Safrāns tiek uzskatīts par visdārgāko garšvielu pasaulē, ko izmanto gandrīz visās pasaules virtuvēs. Rimi gardēžu komandas garšvielu pētnieks Mārtiņš Sirmais atklāj krokusu maģiju un iedrošina – pasaulē cildenākā garšviela jau vairākus gadsimtus papildina ne vien citu pasaules valstu ēdienus, bet atrodama arī pašmāju virtuves delikatešu receptēs.

 

 

“Šķiet, ka neesi garšojis safrānu? Varu apgalvot, ka esi, jo tas iekrāso ēdienu dzeltenu un smaržo dievīgi. Latvijā safrāns zināms salīdzinoši sen, jo ienācis jau seno muižnieku virtuvēs, bet vēlāk nonācis arī uz zemnieku galda. Protams, ne jau kā dilles vai sāls ikdienas lietošanai, tomēr arī safrānam bija noteikta loma ēdiena gatavošanā,” par safrānu stāsta Rimi gardēdis Mārtiņš Sirmais.

 

 

Ājurvēdā safrāns ieņem ārstniecības vielas statusu, atklāj Rimi gardēžu komandas uztura speciāliste Inga Pūce. Tam piemīt antispazmātiska, nomierinoša, atjaunojoša, apetīti veicinoša darbība, turklāt tas uzlabo asins sastāvu. Tiek uzskatīts, ka tas stimulē reproduktīvās sistēmas darbību un tam piedēvē pat afrodiziaka īpašības. Savukārt emocionālajā ziņā safrāns veicina tādas sajūtas kā mīlestība, līdzcietība un ziedošanās.

 

 

Mūsdienās koši violeto krokusu ziedu drīksnu – safrānu – iegūst lielā daļā Dienvideiropas valstu, Ziemeļāfrikā, Argentīnā, Indijā un pat Jaunzēlandē. Katrā krokusā ir tikai trīs drīksnas, kur katru plūc ar rokām un tad kaltē. Lai iegūtu kilogramu pasaulē dārgākās garšvielas, jānoplūc 150 000 ziedu – tie ir ļoti daudz ziedošu hektāru, tieši tādēļ safrāna cena biržā svārstās no 500 līdz 10 000 eiro par kilogramu.

 

 

Safrānu izmanto gan kā krāsvielu, lai piešķirtu ēdienam zeltainu nokrāsu, gan ēdiena garšas pastiprināšanai. To var lietot zupās, sautējumos, pievienot konditorejas izstrādājumiem un krēmiem, kā arī pievienot tējai vai citiem dzērieniem. Lai safrāns atklātu visas savas garšas īpašības, ieliec dažas drīksnas mazā bļodā, aplej ar ūdeni, tādējādi to atdzīvinot, un tad pielej garšvielu ūdeni ēdienam, ko gatavo.

 

 

Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka kādu vienkāršu ēdiena recepti, ko pagatavot, uzsākot pirmos eksperimentus ar safrānu.

 

 

Saulainais risoto

 

Sastāvdaļas:

  • Risoto rīsi (arborio) – 300 g
  • Baltvīns vai prosecco – 200 g
  • Sviests – 100 g
  • Nelieli sīpoli – 2 gab.
  • Olīveļļa – 2 ēdamk.
  • Safrāns – 1 naža gals
  • Sāls, pipari – pēc garšas
  • Dārzeņu buljons – divreiz vairāk nekā rīsu

 

 

Pagatavošana:

Katlā izkausē̄ sviestu. Sviestam pievieno vienu ēdamkaroti olīveļļas un smalki sakapātus sīpolus. Sautē sviestā līdz tie kļūst caurspīdīgi un mīksti. Katliņā ielej olīveļļu un liek cepties risoto rīsus. Kad rīsi ir uzsiluši, bet roku tiem vēl var pielikt, pielej vīnu un visu sautē.

 

 

Kad rīsi jau nedaudz ir uzsūkuši vīnu, klāt pielej dārzeņu buljonu un pievieno safrānu uz naža gala – tas ēdienam dos savdabīgu aromātu un skaistu dzeltenu krāsu. Gatavojot risoto, tas visu laiku jāmaisa, vārot uz lēnas uguns aptuveni 40 minūtes. Kad rīsi ir gatavi, tos pārkaisa ar rīvētu parmezāna sieru.

 

 

Lai labi garšo!

 

Sabiedrība

AP

Dzērājšofera dzīvesbiedre Tukumā ieaicina policistus mājoklī – tā izrādās liela kļūda

  Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Rietumzemgales iecirkņa amatpersonas Tukumā fiksējot ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu, aiztur...

Izskan milzīgi jaunumi visiem “Maxima” pircējiem

  Sekojot līdzi pircēju paradumu maiņai un vēlmei iepirkties izdevīgāk ilgtermiņā, kā arī  reaģējot uz Latvijas...

Ļoti lūdz palīdzēt: Agrā rīta stundā bez pēdām pazudusi rīdziniece

  Valsts policijas Rīgas Centra iecirknis meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1974. gadā dzimušo Kristīni Arāju, kura...

Liels notikums mūziķa Andra Kiviča dzīvē

  Dibināta 2001.gadā, savulaik piedzīvojusi plašu atpazīstamību, izdevusi vairākus albumus un vairākas dziesmas pabijušas radiostaciju topu...

Mūsu Eirovīzijas pārstāvji – grupa “Sudden Lights” – vēl pirms konkursa tiek pie prāvas summiņas

  Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) padome lēmusi sniegt finansiālu atbalstu tiem Latvijas mūziķiem, kuri...

Parādās jaunas ziņas veikalu tīkla “Mego” pircējiem

  Mazumtirdzniecības tīkls Mego šī gada martā uzsāk cenu samazināšanas programmu, kas primāri attieksies uz augļu...

Horoskopi un Testi

Foto:Wallpapermania.eu

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. marts

  Šī diena nebūs piemērota svarīgām sarunām. Pastāv risks, ka tu un tavs sarunu partneris vienkārši...
globe-views.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. marts

  Šodien nevajadzētu ļauties, lai dažādi sīkumi izraisa lielas nesaskaņas ar apkārtējiem cilvēkiem. Vajadzētu jau pašā...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 20.-26. marts

  Šonedēļ, kad laiks kļuvis vēl pavasarīgāks, atpūties un pavadi laiku ar saviem mīļajiem! Savukārt nedēļas...
Foto:Unsplash.com/Adrian/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 18. marts

  Šī diena ir piemērota, lai pievērstos personīgas dabas jautājumiem. Nebaidies uzrunāt personu, kuras atgriešanos savā...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 17. marts

  Šī diena sniegs tev jaunas iespējas personīgajās attiecībās. Iespējams, jūtas atjaunosies un/vai kļūs stiprākas pret...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. marts

  Izbaudi dienu un drosmīgi raugies nākotnē!   Auns Neraugoties uz to, ka Auni mīl savu neatkarību, viņi šodien...

Mājai un Dārzam

Par pavasari priecāties vēl pāragri, nākamnedēļ laiks atkal mainīsies – stāsta sinoptiķis Bricis! – VIDEO

  Par laika apstākļiem šonedēļ LTV "Rīta Panorāmas" ēterā pirmdienas rītā pastāstīja sinoptiķis toms Bricis, sniedzot...

Marta pēdējā pilnajā nedēļā laiks jūtami mainīsies – prognozes 7 dienām!

Jaunā nedēļa iesāksies ar salīdzinoši mierīgiem laika apstākļiem – palaikam līs, dominēs lēns vējš un...

Sinoptiķi brīdina par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši dzelteno brīdinājumu par apstākļiem daļā valsts teritorijas...