Šoreiz vecāsmātes pūra lādē ielūkojāmies un atradām šo un to par ķīseļiem, kā arī piecas to pagatavošanas receptes.

Ķīseļus gatavo no svaigiem augļiem un ogām vai to konserviem, dārzeņiem, piena, rupjmaizes. Saldināšanai lieto cukuru vai medu, cietes sīrupu, sabiezināšanai – kartupeļu cieti.

 

 

Ķīseli pēc sastāva un gatavošanas veida līdzīgi augļu un ogu zupām, tikai vairāk sabiezināti ar krtupeļu cieti. Ķīseļus gatavo tā, lai augļi vai dārzeņi pēc vārīšanas būtu veseli, neizjukuši, daļēji sašķīduši; biezeņiem augļus, ogas, dārzeņus savāra, izberž caur sietu un iegūto masu sabiezina.

 

 

Pēc konsistences ķīseļus šķiro biezos, ja uz 1 l šķidruma liek 60 – 75 g kartupeļu cietes, un šķidros, ja uz 1 l šķidruma liek 40 – 45 g kartupeļu cietes. Kartupeļu cieti atšķaida aukstā ūdenī (1:4). pievieno uzreiz visu daudzumu verdošam šķidrumam, samaisa un uzvāra. Ilgi maisīt un vārīt nedrīkst, jo tad ķīselis kļūst šķidrāks un staipīgāks. Pieliekot cieti otru reizi, rodas kunkuļi.

 

 

Biezos ķīseļus pasniedz ar pienu vai saldu krējum, vaniļas mērci, bet šķidros ķīseļus – ar cepumiem, saputotu krējumu, mannā vai rīsu putru.

 

 

 

Rabarberu ķīselis

Nepieciešams:

  • 100 g rabarberu;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • 15 g karupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Ūdeni uzvāra, pievieno nomizotus, sagreiztus rabarberus, cukuru un vāra mīkstus, pieliek atšķaidītu kartupeļu cieti un vēlreiz uzvāra, lej traukā, pārkaisa cukuru un atdzisušu pasniedz ar pienu vai vaniļas mērci.

 

Svaigu ābolu ķīselis

Nepieciešams:

  • 150 g svaigu ābolu;
  • 200 g ūdens;
  • 10 g dzērveņu;
  • 25 cukura;
  • 10 g kartupeļu cietes;
  • citrona vai apelsīna miziņas.

 

Pagatavšana:

Dzērvenes izlasa, noskalo, saspaida, pārlej ūdeni, uzvāra, izkāš. Šķidrumam pievieno sagrieztus ābolus, cukuru, citrona vai apelsīna miziņas un vāra, līdz āboli gandrīz mīksti. Tad pievieno atšķaidītu kartupeļu cieti, samaisa un uzvāra. Lej traukā, pārkaisa ar cukuru un atdzesē.

 

Kaltētu augļu ķīselis

Nepieciešams:

  • 25 g kaltētu augļu;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • 10 g kartupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Augļus (ābolus, bumbierus, plūmes, rozīnes vai citus) noskalo, pārlej paredzēto ūdens daudzumu un atstāj dažas stundas uzbriest. Tad pievieno cukuru, vāra, līdz augļi mīksti, pievieno atšķaidītu kartupeļu cieti, samaisa un uzvāra, salej traukā, pārkaisa ar cukuru, atdzesē.

 

Rupjmaizes ķīselis

Nepieciešams:

  • 100 g rupjmaizes;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g kaltētu augļu;
  • 25 cukura;
  • 15 g kartupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Kaltētu, apbrūninātu rupjmaizi pārlej ar ūdeni un vāra, līdz maize izšķīdusi; izberž caur sietiņu. Masai pievieno cukuru, kaltētus, uzbriednātus augļus un vāra, līdz augļi mīksti, pievieno kartupeļu cieti, uzvāra, lej traukā un pārkaisa ar cukuru. Pasniedz atdzesētu ar pienu.

 

Piena ķīselis

Nepieciešams:

  • 200 g piena;
  • 20 g cukura;
  • 10 g riekstu;
  • 15 g kartupeļu cietes;
  • vaniļa.

 

Pagatavošana:

Pienu uzvāra, pievieno cukuru, uz sausas pannas apgrauzdētus, sasmalcinātus riekstus, vaniļu, kartupeļu cieti un vēlreiz uzvāra. Lej traukā, pārkaisa sakapātos riekstus un cukuru, pasniedz atdzesētu, ar jāņogu vai dzērveņu mērci.

Lai piena ķīselis nebūtu tik staipīgs, tad pusi kartupeļu miltu var aizstāt ar kviešu miltiem.

 

__________

Avots:M.Pētersona, A.Pasopa. Garšīgi un veselīgi ēdieni.

Sabiedrība

Diemžēl sinoptiķiem nav patīkamu ziņu par laiku turpmāk

  Jaunās darba nedēļas sākumā laiks būs sauss un saulains. Sākot no trešdienas, pietuvojoties ciklonam no...

Porziņģi uz ielas sajauc ar citu slavenu mūsu basketbolistu – Kristaps atbildi parādā nepaliek!

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Felipe dalās ar Spānijā piedzīvoto amizanto situāciju, kad vietējie...
Foto:Unsplash.com/Stefan Steinbauer/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 23.-29. maijs

  Palūko, kā izkārtojušās zvaigznes un planētas, lai uzzinātu, ko tās maija pēdējai pilnajai nedēļai sola...

Mammas apciemojuma laikā Magonei ļoti nepatīkams atklājums

  Bitīt matos, pastarā dozīt – te tak zobus var pazaudēt! Tā par ceļa posmu Priekulē,...

Kaspars ir nelokāms, Olgas atvašu sapnim nebūs lemts piepildīties

  Nē, nebūs, vispirms parūpējieties par sev! Un nestāstiet, ka jūs trīs reizes dienā vedīsiet suni...

Rēzeknieši izdomājuši, kā cīnīties ar rekordaugsto siltuma cenu, tomēr rodas jauni šķēršļi – VIDEO

  Rekordaugsta siltumenerģijas tarifa dēļ lielākā daļa rēzekniešu jau gandrīz mēnesi iztiek bez karstā ūdens. Mēģinot...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. maijs

  Auns Šī diena lielas izmaiņas tavā dzīvē neatnesīs. Vienīgais svarīgais notikums norisināsies vēlā vakarā. Kādā no...
Foto:Unsplash.com/Stefan Steinbauer/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 23.-29. maijs

  Palūko, kā izkārtojušās zvaigznes un planētas, lai uzzinātu, ko tās maija pēdējai pilnajai nedēļai sola...
Foto:Pexels.com/Tarek Ansary/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. maijs

  Auns Šodien ieteicams atturēties no ģenerāltīrīšanas veikšanas. Pat, ja to iesāksi, dažādu iemeslu dēļ pabeigt to...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. maijs

  Auns Šajā dienā pastāv liels risks sasirgt ar angīnu vai citu respiratoro orgānu saslimšanu. Lai no...
Foto:Flickr.com/Nomad YC /CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. maijs

  Auns Šodien būsi pārlieku runīgs. Ja tev tuvumā pagadīsies kāds „spiegs”, viņam pavisam noteikti izdosies savākt...

Tavs HOROSKOPS veiksmīgam JŪNIJAM

Kādi notikumu un dzīves pavērsieni jūnijā sagaida tieši tevi, uzzini šī mēneša horoskopā!   Auns Pagājušajā mēnesī tev,...

Mājai un Dārzam

Diemžēl sinoptiķiem nav patīkamu ziņu par laiku turpmāk

  Jaunās darba nedēļas sākumā laiks būs sauss un saulains. Sākot no trešdienas, pietuvojoties ciklonam no...
Foto:Pexels.com/CC

Sinoptiķiem ir pilnīgi jaunas ziņas par laiku nogalē un nākamnedēļ – prognoze 7 dienām!

  Nedēļas izskaņā debesis būs apmākušās, lielā daļā valsts teritorijas ir gaidāmas lietusgāzes, vietām tās būs...

Pastāsta par laiku tuvākajās dienās; nepatīkamas ziņas par tālāko

  Sinoptiķis Jānis Trallis savā "Twitter" kontā īsi ieskicējis prognozes par laiku šajā nedēļas nogalē un...