Šoreiz ielūkojāmies vecāsmātes pūra lādē un atradām šo un to par sen aizmirstajiem saldēdieniem – uzputeņiem. Piedāvājam 8 to pagatavošanas receptes.

 

ĀBOLU UZPUTENIS

I

Nepieciešams:

  • 50 g ābolu;
  • 100 g ūdens;
  • 20 g cukura;
  • 15 g mannas.

 

Pagatavošana: ābolus noskalo, sagriež ar miziņu un sēklotni, pārlej ar ūdeni un vāra. Tad izberž caur sietiņu, iegūtam biezenim pievieno cukuru, mannu un uzbriedina, lej bļodā un saputi stingrās putās.

 

II

Nepieciešams:

  • 100 g ābolu;
  • 25 g cukura;
  • ½ olas baltuma;
  • 1,5 g želatīna.

 

Pagatavošana: ābolus cepeškrāsnī izcep, izberž caur sietiņu, pievieno cukuru un izmaisa. Tad atdzesē, pieliek olas baltumu un puto stingrās putās. Lai uzpūtenis būtu stingrāks, tad putojamai masai pievieno izšķīdinātu želatīnu. Uzpūteni liek traukā un pasniedz ar pienu.

 

CITRONA UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 1 citrons;
  • 100 g ūdens;
  • 35 g cukura;
  • 5 g želatīna.

 

Pagatavošana: ūdeni ar cukuru, citrona miziņu uzvāra, pievieno uzbriedinātu želatīnu un izšķīdina. Tad pielej citrona sulu, atdzesē (30 – 35 * C) un ar putojamo slotiņu puto, līdz iegūst stingras, čauganas putas. Liek traukā un pasniedz ar pienu.

 

DZĒRVEŅU UZPUTENIS

I

Nepieciešams:

  • 20 g dzērveņu;
  • 100 g ūdens;
  • 20 g cukura;
  • 15 – 20 g mannas.

 

Pagatavošana: dzērvenes izlasa, noskalo, sašķaida, pārlej ar ūdeni, uzvāra un izkāš. Šķidrumam pievieno cukuru, mannu un uzbriedina. Masu lej bļodā, atdzesē un ar putu slotiņu puto, līdz masa gaiša, čaugana un pavairojusies apjomā 2 – 3 reizes. Tad liek saldēdiena traukā, atdzesē un pasniedz ar pienu.

 

II

Nepieciešams:

  • 25 g dzērveņu;
  • 100 g ūdens;
  • 20 g cukura;
  • 3 g želatīna.

 

Pagatavošana: dzērvenes izlasa, noskalo, sašķaida un izspiež sulu. Miziņām un sēkliņām pārlej ūdeni, uzvāra, izkāš. Šķidrumam pieber cukuru, uzvāra, tad pievieno uzbriedinātu želatīnu un maisot izšķīdina. Šķidrumu lej traukā, pievieno svaigo dzērveņu sulu, atdzesē līdz 30 – 35 * C un ar putojamo slotiņu puto stingrās putās. (Tāpat gatavo jāņogu uzpūteni).

 

ZEMEŅU UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 100 g zemeņu;
  • 20 g cukura;
  • ½ olas baltuma;
  • 1,5 g želatīna.

 

Pagatavošana: zemenes noskalo, notecina, atdala kauslapiņas un izberž caur sietiņu. Masai pieber cukuru, pievieno olas baltumu, izšķīdinātu želatīnu un puto, līdz masa čaugana. Liek traukā un atstāj vēsā vietā. Lai sarec. Pasniedz ar pienu vai saldu krējumu.

 

PLŪMJU UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 100 g plūmju;
  • 50 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • ½ olas baltuma.

 

Pagatavošana: plūmes noskalo, pārdala uz pusēm, izņem kauliņus, pārlej nedaudz ūdens un sautē, izberž caur sietiņu. Atdzisušajai masai pievieno cukuru, olas baltumu un saputo stingrās putās. Pasniedz ar vaniļas mērci vai saldu krējumu.

 

 

BRŪKLEŅU IEVĀRĪJUMA UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 150 g brūkleņu ievārījuma;
  • 1 olas baltums.

 

Pagatavošana: brūkleņu ievārījumam pieliek olas baltumu un saputo stingrās putās vai arī saputotam olas baltumam putojot pa daļām pievieno ievārījumu. Pasniedz ar pienu.

Tāpat gatavo zemeņu, plūmju u.c. ievārījumu uzpūteņus.

 

Lai labi garšo!

____________

Avots: Izdevniecība Liesma. Mūsu ģimenei; Ņ. Masiļūne, A.Pasopa. Latviešu ēdieni.

Sabiedrība

Foto:Flickr.com/ Roger Ahlbrand/CC

Jāņu dienā noticis traģisks negadījums

  Kā vēsta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Jāņu dienā, 24. jūnijā, no kāda dīķa Trapenes...

Aija un Līga divatā gatavo Jāņu gardumus daudzu Anglijas latviešu galdiem – VIDEO

  Lielbritānijā dzīvojošajiem latviešiem celt Jāņu galdā īstu latviešu ēdienu ir goda lieta. Taču ne vienmēr...

“Iziešu pie vīra un te palikšu!” – ukrainiete Juļa cer, ka viņas Jāņu nakts vēlēšanās piepildīsies – VIDEO

  Daudzās Latvijas sētās šogad Jāņus svin arī no kara atbēgušie ukraiņi. LTV filmēšanas grupa devās...

Liela nelaime notikusi Gaujā pie Cēsīm; nu peldēties tur liegts

  Jau vairākas dienas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki turpina meklēt trešdien Gaujā pazudušo vīrieti....

Nopietns brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par sestdien, 25. jūnijā, gaidāmo laiku. Brīdinājums...
Foto:Flickr.com/Michel Filion/CC

Līgo vakarā notikusi traģēdija

  Aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēts 121 ceļu satiksmes negadījums, kuros cietuši 30 cilvēki un viens gājis...

Horoskopi un Testi

Foto:Pexels.com/Tarek Ansary/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. jūnijs

  Šo dienu varētu raksturot kā diezgan aktīvu un veiksmīgu. Ļoti svarīgi šodien izmantot savu enerģiju...
Foto:Elīna Lūse-Mūrniece/BrīvBrīdis.lv

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. jūnijs

  Izmanto savu personīgo šarmu - tad solās būt panākumi un komunikācija ar cilvēkiem patīkamāka. Otrajā...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. jūnijs

  Šī diena izrādīsies produktīva dažādām iepriekš pārdomātām un izskaitļotām darbībām. Godīgas un apdomīgas rīcības novedīs...
Foto:Flickr.com/Feggy Art/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. jūnijs

  Šī diena būs piemērota uzdevumiem, kas saistīti ar mājas dzīvi. Šodien objektīvi varēsi novērtēt savu...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. jūnijs

  Šodien negatīvisms nav pieņemams pat vismazākajās tā izteiksmēs. Dari visu tā, lai smaids un optimisms...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. jūnijs

  Šodien kopumā vajadzētu mēģināt aizmirst par materiālismu. Šodien lielākie panākumi gaidāmi tiem, kuri rūpējas nevis...

Mājai un Dārzam

Nopietns brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par sestdien, 25. jūnijā, gaidāmo laiku. Brīdinājums...

Sinoptiķi pirms Jāņiem atklāj, kad gaidāms pirmais karstuma vilnis

  Tuvākās dienas anticiklona ietekmē būs saulainas un sausas, bet gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstināsies. Jaunnedēļ gaidāms...

Parādās pavisam jaunas ziņas par laiku turpmāk

  Sinoptiķis Jānis Trallis savā "Twitter" kontā īsi ieskicējis laika prognozi turpmākajām dienām. "Turpmākās dienas Latvijā būs...