Safrāns tiek uzskatīts par visdārgāko garšvielu pasaulē, ko izmanto gandrīz visās pasaules virtuvēs. Rimi gardēžu komandas garšvielu pētnieks Mārtiņš Sirmais atklāj krokusu maģiju un iedrošina – pasaulē cildenākā garšviela jau vairākus gadsimtus papildina ne vien citu pasaules valstu ēdienus, bet atrodama arī pašmāju virtuves delikatešu receptēs.

 

 

“Šķiet, ka neesi garšojis safrānu? Varu apgalvot, ka esi, jo tas iekrāso ēdienu dzeltenu un smaržo dievīgi. Latvijā safrāns zināms salīdzinoši sen, jo ienācis jau seno muižnieku virtuvēs, bet vēlāk nonācis arī uz zemnieku galda. Protams, ne jau kā dilles vai sāls ikdienas lietošanai, tomēr arī safrānam bija noteikta loma ēdiena gatavošanā,” par safrānu stāsta Rimi gardēdis Mārtiņš Sirmais.

 

 

Ājurvēdā safrāns ieņem ārstniecības vielas statusu, atklāj Rimi gardēžu komandas uztura speciāliste Inga Pūce. Tam piemīt antispazmātiska, nomierinoša, atjaunojoša, apetīti veicinoša darbība, turklāt tas uzlabo asins sastāvu. Tiek uzskatīts, ka tas stimulē reproduktīvās sistēmas darbību un tam piedēvē pat afrodiziaka īpašības. Savukārt emocionālajā ziņā safrāns veicina tādas sajūtas kā mīlestība, līdzcietība un ziedošanās.

 

 

Mūsdienās koši violeto krokusu ziedu drīksnu – safrānu – iegūst lielā daļā Dienvideiropas valstu, Ziemeļāfrikā, Argentīnā, Indijā un pat Jaunzēlandē. Katrā krokusā ir tikai trīs drīksnas, kur katru plūc ar rokām un tad kaltē. Lai iegūtu kilogramu pasaulē dārgākās garšvielas, jānoplūc 150 000 ziedu – tie ir ļoti daudz ziedošu hektāru, tieši tādēļ safrāna cena biržā svārstās no 500 līdz 10 000 eiro par kilogramu.

 

 

Safrānu izmanto gan kā krāsvielu, lai piešķirtu ēdienam zeltainu nokrāsu, gan ēdiena garšas pastiprināšanai. To var lietot zupās, sautējumos, pievienot konditorejas izstrādājumiem un krēmiem, kā arī pievienot tējai vai citiem dzērieniem. Lai safrāns atklātu visas savas garšas īpašības, ieliec dažas drīksnas mazā bļodā, aplej ar ūdeni, tādējādi to atdzīvinot, un tad pielej garšvielu ūdeni ēdienam, ko gatavo.

 

 

Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka kādu vienkāršu ēdiena recepti, ko pagatavot, uzsākot pirmos eksperimentus ar safrānu.

 

 

Saulainais risoto

 

Sastāvdaļas:

  • Risoto rīsi (arborio) – 300 g
  • Baltvīns vai prosecco – 200 g
  • Sviests – 100 g
  • Nelieli sīpoli – 2 gab.
  • Olīveļļa – 2 ēdamk.
  • Safrāns – 1 naža gals
  • Sāls, pipari – pēc garšas
  • Dārzeņu buljons – divreiz vairāk nekā rīsu

 

 

Pagatavošana:

Katlā izkausē̄ sviestu. Sviestam pievieno vienu ēdamkaroti olīveļļas un smalki sakapātus sīpolus. Sautē sviestā līdz tie kļūst caurspīdīgi un mīksti. Katliņā ielej olīveļļu un liek cepties risoto rīsus. Kad rīsi ir uzsiluši, bet roku tiem vēl var pielikt, pielej vīnu un visu sautē.

 

 

Kad rīsi jau nedaudz ir uzsūkuši vīnu, klāt pielej dārzeņu buljonu un pievieno safrānu uz naža gala – tas ēdienam dos savdabīgu aromātu un skaistu dzeltenu krāsu. Gatavojot risoto, tas visu laiku jāmaisa, vārot uz lēnas uguns aptuveni 40 minūtes. Kad rīsi ir gatavi, tos pārkaisa ar rīvētu parmezāna sieru.

 

 

Lai labi garšo!

 

Sabiedrība

Foto:Pexels.com/CC

Saeima ievieš pabalstu bērna pieskatīšanai Covid-19 pandēmijas laikā

Saeima ceturtdien, 26.novembrī, otrajā – galīgajā – lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus likumā “Par maternitātes un...
Foto:Flickr.com/Jesús Pérez Pacheco/CC

Minimālā alga tiks palielināta no 430 eiro līdz 500 eiro

  Lai mazinātu nodokļu slogu un palielinātu reālos ienākumus iedzīvotājiem ar mazākiem ienākumiem par vidējo darba...
Foto:Flickr.com/tramani_sagrens/CC

Glābēji izplata svarīgu informāciju iedzīvotājiem

  Tuvojas Adventes laiks, kad mājas un dzīvokļus, kā arī sabiedriskās ēkas rotās adventes vainagi un...

Šorīt saņemta vēsts par lielu nelaimi Daugavpilī

  Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 25.novembra plkst.06.30 līdz 26.novembra plkst.06.30, Valsts ugunsdzēsības un...
Foto:Flickr.com/Irish Typepad/CC

Ceturtdienas rīts sācies ar sēru vēsti

  Aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēti 118 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši 12 cilvēki un viens gājis...
pixabay.com

Zemnieku saimniecības darbinieka kontā iekrīt pamatīga naudas summa

  Novembra vidū momentloterijas Safīrs laimests izmaksāts Andrejam Mierkalnam no Talsiem, kurš studē jurisprudenci un strādā zemnieku saimniecībā....

Horoskopi un Testi

flickr.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. novembris

  Auns Šodien visādā ziņā būsi spiests atkāpties un paiet maliņā. Protams, ka Tevī tas radīs neizpratni,...
Foto:Flickr.com/Michael Wallace/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. novembris

  Auns Šodien būsi pilns iedvesmas un enerģijas, gatavs uzņemties iniciatīvu un sākt teju revolūciju vai vismaz...
www.splitshire.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. novembris

  Auns Šodien ieteicams izvērtēt, kas ir tas, pēc kā tiecies savā dzīvē, saistībā ar ko lolo...
Foto:Flickr.com/Robert Couse-Baker/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. novembris

  Auns Šodien izvēlēsies atrasties tuvāko draugu kompānijā un spēsi atrast līdzsvaru starp sava viedokļa paušanu un...
suggestedpost.eu

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 23. – 29. novembris

  Pašlaik virsroku gūst slapjš un pelēks rudens, vēl īsti neļaujot ienākt kārtīgai ziemai. Kāda būs...
Foto:Whathebuzz.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. novembris

  Auns Šodien visu savu enerģiju fokusēsi uz karjeru. Ar aizrautību izmantosi katru iespēju, ar kuras palīdzību...

Mājai un Dārzam

Brīdina par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis brīdinājumu par laika apstākļiem trešdien, 25. novembrī. 25.11.2020. no...

Izskan jauna informācija par laiku šajā ziemā! Stāsta sinoptiķis Toms Bricis – VIDEO

Kad un vai vispār iestāsies noturīgs sals? Kādas cerības uz baltiem Ziemassvētkiem? Vai tiešām turpināsies...

Sinoptiķim Bricim nav iepriecinošu ziņu par turpmāk gaidāmo laiku – VIDEO

  Par šonedēļ gaidāmo laiku intervijā LTV "Rīta Panorāmai" pirmdienas rītā pastāstīja LTV laika ziņu redaktors...