Šoreiz vecāsmātes pūra lādē meklējām padomus par kartupeļiem. Raugi, ko atradām!

  • Ja vārot kartupeļus, ūdenim pielej pienu, kartupeļi būs gaišāki, uzlabosies to garša.
  • Lai veciem kartupeļiem vāroties nerastos zili plankumi vārāmam ūdenim pielej nedaudz etiķa (1 – 2 ēdamkarotes uz 1 litru ūdens).
  • Apsalušus kartupeļus vienādi biezā kārtā izklāj siltuma avota tuvumā, lai tie atrastos aptuveni 20 grādu siltumā. 8 – 10 dienās cukurs izgaisīs un kartupeļiem vairs nebūs saldās piegaršas.
  • Apsalušus kartupeļus vārīšanai liek aukstā ūdenī, kamēr tie atkūst. Vārot pielej mazliet etiķa, vāra 10 min., tad ūdeni nolej, uzlej tūru verdošu ūdeni un vāra kā parasti.
  • Ja vāra kartupeļus mundierī (ar visu mizu). Mizā vairākās vietās iedur ar dakšiņu, tad tā neplaisā.
  • Mundierī vārītiem kartupeļiem viegli notīrīt mizu, ja tūlīt pēc vārīšanas tos aplej ar aukstu ūdeni.
  • Jaunos kartupeļus var labi notīrīt, ja tos pēc mazgāšanas ieliek stingra auduma maisiņā, uzber tiem sauju rupjā vārāmā sāls un dažas minūtes pavalsta pa galdu.
  • Svaigu, sarīvētu kartupeļu masu pēc šķidruma nospiešanas pasargā no melnēšanas, uzberot kārtiņu miltu vai uzklājot etiķskābes (citronskābes) šķīdumā samērcētu drāniņu.
  • Lai, jaunos kartupeļus tīrot, roku āda nenomelnētu, ieteicams rokas ieberzēt ar etiķi, vai tīrīšanas laikā paskalot vājā etiķūdenī.
  • Nomelnējušas rokas pec kartupeļu tīrīšanas kļūst atkal tīras, ja tās noberž ar citrona miziņu.

__________

Avots: G. Ievkalns. Padomi un padomiņi mājsaimniecībā.