Aukstajā ziemas laikā svētku maltīte nav pilnvērtīga bez klasiska krāsnī pagatavota cūkgaļas cepeša. Čurkstošs un smaržojošs cepetis satuvina ģimeni un draugus, lai kopīgi baudītu šo ceptās gaļas garšas piedzīvojumu. Padomus, kā vislabāk pagatavot savu ideālo svētku cepeti, sniedz zīmola “Rīgas Miesnieks” gaļas eksperti.

 

Pirmais solis: piemērotas gaļas izvēle

 

Gardu cūkgaļas cepeti iespējams pagatavot no cūkgaļas kakla karbonādes, cūkgaļas filejas ārējās daļas ar ādu un speķi, muguras daļas, lāpstiņas daļas vai bekona ar ādu vai bez tās. Cepšanai tiek izmantots arī gurna gabals ar kaulu vai 5 cm biezas lāpstiņas daļas šķēles. Tāpat labi garšos arī cepts priekšējais vai aizmugurējais apakšstilbs.

 

Cūkgaļas cepetis ar ādu noteikti būs sulīgāks, un kraukšķīgā āda ļaus tradicionālo krāsnī pagatavoto cepeti novērtēt vēl vairāk. Parasti cepetim tiek izvēlēts 1 līdz 3 kilogramus smags gaļas gabals, lai gan Ziemassvētku laikā, kad pie galda pulcējas visa radu saime, klasiskais svētku cepetis var sasniegt pat 5 līdz 7 kilogramu svaru.

 

Otrais solis: garšas nianšu piešķiršana

 

Cepetim var piešķirt dažādas garšas nianses ar atbilstošiem garšvielu maisījumiem, garšaugiem un klasiskām garšvielām – atliek vien izvēlēties savām garšas kārpiņām tīkamāko. Lielisku garšu cepetim piešķirs vietējie garšaugi, piemēram, ķiploki un sīpoli. Tāpat cūkgaļas gabalu var vienkārši ieberzēt ar sāls-piparu maisījumu vai, piemēram, ar sinepju garšvielu maisījumu un ļaut nedaudz nostāvēties pirms ievietošanas krāsnī.

 

Lai piešķirtu bagātīgāku garšu un sulīgumu, liesumā var izdarīt iegriezumus un katrā iegriezumā ielikt, piemēram, cūkgaļas speķi, kūpinātu bekonu, burkānus, seleriju vai ķiploka daiviņas, žāvētas melnās plūmes utt. Ja ir vēlme, gaļu pirms termiskās apstrādes var arī iemarinēt sev tīkamā marinādē un aptuveni diennakti noturēt ledusskapī.

 

Garšvielas, dārzeņi un citas piedevas padara cepeti vēl vērtīgāku (arī svinīgāku) un garšīgāku. Vienlaikus jāuzmanās, lai garšvielas nevis nomāktu gaļas izstrādājuma dabisko garšu, bet labāk izceltu gaļai raksturīgās garšas nianses.

 

Trešais solis: cepeša formas veidošana

 

Lai cepetim būtu viendabīgāks veidols, pirms ievietošanas krāsnī gaļas gabalam jāpiešķir forma. Sasienot ar auklu vai cepot tīkliņā, cepetis vienlaikus gan efektīgāk izskatīsies, gan būs kompaktāks. Ar garšvielām apstrādātam cepetim var piešķirt formu arī, to stingri ietinot folijā.

 

Vēl būtiski – pirms termiskas apstrādes gaļai aptuveni stunda jāstāv istabas temperatūrā, lai, ievietojot krāsnī, nenotiktu strauja temperatūras maiņa un cepetis labi apbrūnētu.

 

Ceturtais solis: cepšana

 

Apstrādātais cūkgaļas gabals jānovieto uz cepeškrāsns pannas vai plāts un jāievieto iepriekš sakarsētā krāsnī. Vispirms tas 250°C grādos jāapbrūnina 10 minūtes vai līdz brīdim, kad izveidojas brūna garoziņa. Pēc tam cepeškrāsnī jāpazemina temperatūra līdz 120°C, pannā jāielej nedaudz buljona vai ūdens, kam, ja ir vēlme, var pievienot sarkanvīnu vai baltvīnu. Pēc tam gaļa jācep, līdz tā ir gatava. Ik pēc 10 līdz 15 minūtēm gaļa krāsnī jāapslacina ar cepeša sulu vai speciāli tam pagatavotu mērci. Gaļas izcepšanās laiks ir atkarīgs no cepeša lieluma, bet lielākoties viena kilograma gaļas pagatavošanai krāsnī nepieciešama viena stunda.

 

Gaļa ir gatava, kad, iedurot ar asu nazi vai iesmu, neizdalās sarkanīga sula – tai jābūt caurspīdīgai un dzidrai.

 

Cepeša pagatavošanai varat izvēlēties arī speciālo cepšanas maisiņu, un tādējādi iegūsiet sulīgu un mīkstu gaļu. Ar garšvielām apstrādātu gaļu cepšanas maisiņā var likt kopā ar dārzeņiem un maisiņa augšējo daļu nedaudz iegriezt, lai no tā izkļūst liekais mitrums. Pēc tam gaļu novieto uz cepeškrāsns pannas un cep 175-200°C temperatūrā. Arī izmantojot šo metodi, lielākoties viena kilograma gaļas pagatavošanai krāsnī nepieciešama viena stunda. No maisiņā sakrājušās sulas var pagatavot garšīgu mērci.

 

Piektais solis: labu apetīti!

 

Pirms sagriešanas cepetim 5 līdz 15 minūtes jāpastāv, lai gaļas sula nostājas. Tādā veidā arī, sagriežot gaļu traukā, neiztecēs pārāk daudz vērtīgā šķidruma. Gaļa arī pēc cepšanas jāgriež pretēji gaļas šķiedrām.

 

Kārtīga klasiskā cepeša pagatavošana gan prasa laiku un pūļu, bet rezultāts – garšas piedzīvojuma baudījums – vienmēr ir tā vērts! Labu apetīti!

 

Knifiņš

 

Veikalos ir nopērkams jau apstrādāts cūkgaļas cepetis folijas cepšanas kastē, ko ir ļoti ērti un vienkārši pagatavot. Pirms cepšanas jānoņem kartona ietvars, plēvē ar dakšu jāizdur pāris caurumi, un gaļa jācep folijas kastē iepriekš sakarsētā krāsnī ~180°C temperatūrā. Viena kilograma gaļas pagatavošanai būs nepieciešamas aptuveni 90 minūtes.

 

 

Sabiedrība

No šodienas! Milzīgi jaunumi “McDonald’s” iecienījušajiem latviešiem

Vadošais restorānu tīkls McDonald’s®, sekojot mūsdienu tehnoloģiju aktualitātēm, Latvijā ieviesis jaunu un inovatīvu pakalpojumu –...

Trešdienas rītā pienākusi traģiska vēsts

  Aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēti 134 ceļu satiksmes negadījumi, tajos cietušas deviņas personas un viena gājusi...

Svarīgas ziņas pircējiem izplatījis veikalu tīkls “Maxima”

  Turpinot attīstīt digitālos risinājumus, “Maxima Latvija” vērienīgi paplašinājusi pakalpojuma “Skenē pats” pieejamību tirdzniecības tīklā. No šodienas, 3....
nauda

Vienkārši padomi, kas atvieglos uzkrājumu veidošanu

Regulāri veidots uzkrājums ir viens no būtiskākajiem finansiālās drošības priekšnoteikumiem –pieaugot inflācijai un mājsaimniecības ikdienas...

Uz Jelgavas, Liepājas un Ventspils šosejas sāks darboties vidējā ātruma kontroles posmi – kur tie atrodas?

  Naktī uz otrdienu, 3. oktobri, uz Jelgavas šosejas no Spodrām līdz krustojumam ar Parka aleju...
Valsts policija

Pēdējo reizi Rīgā redzētais jaunietis atrasts miris

  Bezvēsts prombūtnē bijušais Iļja Ratfelders diemžēl ir atrasts miris. Sākotnējā policijas rīcībā esošā informācija neliecina,...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 4. oktobris

Drīz sajutīsi gaidīto. Būs piemērots laiks lielu lēmumu pieņemšanai, taču pagaidi līdz iegūsi visu nepieciešamo...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 3. oktobris

Auns Šodien ieteicams neatrasties ilgstoši tuvumā savam partnerim, jo var gadīties, ka tas būs vienīgais veids,...
rudens

Horoskopa zīmes, kurām OKTOBRIS būs īpaši labvēlīgs

Uzzini, kuras dienas šomēnes zvaigznēs tev ir ierakstītas pozitīvās krāsās, bet kuras iezīmē, ka jābūt...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 2. oktobris

  Šajā dienā jaunas idejas var izrādīties visai attālinātas no realitātes. Kontakti ar kādām personām var...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 1. oktobris

  Zvaigžņu stāvoklis pavērs aizvien jaunas un jaunas iespējas. Izmanto tās, lai veiktu izmaiņas, ko jau...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 2.-8. oktobris

  Aplūko, kā izkārtojušās zvaigznes, un ko tās šajā nedēļā paredzējušas tieši tev! Auns Realitāte visiem nav vienāda,...

Mājai un Dārzam

Nopietni brīdina par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laika apstākļiem trešdien. 04.10.2023. pēcpusdienā Vidzemē gaidāmas...

Brīdina par laiku vakarā un naktī

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku otrdienas vakarā un naktī uz...

Diemžēl nav patīkamu ziņu par laiku oktobra pirmajā nedēļā

  Septembris nesa neierasti vasarīgu laiku, tika pārspēti vairāk nekā 100 siltuma rekordi. Tai skaitā 29....