Šoreiz ielūkojāmies vecāsmātes pūra lādē un atradām šo un to par sen aizmirstajiem saldēdieniem – uzputeņiem. Piedāvājam 8 to pagatavošanas receptes.

 

ĀBOLU UZPUTENIS

I

Nepieciešams:

  • 50 g ābolu;
  • 100 g ūdens;
  • 20 g cukura;
  • 15 g mannas.

 

Pagatavošana: ābolus noskalo, sagriež ar miziņu un sēklotni, pārlej ar ūdeni un vāra. Tad izberž caur sietiņu, iegūtam biezenim pievieno cukuru, mannu un uzbriedina, lej bļodā un saputi stingrās putās.

 

II

Nepieciešams:

  • 100 g ābolu;
  • 25 g cukura;
  • ½ olas baltuma;
  • 1,5 g želatīna.

 

Pagatavošana: ābolus cepeškrāsnī izcep, izberž caur sietiņu, pievieno cukuru un izmaisa. Tad atdzesē, pieliek olas baltumu un puto stingrās putās. Lai uzpūtenis būtu stingrāks, tad putojamai masai pievieno izšķīdinātu želatīnu. Uzpūteni liek traukā un pasniedz ar pienu.

 

CITRONU UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 1 citrons;
  • 100 g ūdens;
  • 35 g cukura;
  • 5 g želatīna.

 

Pagatavošana: ūdeni ar cukuru, citrona miziņu uzvāra, pievieno uzbriedinātu želatīnu un izšķīdina. Tad pielej citrona sulu, atdzesē (30 – 35 * C) un ar putojamo slotiņu puto, līdz iegūst stingras, čauganas putas. Liek traukā un pasniedz ar pienu.

 

DZĒRVEŅU UZPUTENIS

I

Nepieciešams:

  • 20 g dzērveņu;
  • 100 g ūdens;
  • 20 g cukura;
  • 15 – 20 g mannas.

 

Pagatavošana: dzērvenes izlasa, noskalo, sašķaida, pārlej ar ūdeni, uzvāra un izkāš. Šķidrumam pievieno cukuru, mannu un uzbriedina. Masu lej bļodā, atdzesē un ar putu slotiņu puto, līdz masa gaiša, čaugana un pavairojusies apjomā 2 – 3 reizes. Tad liek saldēdiena traukā, atdzesē un pasniedz ar pienu.

 

II

Nepieciešams:

  • 25 g dzērveņu;
  • 100 g ūdens;
  • 20 g cukura;
  • 3 g želatīna.

 

Pagatavošana: dzērvenes izlasa, noskalo, sašķaida un izspiež sulu. Miziņām un sēkliņām pārlej ūdeni, uzvāra, izkāš. Šķidrumam pieber cukuru, uzvāra, tad pievieno uzbriedinātu želatīnu un maisot izšķīdina. Šķidrumu lej traukā, pievieno svaigo dzērveņu sulu, atdzesē līdz 30 – 35 * C un ar putojamo slotiņu puto stingrās putās. (Tāpat gatavo jāņogu uzpūteni).

 

ZEMEŅU UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 100 g zemeņu;
  • 20 g cukura;
  • ½ olas baltuma;
  • 1,5 g želatīna.

 

Pagatavošana: zemenes noskalo, notecina, atdala kauslapiņas un izberž caur sietiņu. Masai pieber cukuru, pievieno olas baltumu, izšķīdinātu želatīnu un puto, līdz masa čaugana. Liek traukā un atstāj vēsā vietā. Lai sarec. Pasniedz ar pienu vai saldu krējumu.

 

PLŪMJU UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 100 g plūmju;
  • 50 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • ½ olas baltuma.

 

Pagatavošana: plūmes noskalo, pārdala uz pusēm, izņem kauliņus, pārlej nedaudz ūdens un sautē, izberž caur sietiņu. Atdzisušajai masai pievieno cukuru, olas baltumu un saputo stingrās putās. Pasniedz ar vaniļas mērci vai saldu krējumu.

 

 

BRŪKLEŅU IEVĀRĪJUMA UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 150 g brūkleņu ievārījuma;
  • 1 olas baltums.

 

Pagatavošana: brūkleņu ievārījumam pieliek olas baltumu un saputo stingrās putās vai arī saputotam olas baltumam putojot pa daļām pievieno ievārījumu. Pasniedz ar pienu.

Tāpat gatavo zemeņu, plūmju u.c. ievārījumu uzpūteņus.

 

Lai labi garšo!

____________

Avots: Izdevniecība Liesma. Mūsu ģimenei; Ņ. Masiļūne, A.Pasopa. Latviešu ēdieni.

Sabiedrība

Ļoti svarīga ziņa ikvienam, kurš ikdienā pārvietojas ar vilcienu

  No 11. jūnija stāsies spēkā vilcienu kustības vasaras grafiks, kurā gaidāmas būtiskas vilcienu kustības izmaiņas...

Jūras krastā pie Ventspils šonakt notikusi traģiska avārija

  Aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēti 110 ceļu satiksmes negadījumi, tajos cietušas 14 personas un viena gājusi...

Diemžēl svētdien saņemta ļoti skumja vēsts

  Aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēti 103 ceļu satiksmes negadījumi, tajos cietušas 14 personas un viena gājusi...

Zināmi raidījuma “Latvijas Sirdsdziesma” 15 finālisti un pasākuma norises vieta

  Ir noskaidrotas piecpadsmit dziesmas, kas sacentīsies par titulu – Gada Sirdsdziesma – raidījuma “Latvijas Sirdsdziesma”...
policija

Nepilngadīgai ventspilniecei nolaupīta telefona meklējumos atklāj īstas šausmas

  Pagājušā gada aprīlī Valsts policijā tika saņemta informācija par to, ka kādai nepilngadīgai jaunietei, ventspilniecei...

Vidzemniece 50. kāzu jubilejā vīram sarūpē neaizmirstamu dāvanu

1. jūnijā, pie savas saimnieces – Anitas Ārstnieces no Tūjas – nonāca TV šova SuperBingo Lielā laimes rata spēlē...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 7. jūnijs

  Šī solās būt labvēlīga diena. No rīta atklāsi, ka cilvēki cenšas novirzīt tavus mēģinājumus uzsākt,...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 6. jūnijs

  Planētu stāvoklis ir nelabvēlīgs izbraucieniem, īpaši dienas pirmajā pusē. Arī komunikācija šodien nebūs visveiksmīgākā. Tā...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 5. jūnijs

  Auns Agrs rīts ir labākais laiks uzdevumiem, kas prasa daudz uzmanības un precizitātes. Tie var būt...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 4. jūnijs

  Šodien tu jutīsies enerģijas pārpilns un gatavs darbam. Tomēr mēģini virzīt savu enerģiju radošajā virzienā...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 5.-11. jūnijs

  Nāc, aplūko, kāda šī nedēļa solās būt tieši tev. Ko sola zvaigznes un planētas, bet...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 3. jūnijs

Pirmā dienas puse sniegs tev laimes un optimisma sajūtu. Veiksme pavadīs jebkurā rīcībā. Šodien tev...

Mājai un Dārzam

Brīdina par apstākļiem trešdien un ceturtdien

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciālisti pagarinājuši brīdinājumus par augstu ugunsbīstamību mežos. Tagad tie...

Sinoptiķim Bricim diemžēl nav patīkamu ziņu par laiku šonedēļ un vasaras turpinājumā

  Latvijas Televīzijas laika ziņu redaktors Toms Bricis pirmdienas rītā raidījumā "Rīta panorāma" pastāstījis par šonedēļ...

Laiks pilnībā mainīsies – jaunākās sinoptiķu prognozes 7 dienām!

Jūnijs iesākās ar vēsu un mitru laiku. Dažviet tika uzstādīti jauni aukstuma rekordi, bet Stendes...