Aukstajā ziemas laikā svētku maltīte nav pilnvērtīga bez klasiska krāsnī pagatavota cūkgaļas cepeša. Čurkstošs un smaržojošs cepetis satuvina ģimeni un draugus, lai kopīgi baudītu šo ceptās gaļas garšas piedzīvojumu. Padomus, kā vislabāk pagatavot savu ideālo svētku cepeti, sniedz zīmola “Rīgas Miesnieks” gaļas eksperti.

 

Pirmais solis: piemērotas gaļas izvēle

 

Gardu cūkgaļas cepeti iespējams pagatavot no cūkgaļas kakla karbonādes, cūkgaļas filejas ārējās daļas ar ādu un speķi, muguras daļas, lāpstiņas daļas vai bekona ar ādu vai bez tās. Cepšanai tiek izmantots arī gurna gabals ar kaulu vai 5 cm biezas lāpstiņas daļas šķēles. Tāpat labi garšos arī cepts priekšējais vai aizmugurējais apakšstilbs.

 

Cūkgaļas cepetis ar ādu noteikti būs sulīgāks, un kraukšķīgā āda ļaus tradicionālo krāsnī pagatavoto cepeti novērtēt vēl vairāk. Parasti cepetim tiek izvēlēts 1 līdz 3 kilogramus smags gaļas gabals, lai gan Ziemassvētku laikā, kad pie galda pulcējas visa radu saime, klasiskais svētku cepetis var sasniegt pat 5 līdz 7 kilogramu svaru.

 

Otrais solis: garšas nianšu piešķiršana

 

Cepetim var piešķirt dažādas garšas nianses ar atbilstošiem garšvielu maisījumiem, garšaugiem un klasiskām garšvielām – atliek vien izvēlēties savām garšas kārpiņām tīkamāko. Lielisku garšu cepetim piešķirs vietējie garšaugi, piemēram, ķiploki un sīpoli. Tāpat cūkgaļas gabalu var vienkārši ieberzēt ar sāls-piparu maisījumu vai, piemēram, ar sinepju garšvielu maisījumu un ļaut nedaudz nostāvēties pirms ievietošanas krāsnī.

 

Lai piešķirtu bagātīgāku garšu un sulīgumu, liesumā var izdarīt iegriezumus un katrā iegriezumā ielikt, piemēram, cūkgaļas speķi, kūpinātu bekonu, burkānus, seleriju vai ķiploka daiviņas, žāvētas melnās plūmes utt. Ja ir vēlme, gaļu pirms termiskās apstrādes var arī iemarinēt sev tīkamā marinādē un aptuveni diennakti noturēt ledusskapī.

 

Garšvielas, dārzeņi un citas piedevas padara cepeti vēl vērtīgāku (arī svinīgāku) un garšīgāku. Vienlaikus jāuzmanās, lai garšvielas nevis nomāktu gaļas izstrādājuma dabisko garšu, bet labāk izceltu gaļai raksturīgās garšas nianses.

 

Trešais solis: cepeša formas veidošana

 

Lai cepetim būtu viendabīgāks veidols, pirms ievietošanas krāsnī gaļas gabalam jāpiešķir forma. Sasienot ar auklu vai cepot tīkliņā, cepetis vienlaikus gan efektīgāk izskatīsies, gan būs kompaktāks. Ar garšvielām apstrādātam cepetim var piešķirt formu arī, to stingri ietinot folijā.

 

Vēl būtiski – pirms termiskas apstrādes gaļai aptuveni stunda jāstāv istabas temperatūrā, lai, ievietojot krāsnī, nenotiktu strauja temperatūras maiņa un cepetis labi apbrūnētu.

 

Ceturtais solis: cepšana

 

Apstrādātais cūkgaļas gabals jānovieto uz cepeškrāsns pannas vai plāts un jāievieto iepriekš sakarsētā krāsnī. Vispirms tas 250°C grādos jāapbrūnina 10 minūtes vai līdz brīdim, kad izveidojas brūna garoziņa. Pēc tam cepeškrāsnī jāpazemina temperatūra līdz 120°C, pannā jāielej nedaudz buljona vai ūdens, kam, ja ir vēlme, var pievienot sarkanvīnu vai baltvīnu. Pēc tam gaļa jācep, līdz tā ir gatava. Ik pēc 10 līdz 15 minūtēm gaļa krāsnī jāapslacina ar cepeša sulu vai speciāli tam pagatavotu mērci. Gaļas izcepšanās laiks ir atkarīgs no cepeša lieluma, bet lielākoties viena kilograma gaļas pagatavošanai krāsnī nepieciešama viena stunda.

 

Gaļa ir gatava, kad, iedurot ar asu nazi vai iesmu, neizdalās sarkanīga sula – tai jābūt caurspīdīgai un dzidrai.

 

Cepeša pagatavošanai varat izvēlēties arī speciālo cepšanas maisiņu, un tādējādi iegūsiet sulīgu un mīkstu gaļu. Ar garšvielām apstrādātu gaļu cepšanas maisiņā var likt kopā ar dārzeņiem un maisiņa augšējo daļu nedaudz iegriezt, lai no tā izkļūst liekais mitrums. Pēc tam gaļu novieto uz cepeškrāsns pannas un cep 175-200°C temperatūrā. Arī izmantojot šo metodi, lielākoties viena kilograma gaļas pagatavošanai krāsnī nepieciešama viena stunda. No maisiņā sakrājušās sulas var pagatavot garšīgu mērci.

 

Piektais solis: labu apetīti!

 

Pirms sagriešanas cepetim 5 līdz 15 minūtes jāpastāv, lai gaļas sula nostājas. Tādā veidā arī, sagriežot gaļu traukā, neiztecēs pārāk daudz vērtīgā šķidruma. Gaļa arī pēc cepšanas jāgriež pretēji gaļas šķiedrām.

 

Kārtīga klasiskā cepeša pagatavošana gan prasa laiku un pūļu, bet rezultāts – garšas piedzīvojuma baudījums – vienmēr ir tā vērts! Labu apetīti!

 

Knifiņš

 

Veikalos ir nopērkams jau apstrādāts cūkgaļas cepetis folijas cepšanas kastē, ko ir ļoti ērti un vienkārši pagatavot. Pirms cepšanas jānoņem kartona ietvars, plēvē ar dakšu jāizdur pāris caurumi, un gaļa jācep folijas kastē iepriekš sakarsētā krāsnī ~180°C temperatūrā. Viena kilograma gaļas pagatavošanai būs nepieciešamas aptuveni 90 minūtes.

 

 

Sabiedrība

Izplatīts brīdinājums par laiku piektdien

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši sarkano brīdinājumu par ekstremāli stipru karstumu piektdien....

Glābēji nāk klajā ar nopietnu brīdinājumu iedzīvotājiem

Latvijā turpinās ekstremāli stiprs karstums - vietām gaisa temperatūra paaugstināsies līdz pat +33 grādiem. Valsts ugunsdzēsības...

Olga Kambala atzīst, ka izvēlējusies mīlestību un atklāj vēl vienu sapni

STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Olga Kambala, atklājusi, ka vīru Kasparu Kambalu izvēlējusies mīlestības...
Foto:Hdwallpapers.com

Sinoptiķi atklāj, kad kļūs vēsāks, tomēr ir arī slikta ziņa

  Šonedēļ laika apstākļus ietekmē anticiklona darbība, un vēl piektdien valstī saglabāsies ļoti stiprs karstums, taču...

Depozīta sistēmas uzturētājs nāk klajā ar paziņojumu

  Sešarpus mēnešu laikā depozīta sistēmā atgriezti 100 miljoni tukšo dzērienu iepakojumu, bet depozīta punktos šobrīd...

Parādās pavisam jaunas ziņas par populāro grupu “Tautumeitas”

  Etno mūzikas grupa “Tautumeitas” nāk klajā ar videoklipu dziesmai “Vīna ūtrai”, kas atrodama grupas jaunākajā...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. augusts

  Šī diena būs labvēlīga, lai dažādas lietas pārdomātu loģikā un saprātīgā veidā. Šodien vairāk vajadzētu...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 18. augusts

  Šodien solās būt diezgan aizņemta diena, tādēļ būs grūti nosēdēt mierā. Uzmanies no konfliktiem, tie...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 17. augusts

  Šodien gribēsies vairāk atpūsties, jautri pavadīt laiku, izklaidēties. Būs grūti turēt sevi grožos, noteikt dažādas...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. augusts

  Auns Kas par enerģisku dieniņu! Būsi spiests ļauties straumei pretī pārmaiņām. Iespējams, apsvērsi iespēju pieņemt kādu...
Foto:Flickr.com/Moyan Brenn/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. augusts

  Šodien tavs zinātkāres līmenis krietni pieaugs – tu būsi izslāpis pēc jaunām zināšanām. Taču tu...
Pexels/CC0 License

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 15.-21. augusts

  Augusts sasniedzis savu ekvatoru, tuvojas skolas laiks un atvaļinājumu viļņa beigas. Ļauj vaļu savām vēlmēm,...

Mājai un Dārzam

Izplatīts brīdinājums par laiku piektdien

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši sarkano brīdinājumu par ekstremāli stipru karstumu piektdien....
Foto:Hdwallpapers.com

Sinoptiķi atklāj, kad kļūs vēsāks, tomēr ir arī slikta ziņa

  Šonedēļ laika apstākļus ietekmē anticiklona darbība, un vēl piektdien valstī saglabāsies ļoti stiprs karstums, taču...

Izskan ļoti nopietns brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši oranžo un daļā valsts pat sarkano brīdinājumu...