Safrāns tiek uzskatīts par visdārgāko garšvielu pasaulē, ko izmanto gandrīz visās pasaules virtuvēs. Rimi gardēžu komandas garšvielu pētnieks Mārtiņš Sirmais atklāj krokusu maģiju un iedrošina – pasaulē cildenākā garšviela jau vairākus gadsimtus papildina ne vien citu pasaules valstu ēdienus, bet atrodama arī pašmāju virtuves delikatešu receptēs.

 

 

“Šķiet, ka neesi garšojis safrānu? Varu apgalvot, ka esi, jo tas iekrāso ēdienu dzeltenu un smaržo dievīgi. Latvijā safrāns zināms salīdzinoši sen, jo ienācis jau seno muižnieku virtuvēs, bet vēlāk nonācis arī uz zemnieku galda. Protams, ne jau kā dilles vai sāls ikdienas lietošanai, tomēr arī safrānam bija noteikta loma ēdiena gatavošanā,” par safrānu stāsta Rimi gardēdis Mārtiņš Sirmais.

 

 

Ājurvēdā safrāns ieņem ārstniecības vielas statusu, atklāj Rimi gardēžu komandas uztura speciāliste Inga Pūce. Tam piemīt antispazmātiska, nomierinoša, atjaunojoša, apetīti veicinoša darbība, turklāt tas uzlabo asins sastāvu. Tiek uzskatīts, ka tas stimulē reproduktīvās sistēmas darbību un tam piedēvē pat afrodiziaka īpašības. Savukārt emocionālajā ziņā safrāns veicina tādas sajūtas kā mīlestība, līdzcietība un ziedošanās.

 

 

Mūsdienās koši violeto krokusu ziedu drīksnu – safrānu – iegūst lielā daļā Dienvideiropas valstu, Ziemeļāfrikā, Argentīnā, Indijā un pat Jaunzēlandē. Katrā krokusā ir tikai trīs drīksnas, kur katru plūc ar rokām un tad kaltē. Lai iegūtu kilogramu pasaulē dārgākās garšvielas, jānoplūc 150 000 ziedu – tie ir ļoti daudz ziedošu hektāru, tieši tādēļ safrāna cena biržā svārstās no 500 līdz 10 000 eiro par kilogramu.

 

 

Safrānu izmanto gan kā krāsvielu, lai piešķirtu ēdienam zeltainu nokrāsu, gan ēdiena garšas pastiprināšanai. To var lietot zupās, sautējumos, pievienot konditorejas izstrādājumiem un krēmiem, kā arī pievienot tējai vai citiem dzērieniem. Lai safrāns atklātu visas savas garšas īpašības, ieliec dažas drīksnas mazā bļodā, aplej ar ūdeni, tādējādi to atdzīvinot, un tad pielej garšvielu ūdeni ēdienam, ko gatavo.

 

 

Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka kādu vienkāršu ēdiena recepti, ko pagatavot, uzsākot pirmos eksperimentus ar safrānu.

 

 

Saulainais risoto

 

Sastāvdaļas:

  • Risoto rīsi (arborio) – 300 g
  • Baltvīns vai prosecco – 200 g
  • Sviests – 100 g
  • Nelieli sīpoli – 2 gab.
  • Olīveļļa – 2 ēdamk.
  • Safrāns – 1 naža gals
  • Sāls, pipari – pēc garšas
  • Dārzeņu buljons – divreiz vairāk nekā rīsu

 

 

Pagatavošana:

Katlā izkausē̄ sviestu. Sviestam pievieno vienu ēdamkaroti olīveļļas un smalki sakapātus sīpolus. Sautē sviestā līdz tie kļūst caurspīdīgi un mīksti. Katliņā ielej olīveļļu un liek cepties risoto rīsus. Kad rīsi ir uzsiluši, bet roku tiem vēl var pielikt, pielej vīnu un visu sautē.

 

 

Kad rīsi jau nedaudz ir uzsūkuši vīnu, klāt pielej dārzeņu buljonu un pievieno safrānu uz naža gala – tas ēdienam dos savdabīgu aromātu un skaistu dzeltenu krāsu. Gatavojot risoto, tas visu laiku jāmaisa, vārot uz lēnas uguns aptuveni 40 minūtes. Kad rīsi ir gatavi, tos pārkaisa ar rīvētu parmezāna sieru.

 

 

Lai labi garšo!

 

Sabiedrība

Tiešsaistes stundā Latvijā rupji pazemo skolotāju; vainīgajam draud lielas nepatikšanas

Par huligāniskām darbībām un mācību stundas norises traucēšanu Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jelgavas iecirknī...
Foto:Flickr.com/Midori H/CC

Atrasts pazudušā Eduarda līķis

PAPILDINĀTS (05.03.2021. pulksten 14:29): Šodien, 5.martā, persona  tika atrasta bez dzīvības pazīmēm. Paldies visiem ,kas...
Foto:Pexels.com/CC

Kurzemē šausmīgos apstākļos atrod trīsgadnieku; sākts kriminālprocess

  Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Saldus iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas amatpersonas ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā par...

Ceturtdien vēl 746 Covid-19 gadījumi, 14 cilvēki miruši, bet 772 slimnīcās

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) piektdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 746 jauni...

Diemžēl piektdienas rīts sācies ar skumju ziņu

  Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 4. marta plkst. 06.30 līdz 5. marta plkst. 06.30, Valsts ugunsdzēsības un...
Foto:Freely.es

Anglijas latviete dzimtenē pēkšņi tiek pie lielas naudas

  Sestdien, 27. februārī, kāda kundze no Talsiem, kas patlaban dzīvo un strādā par pavāri Lielbritānijā, Simtgades loterijā...

Horoskopi un Testi

Foto:Unsplash.com/Gabor Juhasz/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 5. marts

  Šajā laikā visām horoskopa zīmēm vairāk jāmēģina iekļauties savos plānos, lai produktīvi apmierinātu savas vajadzības....

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 4. marts

Zīmēm, kurām pēdējā laikā bijušas grūtības ar stūrgalvību un ieslīgšanu rutīnā, šodien varētu izdoties no...
Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 3. marts

  Šodien vairāk laika vajadzētu pavadīt savās mājās un veltīt laiku tam, lai vairotu prieku un...

Horoskopa zīmes, kurām MARTS būs īpaši veiksmīgs

  Uzzini, kuras dienas šomēnes zvaigznēs tev ir ierakstītas pozitīvās krāsās, bet kuras iezīmē, ka jābūt...
Foto:Flickr.com/Eric Lynch/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 2. marts

  Šodien daudziem cilvēkiem tā vien būs gaisā jūtama mīlestība. Iespējams, šodien daudzi cilvēki spēs savienoties...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 1. marts

  Par ļaunu nenāks piesardzība, jo īpaši, ja esi sācis domāt par jauniem projektiem. Ko vēl...

Mājai un Dārzam

Vilis Bukšs

Parādās pavisam jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

  Piektdien, kā arī nedēļas nogalē daudzviet gaidāms sniegs, slapjš sniegs, brīžiem snigs stipri. Gaidāms arī...

Trešdien un ceturtdien rūpīgi jāvēro laiks – varēs pateikt, kāds būs rudens un nākamā ziema

  Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā "Twitter" kontā stāsta, kādēļ...

Sinoptiķi brīdina par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par paaugstinātu ūdens līmeni daudzviet Latvijā. Februāra...