Aukstajā ziemas laikā svētku maltīte nav pilnvērtīga bez klasiska krāsnī pagatavota cūkgaļas cepeša. Čurkstošs un smaržojošs cepetis satuvina ģimeni un draugus, lai kopīgi baudītu šo ceptās gaļas garšas piedzīvojumu. Padomus, kā vislabāk pagatavot savu ideālo svētku cepeti, sniedz zīmola “Rīgas Miesnieks” gaļas eksperti.

 

Pirmais solis: piemērotas gaļas izvēle

 

Gardu cūkgaļas cepeti iespējams pagatavot no cūkgaļas kakla karbonādes, cūkgaļas filejas ārējās daļas ar ādu un speķi, muguras daļas, lāpstiņas daļas vai bekona ar ādu vai bez tās. Cepšanai tiek izmantots arī gurna gabals ar kaulu vai 5 cm biezas lāpstiņas daļas šķēles. Tāpat labi garšos arī cepts priekšējais vai aizmugurējais apakšstilbs.

 

Cūkgaļas cepetis ar ādu noteikti būs sulīgāks, un kraukšķīgā āda ļaus tradicionālo krāsnī pagatavoto cepeti novērtēt vēl vairāk. Parasti cepetim tiek izvēlēts 1 līdz 3 kilogramus smags gaļas gabals, lai gan Ziemassvētku laikā, kad pie galda pulcējas visa radu saime, klasiskais svētku cepetis var sasniegt pat 5 līdz 7 kilogramu svaru.

 

Otrais solis: garšas nianšu piešķiršana

 

Cepetim var piešķirt dažādas garšas nianses ar atbilstošiem garšvielu maisījumiem, garšaugiem un klasiskām garšvielām – atliek vien izvēlēties savām garšas kārpiņām tīkamāko. Lielisku garšu cepetim piešķirs vietējie garšaugi, piemēram, ķiploki un sīpoli. Tāpat cūkgaļas gabalu var vienkārši ieberzēt ar sāls-piparu maisījumu vai, piemēram, ar sinepju garšvielu maisījumu un ļaut nedaudz nostāvēties pirms ievietošanas krāsnī.

 

Lai piešķirtu bagātīgāku garšu un sulīgumu, liesumā var izdarīt iegriezumus un katrā iegriezumā ielikt, piemēram, cūkgaļas speķi, kūpinātu bekonu, burkānus, seleriju vai ķiploka daiviņas, žāvētas melnās plūmes utt. Ja ir vēlme, gaļu pirms termiskās apstrādes var arī iemarinēt sev tīkamā marinādē un aptuveni diennakti noturēt ledusskapī.

 

Garšvielas, dārzeņi un citas piedevas padara cepeti vēl vērtīgāku (arī svinīgāku) un garšīgāku. Vienlaikus jāuzmanās, lai garšvielas nevis nomāktu gaļas izstrādājuma dabisko garšu, bet labāk izceltu gaļai raksturīgās garšas nianses.

 

Trešais solis: cepeša formas veidošana

 

Lai cepetim būtu viendabīgāks veidols, pirms ievietošanas krāsnī gaļas gabalam jāpiešķir forma. Sasienot ar auklu vai cepot tīkliņā, cepetis vienlaikus gan efektīgāk izskatīsies, gan būs kompaktāks. Ar garšvielām apstrādātam cepetim var piešķirt formu arī, to stingri ietinot folijā.

 

Vēl būtiski – pirms termiskas apstrādes gaļai aptuveni stunda jāstāv istabas temperatūrā, lai, ievietojot krāsnī, nenotiktu strauja temperatūras maiņa un cepetis labi apbrūnētu.

 

Ceturtais solis: cepšana

 

Apstrādātais cūkgaļas gabals jānovieto uz cepeškrāsns pannas vai plāts un jāievieto iepriekš sakarsētā krāsnī. Vispirms tas 250°C grādos jāapbrūnina 10 minūtes vai līdz brīdim, kad izveidojas brūna garoziņa. Pēc tam cepeškrāsnī jāpazemina temperatūra līdz 120°C, pannā jāielej nedaudz buljona vai ūdens, kam, ja ir vēlme, var pievienot sarkanvīnu vai baltvīnu. Pēc tam gaļa jācep, līdz tā ir gatava. Ik pēc 10 līdz 15 minūtēm gaļa krāsnī jāapslacina ar cepeša sulu vai speciāli tam pagatavotu mērci. Gaļas izcepšanās laiks ir atkarīgs no cepeša lieluma, bet lielākoties viena kilograma gaļas pagatavošanai krāsnī nepieciešama viena stunda.

 

Gaļa ir gatava, kad, iedurot ar asu nazi vai iesmu, neizdalās sarkanīga sula – tai jābūt caurspīdīgai un dzidrai.

 

Cepeša pagatavošanai varat izvēlēties arī speciālo cepšanas maisiņu, un tādējādi iegūsiet sulīgu un mīkstu gaļu. Ar garšvielām apstrādātu gaļu cepšanas maisiņā var likt kopā ar dārzeņiem un maisiņa augšējo daļu nedaudz iegriezt, lai no tā izkļūst liekais mitrums. Pēc tam gaļu novieto uz cepeškrāsns pannas un cep 175-200°C temperatūrā. Arī izmantojot šo metodi, lielākoties viena kilograma gaļas pagatavošanai krāsnī nepieciešama viena stunda. No maisiņā sakrājušās sulas var pagatavot garšīgu mērci.

 

Piektais solis: labu apetīti!

 

Pirms sagriešanas cepetim 5 līdz 15 minūtes jāpastāv, lai gaļas sula nostājas. Tādā veidā arī, sagriežot gaļu traukā, neiztecēs pārāk daudz vērtīgā šķidruma. Gaļa arī pēc cepšanas jāgriež pretēji gaļas šķiedrām.

 

Kārtīga klasiskā cepeša pagatavošana gan prasa laiku un pūļu, bet rezultāts – garšas piedzīvojuma baudījums – vienmēr ir tā vērts! Labu apetīti!

 

Knifiņš

 

Veikalos ir nopērkams jau apstrādāts cūkgaļas cepetis folijas cepšanas kastē, ko ir ļoti ērti un vienkārši pagatavot. Pirms cepšanas jānoņem kartona ietvars, plēvē ar dakšu jāizdur pāris caurumi, un gaļa jācep folijas kastē iepriekš sakarsētā krāsnī ~180°C temperatūrā. Viena kilograma gaļas pagatavošanai būs nepieciešamas aptuveni 90 minūtes.

 

 

Sabiedrība

Publisko vēl nezināmus faktus par Magones pagātni

  Viesojoties Vecrīgā, STV šova "Slavenības. Bez filtra." zvaigzne Magone atminas savus studijas gadus, kad ļāvusies...

Kivičs beidzot parāda, kā kopā ar sievu un meitiņu dzīvo Norvēģijā – FOTO, VIDEO

  Kā zināms, mūziķis Andris Kivičs ar sievu Lieni un meitiņu Miu jau kopš augusta vidus...

Vēl pagājušonedēļ bijis veikalā bez maskas: Covid-19 izslimojis arī Aldis Gobzems

  Covid-19 izslimojis viens no dažiem nevakcinētajiem Saeimas deputātiem Aldis Gobzems. Viņam slimība noritējusi vieglā formā....

Skaļš pavērsiens viltoto sertifikātu lietā: Aiztur vēl četrus mediķus, tostarp ģimenes ārsti

  Turpinot mērķtiecīgu darbu saistībā ar fiktīvas vakcinācijas vai vakcinācijas sertifikātu pret Covid-19 atklāšanu un, balstoties...

Nepiekrīt esošajiem ierobežojumiem! Pirmajā mājsēdes naktī kāds rupjš autovadītājs tiek pie soda

  Vakar, 21. oktobrī, tika aizvadīta pirmā nakts, kad visiem Latvijas iedzīvotājiem bija  jāievēro mājsēde jeb...

Pirmo reizi vairāk nekā 3000 Covid-19 gadījumi; miruši vēl 25 cilvēki, tostarp divi četrdesmitgadnieki

  Piektdien saņemtas ziņas, ka aizvadītajā diennaktī atklāti 3133 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi, kas ir jauns...

Horoskopi un Testi

pixabay.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. oktobris

  Labvēlīga diena saskarsmei ar cilvēkiem tev visapkārt. Komunikācija pašlaik var būt ļoti emocionāla, kas ievērojami...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. oktobris

Dienas pirmajā daļā vari veikt kāda pagātnes perioda analīzi vai pabeigt kādu aktuālu notikumu vai...

Tavs horoskops veiksmīgam NOVEMBRIM

Novembris nozīmē, ka vēl pavisam nedaudz un atkal sāksim kaut ko no jauna – jaunu...
Foto:Wallpaperbeta.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. oktobris

  Dienas pirmā puse labvēlīga godīgai, atklātai komunikācijai. Gaidāmas konstruktīvas diskusijas, jums būs interese tajās iesaistīties....

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. oktobris

  Pašreizējais planētu stāvoklis palielina jūsu optimismu, intuīciju, ļauj saskatīt jaunas iespējas. Taču nerīkojieties ātri un...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. oktobris

  Dienas pirmajā pusē gatavojies jaukam pārsteigumam. Radošā darbā sekmes un pašizpausmes iespējas būs teicamas. Tu...

Mājai un Dārzam

flickr.com

Diemžēl nav patīkamu ziņu par laiku tuvākajās dienās; pēc tam tas mainīsies

  Nedēļas nogalē pakāpeniski ieplūdīs aukstāks gaiss un nakts stundās vietām gaidāms arī slapjš sniegs, savukārt...

Izskan nopietns brīdinājums par laiku tuvākajā diennaktī

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi nopietni brīdina par tuvākajā diennaktī gaidāmo laiku. Rīgā 21.10.2021....
ventspils.lv

Uzmanību: Sinoptiķi izplata ļoti nopietnu brīdinājumu par turpmāk gaidāmo

  Ceturtdien un piektdien Baltijas jūru šķērsos plaša un spēcīga ciklonu sistēma, tā rezultātā mūsu reģionā...