Katram gaļas cienītājam noteikti ir pazīstams vārds “steiks”. Visbiežāk ar to tiek saprasts krietns liellopu gaļas gabals, taču gardu un sulīgu steiku var pagatavot arī no cūkgaļas. To ir pierādījis arī gaļas zīmols “Rakvere”, kas no pavasara piedāvā īpašu meistardarbu – cūkgaļas steiku, kas pagatavots no cūkgaļas karbonādes. Par to, kas jāievēro, grilējot cūkgaļas steiku, skaidro “Rakvere” eksperti.

 

  1. solis: laikus izcel steikus no ledusskapja

Pirms grilēšanas jāveic priekšdarbi, kuriem ir būtiska nozīme garda rezultāta panākšanai. Lai nodrošinātu vienmērīgu cepšanos, cūkgaļas steiki vismaz vienu stundu pirms grilēšanas ir jāizņem no ledusskapja un jāpatur istabas temperatūrā. Tāpat pirms grilēšanas steikus var arī izdauzīt, jo šādā veidā gaļa labāk sasūcas ar garšvielām un ātrāk pagatavojas.

 

 

  1. solis: izvairies no apdedzināšanas

Pirms cepšanas vēlams steiku iemarinēt eļļas un garšvielu maisījumā (“Rakvere” cūkgaļas steiki jau iepriekš ir iemarinēti). Eļļa novērsīs gaļas izžūšanu un piedegšanu pie grila restītes. Nepieciešamības gadījumā ar virtuves papīra dvieli pirms grilēšanas lieko marinādi no steika var nosusināt. No gaļas noteikti ir jānoņem lielākie garšvielu gabaliņi, kas var piedegt un sabojāt sulīgā steika garšu. Savukārt kaulus, kas ir izvirzīti ārpus steika gabala, ir ieteicams aptīt ar foliju.

 

 

  1. solis: pagatavošanai nepieciešamas karstas ogles

Tas, cik ilgi gaļa jāgrilē, ir lielā mērā atkarīgs no gaļas struktūras un īpašībām. Cūkgaļas gadījumā pastāv noteikums – jo treknāka gaļa, jo uz mērenākas uguns tā ir jāgrilē. Ja steikam izvēlaties liesu cūkgaļas karbonādi, vispirms tā jāgrilē uz karstām oglēm. Kad gaļa no ārpuses ir apbrūninājusies, temperatūra vienmērīgi jāsamazina, ļaujot steikam apcepties no iekšpuses uz mazāk karstas virsmas. Šim nolūkam ir lietderīgi grilā sadalīt ogles divās zonās – karstākā un vēsākā.

Ievēro! Gaļas apgriešanai izmanto grila standziņas, nevis dakšu.

 

 

  1. solis: kas jāzina par cepšanas laiku

 

To, vai grilējamā gaļa ir gatava, var novērtēt pēc tās izskata. Vienmērīgi brūna garoziņa liecina, ka steiks ir gatavs vai to vēl ir nepieciešams pagrilēt nedaudz zemākā temperatūrā. Ja gaļa pēc taustes šķiet sīksta un sausa, tad tā visticamāk jau ir cepusies pārāk ilgi. Vislabāk gaļas gatavību ir iespējams noteikt ar gaļas termometra palīdzību – cūkgaļas steiks ir gatavs pasniegšanai, ja gaļas gabala iekšējā temperatūra ir sasniegusi 71 grādu. Ja gaļas termometra nav, tad palīdz vienkāršs zelta likums – ja steika biezums ir aptuveni 3 cm, tas ir jāapbrūnina uz grila (vai pannas) vidējā temperatūrā aptuveni 25 minūtes, apgriežot gaļu ik pēc 5 minūtēm. Pēc tam gaļai noteikti jāļauj vēl cepties 20 minūtes zemā temperatūrā zem aizvērta vāka.

 

Cūkgaļas gadījumā noteikti ir jāpārliecinās, ka gaļa ir pilnībā gatava. Pirms gaļas noņemšanas no grila apcep arī gaļas gabala malas.

 

 

  1. solis: ļauj gaļai “atpūsties”

Pēc cepšanas ļauj gaļai “atpūsties” 10 minūtes, līdz norimst sulu cirkulācija gaļā. Ja baidies, ka gaļa varētu pārāk atdzist, tad ieliec gaļu bļodā un pārklāj ar foliju. Šo 10 minūšu laikā gaļas šķiedras kļūst mīkstākas un sulīgākas, bet gaļas krāsa un garša – intensīvāka.

Sabiedrība

Izskan pavisam jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ – aprīļa sākumā!

Marta beigās ciklonu darbības ietekmē valdīja ziemīgi laikapstākļi. Laiks bija vēss un nokrišņiem bagāts, daudzviet...

Rīgas centrā būvlaukumā sagruvusi neapdzīvota piecstāvu ēka; zem tās palikušas vairākas automašīnas

  Rīgas centrā būvlaukumā ceturtdien sagruvusi neapdzīvota piecstāvu ēka, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Plkst. 14.15...

Izdevies palīdzēt skatuves leģendai Zariņam, kuru piemeklējusi ļauna slimība

  2022. gada novembrī ar nodibinājuma “Fonds Līdzskaņa” palīdzību tika uzsākta ziedojumu vākšana, lai palīdzētu populārajam...

Brīdina par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par apstākļiem ceturtdien un turpmāk. Turpinoties ūdens līmeņa...

Smaga avārija Saldus pusē – visai spraigu diennakti aizvadījuši glābēji

  Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 29. marta plkst. 6.30 līdz 30. marta plkst. 6.30, Valsts...
Foto:Autumn-sunshine.net

Brīdina par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku naktī uz ceturtdienu un no...

Horoskopi un Testi

Foto:Unsplash.com/Dawid Zawila/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 31. marts

  Šodien gaisā virmos dažādas vēsmas, kas liks lietām teju krist laukā no rokām. Centies pārlieku...
pavasaris,

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 30. marts

  Auns Šodien tevi ieintriģēs kāda kolēģa uzsāktais projekts. Šis cilvēks tev izstāstīs, ka vakaros un...
suns kucēns

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 29. marts

  Diena solās būt pilna pozitīvu emociju, taču tev jāuzmanās un rūpīgi jāraugās tajā, kas šodien...
Foto:Flickr.com/JLS Photography - Alaska/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 28. marts

  Šodien rīta pusē vēlams koncentrēties uz to, kas patiesi ir svarīgs – ģimeni, darbu un...
Foto:E.standard.net

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 27. marts

  Šī diena burtiski aicina darboties! Met malā slinkumu un ķeries pie svarīgiem, nepadarītiem darbiem. Smagi...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. marts

  Auns Šo dienu pavadīsi ļoti produktīvi. Izdarot gana daudz gan mājās, gan dabā, centies neaizmirst vēl...

Mājai un Dārzam

Izskan pavisam jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ – aprīļa sākumā!

Marta beigās ciklonu darbības ietekmē valdīja ziemīgi laikapstākļi. Laiks bija vēss un nokrišņiem bagāts, daudzviet...

Brīdina par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par apstākļiem ceturtdien un turpmāk. Turpinoties ūdens līmeņa...
Foto:Autumn-sunshine.net

Brīdina par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku naktī uz ceturtdienu un no...