Katram gaļas cienītājam noteikti ir pazīstams vārds “steiks”. Visbiežāk ar to tiek saprasts krietns liellopu gaļas gabals, taču gardu un sulīgu steiku var pagatavot arī no cūkgaļas. To ir pierādījis arī gaļas zīmols “Rakvere”, kas no pavasara piedāvā īpašu meistardarbu – cūkgaļas steiku, kas pagatavots no cūkgaļas karbonādes. Par to, kas jāievēro, grilējot cūkgaļas steiku, skaidro “Rakvere” eksperti.

 

  1. solis: laikus izcel steikus no ledusskapja

Pirms grilēšanas jāveic priekšdarbi, kuriem ir būtiska nozīme garda rezultāta panākšanai. Lai nodrošinātu vienmērīgu cepšanos, cūkgaļas steiki vismaz vienu stundu pirms grilēšanas ir jāizņem no ledusskapja un jāpatur istabas temperatūrā. Tāpat pirms grilēšanas steikus var arī izdauzīt, jo šādā veidā gaļa labāk sasūcas ar garšvielām un ātrāk pagatavojas.

 

 

  1. solis: izvairies no apdedzināšanas

Pirms cepšanas vēlams steiku iemarinēt eļļas un garšvielu maisījumā (“Rakvere” cūkgaļas steiki jau iepriekš ir iemarinēti). Eļļa novērsīs gaļas izžūšanu un piedegšanu pie grila restītes. Nepieciešamības gadījumā ar virtuves papīra dvieli pirms grilēšanas lieko marinādi no steika var nosusināt. No gaļas noteikti ir jānoņem lielākie garšvielu gabaliņi, kas var piedegt un sabojāt sulīgā steika garšu. Savukārt kaulus, kas ir izvirzīti ārpus steika gabala, ir ieteicams aptīt ar foliju.

 

 

  1. solis: pagatavošanai nepieciešamas karstas ogles

Tas, cik ilgi gaļa jāgrilē, ir lielā mērā atkarīgs no gaļas struktūras un īpašībām. Cūkgaļas gadījumā pastāv noteikums – jo treknāka gaļa, jo uz mērenākas uguns tā ir jāgrilē. Ja steikam izvēlaties liesu cūkgaļas karbonādi, vispirms tā jāgrilē uz karstām oglēm. Kad gaļa no ārpuses ir apbrūninājusies, temperatūra vienmērīgi jāsamazina, ļaujot steikam apcepties no iekšpuses uz mazāk karstas virsmas. Šim nolūkam ir lietderīgi grilā sadalīt ogles divās zonās – karstākā un vēsākā.

Ievēro! Gaļas apgriešanai izmanto grila standziņas, nevis dakšu.

 

 

  1. solis: kas jāzina par cepšanas laiku

 

To, vai grilējamā gaļa ir gatava, var novērtēt pēc tās izskata. Vienmērīgi brūna garoziņa liecina, ka steiks ir gatavs vai to vēl ir nepieciešams pagrilēt nedaudz zemākā temperatūrā. Ja gaļa pēc taustes šķiet sīksta un sausa, tad tā visticamāk jau ir cepusies pārāk ilgi. Vislabāk gaļas gatavību ir iespējams noteikt ar gaļas termometra palīdzību – cūkgaļas steiks ir gatavs pasniegšanai, ja gaļas gabala iekšējā temperatūra ir sasniegusi 71 grādu. Ja gaļas termometra nav, tad palīdz vienkāršs zelta likums – ja steika biezums ir aptuveni 3 cm, tas ir jāapbrūnina uz grila (vai pannas) vidējā temperatūrā aptuveni 25 minūtes, apgriežot gaļu ik pēc 5 minūtēm. Pēc tam gaļai noteikti jāļauj vēl cepties 20 minūtes zemā temperatūrā zem aizvērta vāka.

 

Cūkgaļas gadījumā noteikti ir jāpārliecinās, ka gaļa ir pilnībā gatava. Pirms gaļas noņemšanas no grila apcep arī gaļas gabala malas.

 

 

  1. solis: ļauj gaļai “atpūsties”

Pēc cepšanas ļauj gaļai “atpūsties” 10 minūtes, līdz norimst sulu cirkulācija gaļā. Ja baidies, ka gaļa varētu pārāk atdzist, tad ieliec gaļu bļodā un pārklāj ar foliju. Šo 10 minūšu laikā gaļas šķiedras kļūst mīkstākas un sulīgākas, bet gaļas krāsa un garša – intensīvāka.

Sabiedrība

“Viss notiek savādāk, nekā bijām iztēlojušies” – izskan jaunas vēstis par Samantas Tīnas komandu Eirovīzijā

  Svētdienas vakarā Roterdamā oficiāli tiek atklāts 65. starptautiskais Eirovīzijas dziesmu konkurss, kurā Latviju ar dziesmu...

Izskan sarūgtinošas ziņas par laiku nākamnedēļ – prognoze 7 dienām!

  Laikapstākļus virs Latvijas nākamajā nedēļā noteiks ciklonu darbība, kā rezultātā dienas būs mākoņainas un vēsākas...

Sestdien vēl teju 400 jauni Covid-19 gadījumi un 9 mirušie; slimnīcās 668 cilvēki

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) svētdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 381 jauns...

Pazīstamais laika vērotājs Bukšs nācis klajā ar būtisku ziņu

  Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā "Twitter" kontā sestdien nācis...
Foto:Pixabay.com/smarko/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 17.-23. maijs

  Jauna maija nedēļa atkal ir klāt! Piedāvājam ielūkoties gaidāmajos notikumu pavērsienos!   Auns Zvaigznes iezīmē, ka ir pienācis...
Foto:Flickr.com/Midori H/CC

Diemžēl svētdiena sākusies ar skumju ziņu

  Kā vēsta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), sestdien Daugavpilī no  Gubiščes ezera izcelts miris...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 17. maijs

Izmanto šo dienu, lai ar savu talantu palīdzību attīstītu sev nozīmīgus un cēlus mērķus.   Auns Auna zīmē...
Foto:Pixabay.com/smarko/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 17.-23. maijs

  Jauna maija nedēļa atkal ir klāt! Piedāvājam ielūkoties gaidāmajos notikumu pavērsienos!   Auns Zvaigznes iezīmē, ka ir pienācis...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. maijs

  Ko zvaigznes tev sola svētdienai, 16. maijam?   Auns Auna zīmē dzimušajiem ir pamats uztraukumam. Tu bieži esi...
Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. maijs

  Ikviens šajā dienā jutīsies sevišķi darbīgs un mērķtiecīgs. Izmanto šīs dienas zvaigžņu stāvokli, pavadot dienu...

Horoskops: Atklāj, kas biji pagātnē un to, kas būsi nākamajā dzīvē

Vadoties pēc dzimšanas gada ir iespējams saprast, kas esi – kādas ir tavas rakstura īpašības,...
Foto:Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 14. maijs

  Ko zvaigznes sola piektdienai, 14. maijam?   Auns Auna zīmē dzimušie ir ļoti enerģiski cilvēki un, lai gan...

Mājai un Dārzam

Izskan sarūgtinošas ziņas par laiku nākamnedēļ – prognoze 7 dienām!

  Laikapstākļus virs Latvijas nākamajā nedēļā noteiks ciklonu darbība, kā rezultātā dienas būs mākoņainas un vēsākas...

Pazīstamais laika vērotājs Bukšs nācis klajā ar būtisku ziņu

  Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā "Twitter" kontā sestdien nācis...
Foto:Flickr.com/Gael Varoquaux/CC

Izplatīts brīdinājums par laiku svētdienas rītā

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laika apstākļiem svētdienas rītā. 16.05.2021. no rīta...