielej dārzeņu buljonu un pievieno safrānu uz naža gala – tas ēdienam dos savdabīgu aromātu un skaistu dzeltenu krāsu. Gatavojot risoto, tas visu laiku jāmaisa, vārot uz lēnas uguns aptuveni 40 minūtes. Kad rīsi ir gatavi, tos pārkaisa ar rīvētu parmezāna sieru.

 

 

Lai labi garšo!

 

Sabiedrība

Ģimenes ar bērniem martā saņems vienreizēju atbalstu no valsts – cik liels tas būs un kam pienāksies?

  Cilvēkam, kuram ir tiesības uz bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes...

Pirmo reizi diennaktī vairāk nekā 5000 inficēto; 17 cilvēki miruši un vēl 75 nonākuši slimnīcās

  Trešdien saņemtas ziņas, ka aizvadītajā diennaktī atklāti 5082 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi, kas ir pārliecinoši...

Diemžēl epidemiologam nav labu ziņu par Latvijā turpmāk gaidāmo – VIDEO

  Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija liecina, ka aizvadītajā nedēļā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits...

TV zvaigzni Magoni pat grūti atpazīt; viņa atklāj savus jaunumus mīlas frontē

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Magone jaunās sezonas sākumā tā sapucējusies, uzkrāsojusies un tikusi...

Valsts policija ļoti meklē šo kundzi – FOTO

  Lūdzam aplūkot attēlā redzamo sievieti un, ja jūsu rīcībā ir jebkāda informācija, kas sekmētu viņas...

Parādījusies jauna informācija par estrādes leģendu Margaritu Vilcāni

Otrdien, 25. janvārī, plkst. 19.00, godinot brīnišķīgo mākslinieci Margaritu Vilcāni, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO)...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. janvāris

  Rīts var sagādāt pārsteigumus. Kādi tie būs – viss atkarīgs tikai un vienīgi no mums...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. janvāris

  Šī diena kopumā solās būt harmoniska un mierīga. Šī diena dos tev daudz pozitīvu emociju...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 18. janvāris

  Šodien būs grūti pretoties jebkāda veida kārdinājumiem. Neaizmirsti par to, kas tev ir svarīgs un...
wallpapersis.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 17. janvāris

  Šodien vairāk varētu nākties iesaistīties savstarpējās attiecībās, paužot savas simpātijas. Ja kāds ar tevi flirtē,...
flckr.com

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 17.-23. janvāris

  Klāt kārtējā šī gada janvāra nedēļa. Nāc, aplūko, kā izkārtojušās zvaigznes un planētas. Uzzini, ko...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. janvāris

  Lieliski piemērota diena, lai sāktu atradināšanos no kaitīgajiem ieradumiem. Koncentrējies uz to un rīkojies neatlaidīgi....

Mājai un Dārzam

Rīgas satiksme/Facebook

Rīgas dome pirms spēcīgās vētras izplatījusi brīdinājumu iedzīvotājiem

  Pirmdien, 17. janvārī, Rīgā gaidāma viena no stiprākajām vētrām pēdējo gadu laikā. Sagaidāms, ka vislielāko...

Vētra beigusies: zināms, kāds laiks gaidāms nedēļas turpinājumā

  Pēc pirmdienas ciklona otrdien debesis skaidrosies un vējš pierims un iegriezīsies no dienvidrietumiem, bet ceturtdien...

Rīgā un centrālajos rajonos sarkanais brīdinājums, laika apstākļi kļūst bīstami!

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi pirmdien visā piekrastē izsludinājuši oranžo brīdinājumu (tas nozīmē,...