Atklāta saistība starp kartupeļu glabāšanu ledusskapī un saslimšanu ar vēzi, ziņo britu mediji.
Iegādājoties dārzeņus, katra pircēja sapnis ir tos saglabāt svaigus pēc iespējas ilgāk. Lielā daļā gadījumu pirkumi tiek ievietoti ledusskapī, kas pati par sevi ir pareiza un apsveicama ideja. Tomēr ir viens būtisks izņēmums – kartupeļi.
Pirmkārt, kartupeļos esošā ciete zemā temperatūrā ātrāk pārvērtīsies cukurā, rezultātā tevis vakariņās pagatavotie kartupeļi nebūt negaršos tā, kā biji gaidījis.
Tomēr tas nebūt vēl nav viss. Patiesībā zaļu kartupeļu glabāšana ledusskapī var būt bīstama, skaidro Lielbritānijas Pārtikas standartu aģentūrā. Līdz ar cietes pārvēršanos cukurā, tas var izraisīt potenciāli kaitīgu ķīmisku reakciju, kuras galaproduktus tu uzņem kopā ar gardi pagatavotajiem kartupeļiem.
Aģentūra skaidro – kad ledusskapī glabātus, svaigus kartupeļus cep vai vāra eļļā, šis cukurs apvienojas ar aminoskābi asparagīnu, ražojot ķīmisku vielu akrilamīdu. Tā ir genotoksiska un kancerogēna viela, kas saistīta ar paaugstinātu risku saslimt ar vēzi. Tiesa, aģentūra gan piebilst, ka, lai precīzāk noteiktu ietekmi, ko izraisa ilglaicīga akrilamīda uzņemšana lielā daudzumā, nepieciešami plašāki pētījumi.
Tiesa, tas nenozīmē, ka tev tūlīt jāmet prom visi kartupeļi. Vienkārši glabā tos tam piemērotā vietā, piemēram, pagrabā vai citā tumšā, sausā vietā. Tāpat mazos daudzumos kartupeļus ieteicams glabāt papīra, nevis celofāna maisiņos. Un neaizmirsti – nekādu ledusskapju!