Katram gaļas cienītājam noteikti ir pazīstams vārds “steiks”. Visbiežāk ar to tiek saprasts krietns liellopu gaļas gabals, taču gardu un sulīgu steiku var pagatavot arī no cūkgaļas. To ir pierādījis arī gaļas zīmols “Rakvere”, kas no pavasara piedāvā īpašu meistardarbu – cūkgaļas steiku, kas pagatavots no cūkgaļas karbonādes. Par to, kas jāievēro, grilējot cūkgaļas steiku, skaidro “Rakvere” eksperti.

 

  1. solis: laikus izcel steikus no ledusskapja

Pirms grilēšanas jāveic priekšdarbi, kuriem ir būtiska nozīme garda rezultāta panākšanai. Lai nodrošinātu vienmērīgu cepšanos, cūkgaļas steiki vismaz vienu stundu pirms grilēšanas ir jāizņem no ledusskapja un jāpatur istabas temperatūrā. Tāpat pirms grilēšanas steikus var arī izdauzīt, jo šādā veidā gaļa labāk sasūcas ar garšvielām un ātrāk pagatavojas.

 

 

  1. solis: izvairies no apdedzināšanas

Pirms cepšanas vēlams steiku iemarinēt eļļas un garšvielu maisījumā (“Rakvere” cūkgaļas steiki jau iepriekš ir iemarinēti). Eļļa novērsīs gaļas izžūšanu un piedegšanu pie grila restītes. Nepieciešamības gadījumā ar virtuves papīra dvieli pirms grilēšanas lieko marinādi no steika var nosusināt. No gaļas noteikti ir jānoņem lielākie garšvielu gabaliņi, kas var piedegt un sabojāt sulīgā steika garšu. Savukārt kaulus, kas ir izvirzīti ārpus steika gabala, ir ieteicams aptīt ar foliju.

 

 

  1. solis: pagatavošanai nepieciešamas karstas ogles

Tas, cik ilgi gaļa jāgrilē, ir lielā mērā atkarīgs no gaļas struktūras un īpašībām. Cūkgaļas gadījumā pastāv noteikums – jo treknāka gaļa, jo uz mērenākas uguns tā ir jāgrilē. Ja steikam izvēlaties liesu cūkgaļas karbonādi, vispirms tā jāgrilē uz karstām oglēm. Kad gaļa no ārpuses ir apbrūninājusies, temperatūra vienmērīgi jāsamazina, ļaujot steikam apcepties no iekšpuses uz mazāk karstas virsmas. Šim nolūkam ir lietderīgi grilā sadalīt ogles divās zonās – karstākā un vēsākā.

Ievēro! Gaļas apgriešanai izmanto grila standziņas, nevis dakšu.

 

 

  1. solis: kas jāzina par cepšanas laiku

 

To, vai grilējamā gaļa ir gatava, var novērtēt pēc tās izskata. Vienmērīgi brūna garoziņa liecina, ka steiks ir gatavs vai to vēl ir nepieciešams pagrilēt nedaudz zemākā temperatūrā. Ja gaļa pēc taustes šķiet sīksta un sausa, tad tā visticamāk jau ir cepusies pārāk ilgi. Vislabāk gaļas gatavību ir iespējams noteikt ar gaļas termometra palīdzību – cūkgaļas steiks ir gatavs pasniegšanai, ja gaļas gabala iekšējā temperatūra ir sasniegusi 71 grādu. Ja gaļas termometra nav, tad palīdz vienkāršs zelta likums – ja steika biezums ir aptuveni 3 cm, tas ir jāapbrūnina uz grila (vai pannas) vidējā temperatūrā aptuveni 25 minūtes, apgriežot gaļu ik pēc 5 minūtēm. Pēc tam gaļai noteikti jāļauj vēl cepties 20 minūtes zemā temperatūrā zem aizvērta vāka.

 

Cūkgaļas gadījumā noteikti ir jāpārliecinās, ka gaļa ir pilnībā gatava. Pirms gaļas noņemšanas no grila apcep arī gaļas gabala malas.

 

 

  1. solis: ļauj gaļai “atpūsties”

Pēc cepšanas ļauj gaļai “atpūsties” 10 minūtes, līdz norimst sulu cirkulācija gaļā. Ja baidies, ka gaļa varētu pārāk atdzist, tad ieliec gaļu bļodā un pārklāj ar foliju. Šo 10 minūšu laikā gaļas šķiedras kļūst mīkstākas un sulīgākas, bet gaļas krāsa un garša – intensīvāka.

Sabiedrība

Parādās jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

Darba nedēļas izskaņā laika apstākļus noteiks aktīvs ciklons, kas šķērsos Latviju. Daudzviet gaidāms stiprs sniegs,...

“Harijs ir ticis šausmīgi izmantots” – Tramps nespēj klusēt par Meganu Mārklu

Donalds Tramps ir apsūdzējis Saseksas hercogieni par “necieņu” pret karalieni un karalisko ģimeni. Plašā intervijā...

Vēl 712 jauni Covid-19 gadījumi un 19 mirušie, tostarp četrdesmitgadnieks

  Ceturtdien saņemtas ziņas, ka aizvadītajā diennaktī atklāti 712 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi, bet miruši vēl...

“Es nebiju iedomājusies, ka tā būs…” Olgas izgājiens Kasparu padara traku

  Sportista un uzņēmēja Kaspara Kambalas sieva Olga šā gada noslēgumā pirmo reizi pilnībā kaila stājās...

Diemžēl ceturtdienas rīts pienācis ar skumjām ziņām

  Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 1. decembra plkst. 06.30 līdz 2. decembra plkst. 06.30, Valsts ugunsdzēsības un...

Žanis Magonei sagādājis jaunas nedienas, sieviete vēršas pēc palīdzības

  "STV" šova "Slavenības. Bez filtra" lielākas zvaigznes Magones vīram Žanim Šutovam ir aizliegums tuvoties gan...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 3. decembris

  Lielāka iespēja saņemt un izteikt dažādus spēcīgus vārdus un komentārus, tāpēc pēc iespējas centies vairot...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 2. decembris

  Šī diena izrādīsies diezgan labvēlīga, lai komunicētu ar draugiem. Tuvības sajūta ar cilvēkiem kļūs aizvien...
Foto:Flickr.com/Lesley Wilson/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 1. decembris

   Ko zvaigznes tieši tev vēsta par decembra pirmo dienu?   Auns Ar visu sparu metīsies jaunos darbos un...
Foto:Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 30. novembris

  Pirmā dienas  puse solās būt saspringta. Paaugstināsies neiecietība, katrs sīkums var izsist no līdzsvara. Otrajā...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 29. novembris

  Šai dienai nekal Napoleona plānus, bet uzstādi realizējamus mērķus. Ja kaut kas neizdodas, pie vainas...
Foto:Wallapapermani.eu

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 28. novembris

    Planētu mijiedarbība ir labvēlīga, lai demonstrētu savu šarmu un prasmes publiski. Sociālā saskarsme paies bez...

Mājai un Dārzam

Parādās jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

Darba nedēļas izskaņā laika apstākļus noteiks aktīvs ciklons, kas šķērsos Latviju. Daudzviet gaidāms stiprs sniegs,...
Foto: Vilis Bukšs

Zināms, kāds laiks mūs sagaida DECEMBRĪ

  Latvijā pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs savā interneta blogā prognozē decembra mēnesī gaidāmos...

LATVIJA PUTEŅA VARĀ: Notikuši vairāki negadījumi, valsti pārklāj sniega sega – VIDEO, FOTO

  Apkopojam video un foto materiālus, kas tapuši puteņa laikā pirmdien un naktī uz otrdienu -...